Originally Posted by
thinktank
Çok doðru bir konuya deyiniyorsunuz sayýn bisikletci, enflasyonist ortamda görece düþük faizle borçlanýp mal mülk almak teoride çok bereketli ve bir o kadarda karlý bir iþtir. Ancak kanýmca bir anomalinin tam ortasýndayýz ve devam edecek gibi gözüküyor. Devlet uzun süreden beri aldýðý kararlarla gayrimenkul yatýrýmcýsýný piyasadan uzaklaþtýrdý. Alim satýmdan kaynaklanan deðer artýþ kazancýnýn vergilendirilmesi, belediye emlak vergilerinin yükseltilmesi, deðerli konut vergisi, doviz ile kiralamalarýn yasaklanmasý, hissedilen enflasyonun %30-40 civarýnda olmasýna raðmen eski sistem tüfe üfe toplamýnýn ikiye bölünmesinde çýkan oran ile bile kira artýþýnýn yasaklanarak 12 aylýk Tüfe ortalamasýnýn alýnmasý (2021 Ekim kira artýþ oraný % 16,42), kira vergilerinde kademelerin yükseltilip istisna oranýnýn düþürülmesi, tapu rayiç oranlarýnýn yükseltilmesi gibi daha birçok ekleme yapabiliriz... Liberal ekonomilerde yatýrýmcýyý küstürürsen, inþaatlarda böyle azalýr, artan nüfus yoðunluðundan kiralarda zýp zýp artar... Sanmayýnki yatýrýmcý finansman ucuz, o ne kadar güzel boþ evlerin kiralarýda artýyor diye gayrimenkul iþine geri döner... Ýnsanlarýn gelirleri artmadýðý için uzun vadede kiracýlarýn kiralarýný ödeme konusunda zorlanacaðýný biliyor.... Hane gelirinin dörte biri kiraya gider, normal budur...
Ýhtiyaç sahibi, kendi oturumu için ev aradýðýnda ve kredi ile birlikte maliyet hesapladýðýnda rakamlar ürkütücü geliyor. Çünkü ikinci ev fiyatlarý son 4 senede % 70-100 artarken belki onun geliri bu fiyatlarýn yarýsý kadar artmýþ, haliyle üstüne birde en düþük % 1,37 faiz gelince durum ortada... Peki 5 senelik bir zaman zarfýnda ihtiyaç sahibi gelirindende olabilir, bilinç altýndan bunuda hesaplýyordur, kolay deðil...
Madalyonun diðer tarafýna bakýncada inþaat maliyetleri ortaya çýkýyor... Hatýrlatmakta yarar görüyorum 29.12.2017 dolar 3,77 TL den euro 4,51 TL den kapatmýþ... Bu gün dolar 9 TL, 2022 12 ay vadeli dolar kuru bugün 11 TL den iþlem görüyor... Ýkinci el ev fiyatlarý 4 senede % 70-100 artarken gayrimenkul fiyat artýþlarýnýn devam etmesi çok normal gibi görünüyor...
Yatýrýmcý piyasadan çekilmiþ, ihtiyaç sahibi kararsýz çekimser, kiralar artýyor, müteahhit inþaat yapmýyor fiyatlarý protesto ediyor... Bilemedim, ben belki yanlýþ yorumluyor olabilirim fakat gayrimenkul sektörüne bir cisim yaklaþýyor sanki...
Yer Ýmleri