altýn-gümüþ rasyosuyla ilgili yazýma verdiðiniz katkýlardan dolayý teþekkür ediyorum.
yeni kaynaklardan bilgi aþma þansým oldu bu vesileyle..
fakat ortada bir yanlýþ anlama durumu söz konusu sanýyorum..onu düzeltmek istedim..
benim iddiam gümüþ'ün deðersiz olduðu veya prim yapmayacaðý deðil, altýnýn gümüþe göre daha fazla deðerleneceði idi..
yoksa elbette gümüþte de beklentim yukarý yönlü..
gümüþün endüstri kullanýmýyla ilgili yorumuma açýklýk getireyim;
bahsi geçen raporlarda bu sene güneþ hücreleri için 3000 ton ve araçlar için 2000 ton kullanýmdan bahsedilyor..toplamda 5000 ton..yani 160 milyon ons..bu sene üretilen gümüþ miktarý 850 milyon ons..
2040 beklentiler ile ilgili olarak sanýyorum araç tarafýnda talep 2 katýna çýkýyor..güneþ hücrelerinde sabit giden bir talep var..bu durumda 225 milyon ons'luk bir talep olacak gümüþe..2040'taki gümüþ üretim beklentisi elimde yok..bu seneki üretim rakamýný tekrar paylaþayým 850 milyon ons..
ama bunlar gerçekten üzerine düþmeye gerek olan þeyler deðil..bu hesaplamalarý yapmaya gerek yok..çünkü global konjonktür deðerli metalleri parýldatýyor..geri kalan þeyler teferruat bence..
yine de paladyum tarafýna kýsaca deðineyim..onun da ismi geçiyor bazý yorumlarda..burada unutulmamasý gereken þey paladyumdaki arzýn talebi karþýlayamamasý..bu sene global olarak 11 milyon ons paladyum talebi varken üretilen miktar 8 milyon ons'ta kaldý..
yani paladyumdaki hýzlý yükseliþin talep kaynaklý farklý bir özelliði var..gümüþ ve altýn için ayný senaryo yaþanýr mý? bilemiyorum..
bakýnýz krom bir metalik madendir..ancak ismi her zaman endüstriyel hammaddeler kategorisinde yer alýr..yani alçýtaþý, grafit, kaya tuzu vs .ile ayný grup..çünkü krom sanayi hammaddesidir..paladyum da yavaþ yavaþ buna evriliyor..altýn ve gümüþ gibi fiyat beklentisindeki katalizör güvenli liman olmasý deðil..endüstride kullanýlmasý..
dolayýsýyla (benim naçizane görüþüm) paladyum ile altýn/gümüþ fiyatlarý beklentileri birbirinden ayrýlmalý..paladyum gitti o halde altýn da gidecek denmemeli..
tekrar etmekta fayda var..gümüþün kýymeti ile ilgili bir soru iþareti yok..gümüþ fiyatlarýndakü yükseliþ beklentim gerçekten çok yüksek..sadece altýnýn gümüþe göre relatif deðer kazanacaðýný düþünüyorum..
yanýlýyor olabilirim..umarým yanýlýrým..gümüþçüler daha çok kazanýr

Yer Ýmleri