2019 dan bu yana azar azar topluyorum.. Ýlk aldýðým Ata lira 900 tl idi.. Bugün Ata piyasa açýk olsa 3400 civarý olabilir.. Her sepette bulunmalý.. Çok büyük kazançtan ziyade korunuyoruz.
Son düzenleme : Alidelta; 14-05-2021 saat: 12:28. Sebep: hata
Bence her evde 10 kilo fiziki gümüþ bulunmalý. Ýleride tüm elektrik ve pil teknolojisi Gümüþ ile inþa edilecek. Bu sebeple Gümüþü olmayan Güneþ veya Rüzgar enerjili cihazýnýn bakýmýný yapýp çalýþtýrmayacak. Petrol sistemi 5 sene içinde etkisini kaybedince Elektrikli Bataryalar devri baþlayacak. En temel hammadde fiziki Gümüþ bakým için. Yatýrým için olmasa bile hayatta kalmak için bile Gümüþ hayati önemde olacak. Ayný buðday arpa þeker gibi lazým olacak.
Est., net ortamýnda yanlýþ anlaþýldým yada yanlýþ ifade ettim sanýrým..benim bahsettiðim altýn çýkartma ort. maliyetin 900 dolar olduðu idi..Amacým NÞA ort. 900 dolar maliyeti olan bir maddenin 1800 dolar civarýnda fiyat oluþumuna dikkat çekmekti..ancak malum normal þartlarda deðiliz, saklanacaðýmýz baþka yer yok..
Ben ilk almaya baþladýðýmda ons 800 civarlarýnda ve ata lira 230 lar civarýnda idi..ancak 2011 de 1800 lerden almýþlýðýmda vardýr..çok çeþitli zamanlarda aldýðým için ortalamamý bilmiyorum ama 1300-1350 lerden aþaðý deðildir..bu durumda esas sizi tebrik etmek lazým..
Fiziki altýn tutanlarýn zaten faizden yana bir dertleri yokta, fiziki dolar tutanlarýn bundan sonra oluþan/oluþacak yüksek enflasyondan dikkate deðer sorunlarý olacak..hani bankada tutsalarda zaten dolara alýnan faiz pek iþe yarayacak faiz deðil..bundan sonrasý için minumum senelik %4-5 dolar enflasyonunu hesap etmek gerekecek bence..malum biliyoruz Abd de yýllýk enflasyon en son 4.2 çýktý ama muhtemelen burada durmayacak, dahada artacak..
Ben bozmayacaðým..altýn ister artar, ister artmaz..çünkü zarlar hileli..
Abd de son tüketici fiyatlarý 4.2 , üretici fiyatlarý ise 6.2 çýkmýþ, Abd 10 yýllýklar 1.70 den aþaðý doðru gevþemeye devam ediyor, 1.64 e gelmiþ..FED in saz arkadaþlarý her zamanki gibi durumdan vazife çýkarmýþ anlaþýlan..![]()
Dolarý kýsa vadeli kamu bonolarý alan bir ETF ya da TEFAS fonu olarak büyük bir kamu bankasýnda tutmak mantýklý olabilir. Dolar faizi artarsa buna göre kýsa vadeli olduðu için o fonda artar. Bunu haricinde uzun vadeli EuroBond veya özel döviz bonosu tutanlar faiz artarsa katmerli zarar yazabilir.
Benim önerim fiziki tutmak yerine kýsa vadeli dolar reposu yaparak kamu bankalarýnda veya sadece kýsa vadeli EuroBond alan döviz tabanlý alýnabilen TEFAS fonlarý almak olabilir.
Dolar Euro GBP faizleri artacak ve artmak zorunda. Yoksa yatýrýmcý bulamazlar. Enflasyon var ortada.
Ben FIBA KÝRAZ da USD tutuyorum ama getirisi kötü, tavsiye etmem. FibaFx alýþ satýþ kurlarý iyi olduðu için kullanýyorum.
Yer Ýmleri