Covid zamaný 100 yýlda bir olmuþ pandemi sebebiyle gümüþ getirecek uçaklar çalýþmamýþtý, bu durumdan kaynaklý gmstrf arzý olmamýþ, bunu bilenler de aldýkça almýþ, fiyatlarda her gün artýþ olmuþ gösterge fiyatýn %50-57 üstünde fiyatlama görmüþ, SPK'ya þikayet gidince de adamlar mecburen kap'a devamlý haber göndermiþlerdi.
Borsadan gümüþ alýyorum diye %30-40-50 pahalý alanlar düþüþe geçip zararý gördükten sonra sosyal medyada aðlayýp durdular. Ýþin iç yüzünü para kaybederek öðrenmiþ oldular.
Halkýmýzýn geneli altýnda al unut türünde bir yatýrým anlayýþýna sahip. Gümüþ için de aynýsýný yapacaktýr. Bu mantýkla giren adam her yýl %40-50 enflasyon yaþarsa 10 yýl sonra gramýnýn %18 azalacaðýný da bilmesi lazým.
Stopaj yüzünden kaybedeceði gramýn %10'a yakýnsayacaðýný bilmeyen yatýrýmcýlarla dolu. Bir de fon yönetim ücretleri.
Yukarýda hesap var 6 yýlda %13,6 gram kaybetmiþ oluyor. 2018 yýlýnda 100kg karþýlýðý gmstrf almýþsanýz gümüþün dolar bazlý düþüþ ya da çýkýþýndan baðýmsýz elinizde þu an 86,4kg gümüþ alacak gmstrf var. 4-5 sene sonra 82kg kalacak. Böyle yatýrým mý olur? Buna yatýrým denebilir mi?
Ne olacak kaybettiði kg'lar? gümüþ ithalatýnýn yasaklanmasý için ya da yine bir pandemi çýksýn diye dua mý edecek vatandaþ? olasýlýðý milyonda bir olan bir gümüþ krizini mi bekleyecek vatandaþ?
Bu forumda gmstrf alýn deniyorsa iþin detayýnýn da açýklanmasý gerekir.
Yukarýda yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri