Originally Posted by
kastirsef
Bazý sosyal platformlarda kendine ekonomist diyen veya uzman teknik analist diyen zýrcahiller görüyorum.
Ýddialarý þöyle; Altýn 2011 de 1900$ zirvesine gitti ve 11 sene boyunca bu zirveye ulaþamadý. Doðru bilgi. Eksik olan kýyas mukayese modeli.
Altýn ýn 2011 yýlýndaki herþey dahil üretim bedeli 200$ - 250$ idi. Spot Altýn fiyatý 1900$ dan zirvesinden geri döndü. 2023 te bu zirve ancak geçildi. Yani altýn herþey dahil üretim maliyeti x 8 de yaklaþýk zirve yaptý.
Þimdi bu modele göre bugüne gelelim.
Altýn ýn 2025 yýlýna gelelim. Altýn ýn herþey dahil üretim bedeli 2000$ - 2500$ .
2000 x 8 = 16000$ yapar.
2500 x 8 = 20000$ yapar.
Zýrcahillere bunu anlatýn. Yani Altýn fiyatlarý henüz spekülasyon aþamasýna gelmedi.
Altýn dan yola çýkarak Gümüþ fiyatlarýnýn varmasý muhtemelen spekülatif zirveler ne olabilir? Altýn Gümüþ paritesi iyimser 1:50, kötümser 1:90 olarak hesaplayýn. Yani bu zirveleri 50 ye ye 90 a bölün yukarýdaki rakamlarý elinize varýlacak tahmini hedefler çýkabilir spekülasyon aþamalarýnda.
Böyle ani üretim maliyeti x 5 veya üstü bir rakamlara gelirsek o zaman satýþlara baþlanabilir. Çünkü zirve artýk yakýndýr denilebilir. Þu anda öyle bir durum yok. Henüz x 2 lere gelmek üzereyiz. Daha gelmedik bile. O yüzden Altýn ve Gümüþ te þiþlik veya balon yok arkadaþlar.
Konuyu köþeli jeton aptallara ahmaklara isterseniz Öklid matematiði ile birimsiz cetvelle gönyeyle iple neyle uygunsa onlarla anlatýn.
Türkiye'de kalitesiz niteliksiz eðitimin sonucu olarak okumuþ cahilden geçilmiyor. Hele ki baþýnda ünvan da falan varsa durum iþ daha ironik oluyor.
Yer Ýmleri