Tek bir varlýða 100% çakýlýp belki yarýn belki 10 yýl sonra olacak bir olayý beklemektense sepet yapmak her daim en mantýklýsý bence.
Ýçinde yaþanacak bir ev/daire zaten yatýrým deðildir. Yaþanýlan alaný bunu varlýklarýn içine dahil etmesek de olur.
Keza otomobil de bir ihtiyaçtýr. Zorda kalýnýnca gözden çýkarýlýp paraya çevrilecek bir nesne deðildir. (ya da olmamalýdýr.) O yüzden çok pahalýsý, çok lüksünü alacak gücüm olsa da almam. Ýþimi görsün yeter diye bakarým.
Onun dýþýnda bahsettiðimiz miktar çok büyükse ev/daire de yatýrýma dahil edilebilir ama o zaman 4-5 milyon veya üzeri bir bütçeden bahsediyoruz demektir.
-----------------------------------
Eðer bütçe bunun çok altýndaysa: (100bin - 1 milyon tl)
5% Bist (Tam risk ama ucuz mu ucuz. O risk almaya deðer. Olur ya belki iktidar deðiþir, Türkiye aklýný baþýna devþirir beklentisi ile almak lazým yoksa bu kafayla bir yere gidemeyiz. O da olmazsa temettüleri yersiniz en kötü

)
10% ABD borsalarý (Gidip de FAANG'a 100% gömün demiyorum tabi. Size kalmýþ ama bence Altýn/gümüþ madencilik hisseleri olur, microchip hisseleri -bkz. texas instruments- olur bunlar benim gözüme kestirdiklerim.)
10-15% Fiziksel altýn/gümüþ karýþýk. (bunlarýn içindeki oranlama kiþiye kalmýþ. 10 altýn 5 gümüþ olabilir)
2-3% Kripto (burasý da büyük balon. Dolara ya da borsalara birþey olursa ilk burasý daðýlacak. 1% ayýrmak daha mantýklý)
Gerisi dolar.
33% borsa/altýn/kripto ya karþýlýk 66% dolar gibi bir oran elde ettik. Peki kasada niye bu kadar çok dolar tutuyoruz? Varlýklar deðerini kaybederse kasadan destek yapabilmek için. Füzeye baðlayan olursa köpüðünü alýp oranlarý bozmayacak þekilde yeniden daðýtým yaparým aralarýnda.
not: yatýrým tavsiyesi deðildir. Benim kendi yatýrým stratejimdir. Buna güvenip batarsanýz bana gelip aðlamayýn.
Yer Ýmleri