Ýnsanoðlu avcý-toplayýcý olmaktan vazgeçip yerleþik hayata geçtiðinden beri, arz talep koþullarýnýn deðiþmesinden dolayý hiç enflasyonsuz kalmadý..dolayýsýyla günümüz dahil burada en temel konu enflasyondur..tabii enflasyon derken þu sýralar konuþtuðumuz para arzýnýn çok artmasýndan dolayý enflasyonun çok hýzlý artabilecek olmasý..zaten global ortamda ortalama bir enflasyon varken geliþmiþ merkez bankalarýnýn faiz oranlarýnýn sýfýr yada negatif olmasý paranýn yavaþ çekimde eriyor olduðunu gösteriyor..
Yazýdaki temel hata dolara cart diye eriyecek bir para birimi olarak bakýlmasý..bunlar Amerikanýn kötümserleri olduðundan onlarda biz gibi birdenbire crash çýkartýp ortalýðý velveleye vermekle meþguller bence..bu anlamda dolar eriyecekse, hiç þüphe yokki beraberinde Euro, Yen vs. de eriyecek..hatta Abd ekonomisinin görece üstünlüðünden ve dolarýn güvenli liman olma özelliðinden dolayý en son eriyecek para biriminin dolar olacaðýný söylemek boþ bir iddaa olmaz bence..
Ayrýca parasal anlamda altýn çok daha önemliyken yazýda neden gümüþ bu kadar önemli tutuldu anlamak zor..Sn. Hkm nin dediði gibi artýk gümüþün parasal bir büyüklük olarak kullanýlmasý mümkün deðil..ayrýca yazarýn dolarýn altýndan türediði yada onun yerine kullanýldýðý gibi bir saplamasý doðru deðil bence..þimdilerde insanoðlu için en temel gereksinim genel geçer bir ''sound Money'' oluþturulabilmesi..çünkü geliþmiþ ülke kaðýt paralarýnýn bu görevi uzun vadede yerine getiremeyecekleri gözüküyor..ancak söylediðim gibi dolarýn deðeri yarýn sona erecek gibi düþünmek ciddi yanýlgý bence..diðer taraftan tabiki mevcut finansal sistemi korumak, senyoraj hakkýný býrakmamak için altýn, gümüþ vs. deðerlerini tavana vurdurmamak yazarýn dediði gibi önemli..malum insanoðlu sürüler halindehareket ettiðinden amaç kendini besliyen bir sürecin engellenmesi ve insanlarýn çaresiz býrakýlmasý..bunuda en azýndan epey bir süredir baþarýyorlar..
Son not olarak coinler þu an için ''sound money'' özelliði göstermiyorlar ve herhangi bir referans deðerle yakýndan uzaktan alakalarý yok..bu anlamda yarýn bitcoin %50 düþse psikoloji harindeneden düþtüðü izah edilemez..
Dolarin cokusu altinin yukselisi demekse, ki oyle diye dusunuyorum, aklima iki filmden iki sahne geldi.
1 - GORA da alev topunu Arif "ben durdurum bana elementleri bide kizi getirin" dediginde, "boþver belki durduramaz.. belki durduramaz mý ? ne diyorum ben ya? " lafi. Dolar cokusu alev topundan beter olur.
2 - Big Short filminde Brad Pitt karakteri iki genc firlama spekulatorun AAA bondlari shortlama kontratini imzaladiklari zamanki sevincleri uzerine "Siz neye sevindiginiz biliyo musun? Hakli cikarsaniz milyonlarca insanin issiz evsiz kalacak, intiharlar uzaya cikacak lavuklarrrr" dedigi sahne.
Yani, dolarin reserve para ozelligini yitirmesi rahmetli Erbakan'in dedigi gibi "Kanli mi olur, kansiz mi olur", o konuda cok kotumserim. Bu is kesinlikle karakolda biter.
Anladýðým kadarýyla piyasalar doðmamýþ çocuða don biçmeyecekler bir süre..çünkü 3 trilyon dolarlýk teþvik bir taslak henüz..detaylar henüz bilinmiyor..Ayrýca teþviðin büyük kýsmý altyapý yatýrýmlarýnda kullanýlacaðýndan sonuç uzun vadede alýnacak mecburen..ve birde bu teþviðe destek çýkmak için þirketlere vergi getirilmesi söz konusu olabilirmiþ..bu haliyle(vergi) bu teþviðin çýkmasý da sürüncemede kalabilir..selamlar..
Sn enki siz o konuya çok ehemmiyet veriyorsunuz.Ama bence dolar çökünce diðerleri ayakta kalacak konusu zaten söz konusu bile deðil.Bu dolarýn çökmemesi için bir arguman deðil.En azýndan benim öne sürdüðüm bir arguman deðil.Elbet hiperenflasyon olayý dünyanýn her yerinde yaþanacak bir olgu,elbet tüm para birimleri dayak yiyecek.Ýlla bir para birimi kendini kurtaracak veya az etkilenecek diye düþünürsem de aklýma asla euro gelmez, o para bence yuan olacak.
Dünyadaki varlýk deðerleri toplamý 400 trilyon dolar kadarmýþ.Altýn 10 trilyonluk bir piyasa gümüþ 1.5 trilyon dolar kadarlýk bir piyasa,bitcoin yeni 1 trilyon dolar oldu sanýrým.Az biþi yahu dur bakalým bu borsalardan negatif getirili kaðýtlardan 30 40 yýl çarpanlý emlaktan uzak duralým az biþi önümüzü görelim denip de bu piyasalara mevcutun yüzde 1 i aksa altýnda yüzde 50 ekstra talep gümüþ veya bitcoinde nerdeys e piyasanýn iki üç katý talep demektir.Bu fiyatlarý ne yapar düþünebiliyormusunuz.
Yer Ýmleri