Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
52,90 9.98% 46,72 Mn 52,90 / 52,90
410,50 9.98% 21,67 Mn 410,50 / 410,50
32,30 9.94% 1,98 Mn 32,30 / 32,30
14,39 9.93% 6,76 Mn 14,39 / 14,39
106,00 9.9% 49,32 Mn 101,10 / 106,00
948,00 -9.97% 2,94 Mn 948,00 / 948,00
12,24 -8.31% 78,10 Mn 12,20 / 12,55
34,60 -7.24% 120,11 Mn 34,16 / 35,02
41,24 -7.12% 25,97 Mn 40,10 / 41,96
77,90 -6.48% 25,59 Mn 77,90 / 82,00
3,23 2.87% 1,26 Mr 3,22 / 3,26
290,50 2.29% 1,12 Mr 281,00 / 290,75
308,00 -0.08% 1,00 Mr 307,75 / 310,75
428,50 1.96% 740,55 Mn 421,50 / 430,75
71,85 -1.84% 679,97 Mn 71,85 / 73,60
19,03 0.26% 27,67 Mn 18,99 / 19,18
290,50 2.29% 1,12 Mr 281,00 / 290,75
744,00 0.34% 224,90 Mn 735,00 / 745,50
93,40 1.03% 35,08 Mn 92,95 / 94,50
111,60 -0.27% 11,31 Mn 111,50 / 112,60
31,68 0.96% 10,31 Mn 31,38 / 31,80
10,50 -0.85% 23,57 Mn 10,47 / 10,67
83,80 1.95% 48,96 Mn 83,00 / 83,85

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 121/147 ÝlkÝlk ... 2171111119120121122123131 ... SonSon
Arama sonucu : 1173 madde; 961 - 968 arasý.

Konu: Beyaz Yaka Ýçin Tasarruf ve Yatýrým Koçluðu-3

1.  Alýntý Originally Posted by varsayým Yazýyý Oku
    Ben iþçi anne, memur babanýn oðluyum. Eþim de memur anne babanýn kýzý. Sülalede ticaret yapan yok. Babam 40 sene, ayný devlet dairesinde çalýþtý. Kariyer odaklý da deðil. Zamanýnda altýnda olan personel, vergi dairesi müdürü olmuþ. Babam sýfýr riskle, iþinin hakkýný vererek çalýþmýþ. Arkadaþlarý doðu görevine falan gidip yükselmiþ. Babam "ben yapamam, beceremem" diyerek ayný görevde kalmýþ.

Annem de ilkokul mezunu ve iþçi emeklisi. Alýn teriyle kazanmýþlar v.s. Tek bildikleri ev yapmak ve garantide olmak. Anne babam fakir ailelerde gelmiþ. Annem ayakkabýsý olmadýðý için, okula gitmemiþ utancýndan. 1 sene sonra kaymakamýn verdiði ayakkabý ile gitmiþ v.s. Babam, Doktor olmamý istiyordu.. Týp fak kazanmama raðmen, iktisat okudum. Baktý olmadý formasyon aldýrdý, öðretmen ol dedi. Öðretmenlik kazandým gitmedim. Maliye Bakanlýðýnda uzmanlýk kazandým gitmedim. Ýþ hayatýna baþladým, hala babam gir öss ye, týp oku diyordu. 29 yasýnda belkide ülkenin en genc cfo larýndan oldum, babam hala KPSS sýnavýna gir dedi. Allah'tan son 5-10 senedir karýþmýyor. Geçen oglana öðrettim (3 yasýnda) "dede ben doktor olucam" dedi. Babam aðladý. Adam o derece memuriyet seviyor.

Geçenlerde babam, istersen borsaya gir dedi. 5-10bin liralýk hisse al falan dedi. (Adamýn hayatýndaki risk algýsý bu 5.000 TL'lik hisse almak). Demedim baba zaten uzun zamandýr hissedeyim, o parayý saatlik kazanýp kaybediyoruz. Desem, adamý uyku tutmaz.

Bunlarý neden anlattým? Aileden tamamen, garantide ol, memur ol, etliye sütlüye karýþma, riske girme, siyaset yapma, öne atýlma v.b. þekilde büyümüþ bir karý kocayýz. .
    Babanýz haksýz sayýlmaz, benim ailemde de böyle bir aile büyüðüm var, kendi memurla evlendi, çocuklarýnýn çoðunu memur yaptý, evlenenleri memurla evlendirdi, torunlarý da memuriyete yönlendirmeye çalýþtý. Klasik sözü "memur olsun da ne olur olsun" dur. Böyle der ama askeriyeyi de tercih eder. Bazý insanlar yapý gereði saðlamcý oluyor.

Bakýn reddit'in lifeprotips bölümünden bir yazý paylaþayým ingilizcesi olanlar mutlaka okusun, olmayanlar için de anafikrini özetleyeyim. Adam çok güzel yazmýþ çok aklýma yattý. Millet sosyal medyada özenip makale gibi yazý yazýyor bir de bizim sosyal medyaya bak, Türkçe bu kalitede yazý bulmak o kadar zor ki.

https://www.reddit.com/r/LifeProTips...fe_dont_enter/

Eðer hayat kalitenizi önemsiyorsanýz ve iþinizde iyiyseniz doymuþ bir alana girmeyin. Ýstisnai derecede yetenekli deðilseniz (ya da torpil þans vb yoksa) hayalizdeki iþe deðil, güvenilir ve saðlam bir iþe girin ve hayalinizdekini hobi olarak yapmaya çalýþýn.
    Yani kýsaca akýllý olun memur olun

2. Kendi iþinde makul bir zaman icinde baþarýlý olup para kazanmanin ve de kazandiginiz parayý dogru degerlendirip isinizi uzun vadede kalici olarak basarili kilmanin en önemli koþulu doðru mentaliteye ve refleksleri sahip olmadan geçer. Bu vasýflar aileden gelirse daha kýsa zamanda sonuç alýnýr. Aileden gelmez ise ama yeterli hýrsa sahipseniz zaman içinde piyasadan dayak yiyerek ama hýrsýnýz ile yine ayaða kalkarak bu beceriler öðrenilebilir.Tabi uzun ve sýkýntýlý bir dönemi takiben.Memur ailelere tavsiyem kýz veya erkek çocuklarýný yazýn bir ls yerinde çalýþtýrmak. Memur ailelerde buna razý olmak zordur,bilirim,ama çocukta para kazanma deneyimi için önemlidir,hele kazandýðý para ile almak istediði bir þeyi aldýðýnda.

bence en önemli mesele ticarette tabir olan koku almaktýr, yoksa düþünmekle araþtýrmakla aileden gelmekle sadece yardýmcý oluna bilinir, koku almak varsa her iþte baþarýlý olunur.
    men dakka dukka

4. Serinin birinci bölümünden itibaren hýzlýca okumaya çalýþtým. Ýkinci bölüme pek bakamadým, üçüncü bölümü de hýzlýca geçmeye çalýþtým. Bir þeyler anlamaya gayret ettim. Anladýðým, herkesin doðrusu kendine.

Beyaz yakanýn kurumsal hayattan çekilmesi ana fikri var.
    Ben, beyaz yakanýn kurumsal olmayan yerlerde çalýþan türüyüm. Maalesef çok kurumsal þirketlerde, hafta sonu tatil, akþam beþ buçuk çýkýþ, servis, þirket aracý, ayýn biri maaþlarýn hesaba yatmasý...Çalýþma hayatýmýn uzunca bir bölümü bu imkanlardan mahrum geçti. Ýþ aradým, iþ buldum, çalýþtým.

Kurumsal çalýþma hayatý da her beyaz yakalýya nasip olmuyor. Ya da beni beyaz yakadan saymazsanýz, orasýný bilemem.

Mali Ýþler çalýþanýyým. Elliüç yaþýndayým. Aralýk ayýnda evimin son taksidini bitirdim. Ama ben de bittim. Tek tabanca çalýþýyorum, bir oðlan çocuðu okutuyorum. Daha yolu çok. Ömür olur da okutabilirsek.

Genç yaþta birikime baþlamaktan bahsedilmiþ. Öyle bir þansýmýz hiç olmadý. Ancak bu yaþta bir ev sahibi olduk iþte.

Þimdi her ay küçük küçük birikimlerle bir yol almaya niyetlendim. Yatýrým konusu; bugüne kadar pek fýrsat olmadýðý için enine boyuna pek bakmadým. Az çok meslek gereði finansal okur yazarlýðýmýz var. Biraz da iþte youtube'da, burada forumlarda bilenlerin deneyimlerini okuyup/dinleyip bir yol tutturmaya çalýþýyorum. Evet bence herkesin kendi yolu olmalý. Zaten kendine bir yol bulanlar da çok paylaþmýyorlar iþin püf noktalarýný. Bkz.kurtönder. Gerisi de genel geçer þeyler.

Tekniðe pek bakan biri deðilim, temel analiz de kendi baþýna bir derya. Bir de sen istediðin kadar incele araþtýr, piyasa neyi fiyatlamak istiyorsa onu fiyatlýyor. Bir de kendi iþinin yoðunluðu içinde önemli bir haber akýþýný atlayabilirsin, bilançolarda ciddi bozulma olabilir, çýkmakta geç kalabilirsin, girmek için fýrsat kollarsýn, piyasa alýr baþýný gider...

Temel analiz baþlýðýný da inceledim. Orada da QS programýyla portföy oluþturup, bir disiplin içinde periyodik al satlarla uzun vade yatýrýmcýlýðý anlatýlýyordu.

Temettü baþlýðýnda; ki temettü iþi aklýma yatar gibi olurken erhan açýkgöz'ün yazdýklarý da matematiðe uygun þeyler gibi geldi.

Ortada birden çok doðru olunca ister istemez doðrularda hangisini seçeceðini þaþýrýyor insan.

Ben kendimce bu yolculukta hisse senedi iþine girmemeyi daha uygun buldum.
    Her ay tasarruf edebildiðim tutarlarla yatýrým fonlarýndan bir karma portföy yapmayý ve yoluma böyle devam etmeyi daha uygun buldum. Yabancý/yerli hisse - döviz/TL borçlanma araçlarý - döviz/TL kira sertifikalarý - altýn katýlým - karma deðiþken þeklinde.
    Konjonktüre göre portföy içinde hisse/borçlanma araçlarý ya da döviz/TL dengesini ayarlamayý düþünüyorum.
    Sonuçta 5 yýllýk ortalama getirisi çok güzel fonlar var.

Ana fikir; tasarruf et ve tasarruflarýný iyi yatýrýmlarda nemalandýr. Yalnýz iþin kötü tarafý; dünyada yükselen enflasyonla birlikte eski getirilerin kolay kolay elde edilemeyeceðini düþünüyorum. Maalesef ben yatýrýma baþlayýnca da böyle bir döngüye girilir. Zaten bastýðým yerde ot bitmez benim. Kalýn saðlýcakla!

5.  Alýntý Originally Posted by snkleyp Yazýyý Oku
    Serinin birinci bölümünden itibaren hýzlýca okumaya çalýþtým. Ýkinci bölüme pek bakamadým, üçüncü bölümü de hýzlýca geçmeye çalýþtým. Bir þeyler anlamaya gayret ettim. Anladýðým, herkesin doðrusu kendine.

Ben, beyaz yakanýn kurumsal olmayan yerlerde çalýþan türüyüm. Maalesef çok kurumsal þirketlerde, hafta sonu tatil, akþam beþ buçuk çýkýþ, servis, þirket aracý, ayýn biri maaþlarýn hesaba yatmasý...Çalýþma hayatýmýn uzunca bir bölümü bu imkanlardan mahrum geçti. Ýþ aradým, iþ buldum, çalýþtým.

Kurumsal çalýþma hayatý da her beyaz yakalýya nasip olmuyor. Ya da beni beyaz yakadan saymazsanýz, orasýný bilemem.

Mali Ýþler çalýþanýyým. Elliüç yaþýndayým. Aralýk ayýnda evimin son taksidini bitirdim. Ama ben de bittim. Tek tabanca çalýþýyorum, bir oðlan çocuðu okutuyorum. Daha yolu çok. Ömür olur da okutabilirsek.

Genç yaþta birikime baþlamaktan bahsedilmiþ. Öyle bir þansýmýz hiç olmadý. Ancak bu yaþta bir ev sahibi olduk iþte.

Þimdi her ay küçük küçük birikimlerle bir yol almaya niyetlendim. Yatýrým konusu; bugüne kadar pek fýrsat olmadýðý için enine boyuna pek bakmadým. Az çok meslek gereði finansal okur yazarlýðýmýz var. Biraz da iþte youtube'da, burada forumlarda bilenlerin deneyimlerini okuyup/dinleyip bir yol tutturmaya çalýþýyorum. Evet bence herkesin kendi yolu olmalý. Zaten kendine bir yol bulanlar da çok paylaþmýyorlar iþin püf noktalarýný. Bkz.kurtönder. Gerisi de genel geçer þeyler.

Tekniðe pek bakan biri deðilim, temel analiz de kendi baþýna bir derya. Bir de sen istediðin kadar incele araþtýr, piyasa neyi fiyatlamak istiyorsa onu fiyatlýyor. Bir de kendi iþinin yoðunluðu içinde önemli bir haber akýþýný atlayabilirsin, bilançolarda ciddi bozulma olabilir, çýkmakta geç kalabilirsin, girmek için fýrsat kollarsýn, piyasa alýr baþýný gider...

Temel analiz baþlýðýný da inceledim. Orada da QS programýyla portföy oluþturup, bir disiplin içinde periyodik al satlarla uzun vade yatýrýmcýlýðý anlatýlýyordu.

Temettü baþlýðýnda; ki temettü iþi aklýma yatar gibi olurken erhan açýkgöz'ün yazdýklarý da matematiðe uygun þeyler gibi geldi.

Ortada birden çok doðru olunca ister istemez doðrularda hangisini seçeceðini þaþýrýyor insan.

Her ay tasarruf edebildiðim tutarlarla yatýrým fonlarýndan bir karma portföy yapmayý ve yoluma böyle devam etmeyi daha uygun buldum. Yabancý/yerli hisse - döviz/TL borçlanma araçlarý - döviz/TL kira sertifikalarý - altýn katýlým - karma deðiþken þeklinde.
    Konjonktüre göre portföy içinde hisse/borçlanma araçlarý ya da döviz/TL dengesini ayarlamayý düþünüyorum.

Ana fikir; tasarruf et ve tasarruflarýný iyi yatýrýmlarda nemalandýr. Yalnýz iþin kötü tarafý; dünyada yükselen enflasyonla birlikte eski getirilerin kolay kolay elde edilemeyeceðini düþünüyorum. Maalesef ben yatýrýma baþlayýnca da böyle bir döngüye girilir. Zaten bastýðým yerde ot bitmez benim. Kalýn saðlýcakla!
    Her zaman fýrsatlar vardýr. Moral bozmak yok. Sadece ana trend deðiþtiðinde sizde deðiþin ve piyasa sizle ayný fikirde deðilse zorlamayýn.
    Normalde tavsiye etmem ama 53 yaþýndaysanýz bence bes baþlýðýnada bakýn.
    Ýnþallah her þey gönlünüzce gider.

Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi

6. Tesadüfen denk geldim yaziniza. Bende 7 sene once girdim borsaya. Araþtýrýnca bu yaþýma kadar etrafta bir Allahin kulu bunu neden yatirim olarak anlatmadi bana ve ben niye arastirmadim diye cok kizdim kendime de. 3 kiþilik bir aileyiz kenara bes kurus koyamiyordum. Hala koymuyorum gelen gidiyor zaten. Bes ve düðünden kalan biraz altin yanina da biraz kredi ile 2015 te basladim borsa macerasina. Karýni arttiracak, biraz dürüst olacak, yatýrýmý olacak derken hektas, yatas , kront, egeen ile baþladým. Sadece egeeni arkadas tavsiyesi ile aldim digerleri zaten araþtýrdýðýnizda karsiniza çýkýyordu. Su an elimde yoklar ederinin ustunde oldugunu düþündüðümde hepsini sattim. Uygun fiyatli olarak gordugum hisselerden aldim. 1 senedir param yerinde ama yeterki ihtiyac olmasin. Enflasyon kisa vade de olumsuz yansiyabilir ve yansiyor ama bunu yasayarak gorecegiz ki saglam sirketler 2022 de karini en az %50 arttiracak. Bu tabiki hisse fiyatlarina bir yerde yansiyacak. Su an iyi fiyatlarda, borcu az, ihracat orani yuksek, yatýrými olan sirket bulmak zor degil. Portföy bir ev parasý kadar olsa da ev alsam fakir yasamaya devam edecegim diyip bu isi emeklilige kadar goturmeyi planliyorum. Ýnsallah planlar tutarsa 2037 olan emekliligimi 2027 olarakta guncelleme ihtimalim var. Borsa sayesinde bu hayalleri kurabiliyorum tek maas, aileden hic destek almadan kredi ile yaþayan biri olarak ben yapabiliyorsam çoðu insan yapabilir bence...
     Alýntý Originally Posted by snkleyp Yazýyý Oku
    Serinin birinci bölümünden itibaren hýzlýca okumaya çalýþtým. Ýkinci bölüme pek bakamadým, üçüncü bölümü de hýzlýca geçmeye çalýþtým. Bir þeyler anlamaya gayret ettim. Anladýðým, herkesin doðrusu kendine.

7.  Alýntý Originally Posted by snkleyp Yazýyý Oku
    ...

Ana fikrin, bu baþlýðýn da ana fikri aslýnda. Yani iþin temeli mütevazý yaþayýp, mümkün olduðunca çok tasarruf edebilmek. Sonra da makul reel getiri ile bu birikimleri büyütmeye çalýþmak. Uçup, kaçmadan, katlama rüyalarýna dalmadan. Çünkü katlamak, ayný zamanda parayý batýrma ihtimaline hazýr olmak demek.

Benim gibi 90 larýn sonlarýnda beyaz yaka olarak, çalýþmaya ve tasarrufa baþlayanlarýn iþi kolaydý. Özellikle 2010 sonrasý iþler çok zorlaþtý. Hem tasarruf edebilme þansý azaldý, hem de emeklilik þartlarý aðýrlaþtý. Bunu biliyor ve bire bir gözlemliyorum çevremden. Bir nesil bu zorluklarla yüzleþecek. Bu nedenle elimden geldiðince önceden uyarýp, hazýrlýklý olmayý tavsiye ettim. Tümden umutsuzluðun anlamý da yok, sonuçta az-çok bir mesafe kat edilir, zararýn neresinden dönülürse kardýr.
    Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53

8. https://twitter.com/macroalf/status/...349110784?s=21

Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi

Sayfa 121/147 ÝlkÝlk ... 2171111119120121122123131 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •