Merhaba.
Sitede yeniyim, bu baþlýklarda daha da yeniyim. Ýlkinden okumaya baþladým, buraya gelip bir selam vereyim dedim.
33 yaþýndayým, iþ hayatýna geç baþladým. Öðrencilikteki zorluklardan çýkýnca da harcama iþini abarttým, altýndan kalkamayacaðým borçlar oluþtu.
Lansmandan hemen sonra en pahalý telefonu almak, her sene deðiþtirmek, menüdeki fiyatlara bakmadan sipariþ vermek ve "bi daha mý gelicez dünyaya" lafýyla hareket etmek gibi çok saçma hareketlerim oldu. O zamanlar bir sorun görmüyordum bunda, çünkü banka kredi veriyor, kredi kartým var, maaþým var hallederim diyordum. Borçlarýn aylýk ödemesi maaþýma yaklaþýnca, krediyle kredi kapattým. Banka arayýp kredi kartý lazým mý dediðinde evet dedim, limit artsýn mý dediðinde evet dedim vs.
Geçen sene borç ödemede sýkýntý yaþamadýðým bir dönemde arabamý deðiþtireyim demiþtim, sonuçta bana Mercedes yakýþýr diye düþünmüþtüm. Neyse ki, kredi-borç harç sonrasý yine de çok az bir miktar açýðým çýktýðý için erteledim, ama vazgeçmemiþtim.
Bir gün, rastgele önüme bir yazý geldi. Yazýda adam sigara içmeyip de o parayla þirketin hissesini alsaydý ne olurdu diye hesaplamýþ. Milyoner oluyor. Her gün bir paket sigara yerine, alabildiði zaman hisse alsa, adam milyoner oluyor. Ayný þeyi Apple ve iPhone ile ilgili filan da okudum. Ondan sonra bir þeyler yapmaya karar verdim.
Þu anda her þeyden çok az miktarda elimde var: Hisse, yatýrým fonu, dolar, altýn, nakit ve tabi ki borç

Tasarruf ve birikim yapma motivasyonu oluþturmasý açýsýndan borcu erken kapatmak yerine elime ekstra para geçince yatýrým yapayým dedim. Gerçekten de öyle oldu. Þu an maddi olarak zorlanýyorum, her ay yatýrým yapamýyorum ama borç azar azar erirken yatýrým da azar azar artýyor.
Amacým, emekli maaþým olmasa da hayatýmý idame ettirebilecek kadar birikim oluþturabilmek. Diðer iki konuyu okuyup tekrar döneceðim.
Yer Ýmleri