Teþekkürler bartukara. Çok açýklayýcý bir cevap olmuþ.
Teþekkürler bartukara. Çok açýklayýcý bir cevap olmuþ.
Eðer bankanýz arbitraja izin veriyorsa TL'ye geçmeden iþleminiz yapýn. Ne kadar fazla iþlem yaparsanýz ödeyeceginiz komisyon farký o kadar artar. Hesabýnýzda her hangi br dövizle iþlem yapmak istediginizde misal euro .. eur'dan altýn alýþý seçin... ilk altýn al giriyorsunuz sonra dövizli hesabýnýz belirliyorsunuz ... en önemli kýsým da bunu bankalarýn acýk oldugu saatlerde yapmanýz yoksa alým satým marjý cok ucuk oluyor... sýkýntý cektýgýnýz bölüm varsa görselini atýn bilgimiz dahilinde yardýmcý olmaya calýþýrýz..
Birkaç sorum olacak. Hiçbir finansal okuryazarlýðým olmadýðý için sorduðum sorular ve beklediðim cevaplar saçma olabilir. Birkaç yerde benzer sorular sorduðumda, kisinin zekasý verdiði cevaptan deðil sorduðu sorudan belli olur denilerek mental retarde olduðum ima edilse bile ben yine de býkmadan ve tatmin edici yada azda olsa ýþýk tutucu bir cevap bulmadan soru sormaktan vazgeçmeyeceðim. Dediðim gibi hiçbir finansal okur yazarlýðým yok. Bir hobi gibi saðdan soldan okuduklarýmla özellikle son zamanlarda kafama takýlan birkaç mevzu var. Fikirlerinizi belirtirseniz çok sevinirim.
Öncelikle 2000 lerde ve 2008 de dünya genelinde iki kriz yaþandý. Grafiklere baktýðýmda iki durum içinde ons/usd, usd/tl vede diðer pariteler iki kriz içinde biraz farklý davranmýþ. Muhtemelen iki krizin özelliðinin farklý olmasýyla alakalý bir durum diye düþünüyorum. Mesela 2008 krizi sonrasý fed para politikasýný geniþleterek dolar basmýþ. Bunlarý bile yeni öðreniyorum. O kadar bilgisiz ve ilgisizdim yani ki övünülecek birþey olmadýðýný ve hatta herkesin bir dönem mutlaka finansal okuryazarlýk dersi yada kursu almasý gerektiðini geçte olsa bana farkettiren bir durum oldu. benim gibi sýradan bir vatandaþ için orta uzun vadede birikimlerinin en azýndan erimemesi için bu gerekli. Bir yemek kültürü, bir spor kültürü, bir kitap okuma kültürü gibi çok derine girmeden enflasyon nedir, sepet nedir, kriz nedir belli bir yaþtan sonra hayata atýlmadan önce çocuklarýn farkýndalýðý artýrýlmalý diye düþünüyorum. 10 küsür yýl boyunca çalýþýpta birikimini yanlýþ enstrümanda bekletmenin acýsýný ve de cahilliðimin bedelini ödediðimi bile yeni yeni farkettim çünkü. Herneyse yazýmýn ana konusuna gelecek olursam benim merak etriðim durum þu;
Birçok yerde ve sohbetlerde okuduklarýmdan ve duyduklarýmdan dunya genelinde sýkýntýlý bir surece girilebileceðinden bahsedilip duruyor. Abd verilerinin kötü gelmesi, abd borsalarýnin baya bi yükselmesi, çin abd gerilimi vs. Birçok þey daha argüman olarak sunuluyor. Tabi yazýlanlar gerçekse ve bir algý deðilse. Çünkü artýk her bir þeyden nem kapar olduk birikimlerimizi zamana uydurmak adýna.
Tüm bunlar düþünüldüðünde gerçekten dünya genelinde sürdürülemez bir durumun sonuna geliyoruz denebilir mi?
Eðer gerçekten böyle bir durum varsa kýsa ve orta vadede en mantýklý yatýrým enstrumaný neler olabilir?
Bir de en çok aklýma takýlan böyle bir durumdan halihazýrda parasal geniþleme henüz bitmemiþken fed tekrar para basarak mý çýkmayý düþünmek zorunda kalýr? Yani dolarýn akýbeti.
Deðilse de tahmini nasýl bir yol izlenmek durumunda kalýr abd ve de dunya genelindeki tombul yatýrýmcýlar?
Dediðim gibi finansal okuryazarlýðým sýfýr. O yüzden kimsenin yazýlarýmdan etkilenmesini ve zarar görmesini istemem. Kimseyede aa sen böyle demiþtin demem. Bunun sorumluluðunun bilincindeyim. Belkide bir algýnýn parçasý haline de getirilmiþ olabilirim bir vatandaþ olarak saðdan soldan duyduklarýmla. Herkesin grafiði, herkesin beklentisi, herkesin yatýrým enstrumaný ve herkesin argümaný çok çok farklý. Bu tarz parasal þeyleri okumadan daha önceleri; "ne var ya sonuçta matematik, iki artý iki dört eder iþte, beþ edecek deðilya" diye düþünürken paranýn nasýlda kurtlar sofrasýnda bir oraya bir buraya aktýðýný farkettim. Habere ulaþým hýzýnýn, grafiklerin, istatistiksel olasýlýklarýn, alým satým hacimlerinin, yatýrýmcý psikolojisi ve beklentilerin, yapay zeka programlarý kullanýmýnýn ve daha sayamadýðým birçok deðiskenin aktýðý bir nehirde, birikimlerimizin diðer enstrümanlara karþý eriyip akýp gitmemesi için, kýsa orta vadede hangi dala tutunarak yol almamýz daha mantýklý gözüküyor sizce?
Altýn almak istiyorum. altýn bankadan gram altýnmý yoksa fiziki altýn mý almak daha iyi olur?
MetalSever dost,
Citi'den Matt King'in Lehman batýþýndan on gün önce repo pazarý hakkýnda söylediklerinin benzerini bugün Credit Suisse'den Zoltan Pozsar söylüyor..
https://www.zerohedge.com/markets/it...ket-crash-daysSept 5, 2008, "Are the Brokers Broken"
■Nearly half of brokers’ own assets are funded on repo
■Under normal times, this would not present a problem
■But pressure for change is growing from regulators
■Gross repo usage is actually much, much larger
■Ýn coming months, we expect a significant overhaul of ali the brokers’ business models
■This would lead to reduced returns on equity, and increased illiguidity in markets in general
Yer Ýmleri