ABD deki Haziran 2023 sonu itibarý ile açýklanan beyan edilen Kurumsal Firma Ýflas baþvurularý. Haziran yýlýn yarýsý ve rekor kýrýlmýþ. Yýl sonunda bakalým çubuk ne kadar yukarýda olacak? Veriler geç gelse kredilerden ne olduðu aþikar. 1 Temmuz 2023 ten günümüze kadar olan iflas verileri bu tabloda henüz yok.
![]()
Tahvil piyasasýnýn nasýl iþlediðini bilmek lazým.
Çin çaktýrmadan deðil mecburen satýyor dolara ihtiyacý var. Tahvilleri yok pahasýna elinden alýnýyor.
Çin þu anda 100 nominale aldýðý ABD tahvillerini %30-40 düþüðüne satmak zorunda kalýyor. Yani elindeki 805 milyar dolar nominal Abd tahvilini satmak isterse fiyatlar daha da düþeceðinden eline 300 milyar dolar dahi geçmez.
Çin ABD'den bazý konularda ambargo yedi. Bu ambargoyu yemesinin sebebi Rusya'nýn baþý çektiði dolarsýzlaþmaya geçiþ. Rusya 10 yýl önce bu iþe baþladý, dolarsýzlaþmada baþý çekti yanýna çeþitli ülkeleri aldý ve þu anda kendisini savaþýn içinde buldu. Çin ise tahvilleri satarak bir süre daha dayanmaya çalýþacak.
Çin'in 2018 yýlýnda 1,189 trilyon dolarlýk tahvili vardý. Bunlarý zarar ederek satýyor. Bu tahvilleri londra alýyor. Londra zaten ABD'li yatýrým þirketlerinin elinde. Dünyanýn en büyük ABD tahvil stoðuna sahip Japonya da oynama yok.
Saddam da dolarla petrol satmayacaðým dedi ve kendini mezarda buldu.
Þubat 2023 Reuters'in haberine göre :
" Uluslararasý Ödemeler Bankasý'na göre , geçen yýlýn nisan ayýnda tüm döviz iþlemlerinin yüzde 88'inde dolar bir tarafta yer aldý . Fed, 1999 ile 2019 yýllarý arasýnda Amerika kýtasýnda ticaret faturalarýnýn %96'sýnýn, Asya-Pasifik bölgesinde %74'ünün ve dünyanýn geri kalanýnda %79'unun dolardan oluþtuðunu tahmin ediyor . Bankalar uluslararasý mevduat ve kredilerin yaklaþýk yüzde 60'ýný dolardan kullandý."
Özetle dünya ticaretinin %85'i dolar kullanýlarak yapýlýyor.
Dolarýn yoksa dilediðince mal alamazsýn, dolar kabul etmezsen dilediðince mal satamazsýn. O %15 ile sýnýrlý kalýrsýn.
Trilyonlarca dolar cinsinden eurobond var bunlara faiz ödenmek zorunda bu faizleri ödeyen ülkeler dolar basamadýðýna göre dolar kazanmak zorunda, bu kazanacaklarý dolarý kim basacak? ABD basacak.
Yani hem ticarette hem de faizler ve itfalar için dolar gerekli. Dolayýsýyla dünya ülkelerinin üretiminden ABD güzel bir pay alýyor.
Ülkelerin ortak bir para birimi kullanmalarý her þeyi kolaylaþtýrýr, iþlerine gelir bu para birimi ise USD'dir.
USD'nin de enflasyonu vardýr, elinizde USD tutuyorsanýz enflasyonu karþýlayacak kadar faiz almazsanýz servetinizin erimesi kaçýnýlmaz.
Altýn bir emtia ve fiyatý gayet oynak bir emtia. 2012 yýlýndaki zirvesi 1920 usd. 1150 dolara kadar düþtü ve þimdi 1946 USD.
Altýn'da yanlýþ yerlerden alým yaparsanýz 15-20 sene süründürür. Ýnsanýn ömrünü yer. Doðru yerden alým ise ihya eder. Doðru yerde miyiz yanlýþ yerde miyiz herkesin kendi kararý ama fanatiklik zarar ettirebilir. Sepet yapmak iyidir.
Yukarýda yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Limoncu geldi haným. Limoncu. Limoncu. demeyi çok isterdim.
Ýbnatörler gözümde býraktý. Pazarda limon satma iþine baþlayamadým yine.
Simyagerler nerede? Türev ürünlerle fizikinin maliyetinin altýnda ne kadar satabilirsiniz?
Bu elma armut hýyar gibi doðada sürekli yetiþen bir ürün deðil. Yerin altýndan çok yüksek maliyetle ve emekle üretiliyor. Sýnýrlý varlýk. Buldukça yerine yenisi de gelmiyor.
Altýn çýkaran tümad madenciliðin genel müdürü 2023 ocak ayýnda Madencilik Türkiye sitesinde verdiði röportajda Türkiye'de altýn çýkarmanýn maliyetinin ons baþýna 600 dolardan 1000 dolara çýktýðýný, dünyanýn diðer ülkelerindeki ortalamayý kastederek, dünyada 1200 dolar olduðunu söylüyor:
https://madencilikturkiye.com/hasan-...5%9F%20durumda.
Yukarýda yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Bu raporu yayýnlayanlar kendi maaþýný da hesaba katýyor mu maliyet hesabýnda? Toplam operasyon maliyeti nedir?
Maliyet böyle hesaplanýr = AISC (bu dediðin ham maliyet) + Maaþlar + Þirket Giderleri + Yemek + Servis + Satýþ + Pazarlama + Kira + Bakým + Diðer tüm indirekt giderler.
Bunlarý bütün Direk ve Ýndirek Maliyetlerin hepsini topla / Toplam Altýn üretimine Böl = Net Altýn üretim maliyetin.
Bu rakamý söylesinler bakalým. 1800$ den aþaðý gelmesi mümkün deðil.
Ýstatistik yanlýþ kullanýlýrsa keriz aldatma sanatýdýr. Ama ben keriz deðilim. Matematik önemlidir. Benim bütün hayatým matematik.
Bana inanmýyorsan tanýdýðýn en kral YEMÝNLÝ MALÝ MÜÞAVÝR e sor. Eðer deidiðim maliyetten farklý hesaplasýn ben eþþeðim diye buraya 1000 kere usanmadan tek tek tekrar ede ede yazacaðým.
Fakat dediðim doðruysa o rakama inananlar eþþektir. O zaman onlarýn yazmasý lazým.
Benim bunlarla iþim olmaz. NewMont ve Barrick in net altýn altýn üretim maliyeti Q3 2023 te 1820$. Bunu %35 ile çarp. 2450$. Altýn burayý eninde sonunda zaman içinde görmek zorunda. Maliyetler artarsa hedefi daha da yukarý çekebilirsin.
Gümüþte de Endeavor FirstMajestic Fresnillo ve Hecla nýn Q3 2023 gümüþ üretim maliyeti ortalamasý yaklaþýk 28$. Bunu %35 ile çarp. Gümüþ normalde 38$ görmek zorunda. Hadi JPM ibnatörü oyun oynasýn manipüle etsin ölüsü 30$ görmek zorunda gümüþün. Mutlaka üretim maliyetinin üstüne çýkmasý lazým.
Sizin sýkýntýnýz altýn ve gümüþ madeni üreticilerinin bilançolarýný okuyacak teknik muhasebe bilginizin olmamasýndan. Önce muhasebe öðrenin. Maliyet hesabý nasýl yapýlýr onu öðrenin. Ona göre üretim maliyetini hesaplayýn.
Gerisi komplo teorisi veya hikaye. Ben Matematik ile ilgileniyorum. Ucuz veya Pahalý. Net kemiksiz üretim maliyetine bakarým. Gerisi ile iþim olmaz.
Yer Ýmleri