Şuan insanlar kiralık ev bulamıyor. Burdan fiyatı arz-talep belirler kuralını işletirsek fiyatların yukarı yönlü gitmesi gayet normal. Arz eksik talep çok yüksek.
Öte taraftan alım gücü giderek düşüyor. Ortalama bir daire eskiden 120 asgari ücret yada 50 memur maaşıyla alınırken şimdi 300 asgari ücret yada 150 memur maaşıyla alınamıyor.
Bu 2 bilgiyi bilerek yorum yaparsak talebin bitme ihtimali yok ancak zorunlu olarak durma ihtimali var. Ülkenin en zengin %10 luk kesimi daire toplamaya devam etse ve fiyatlar da yükselmeye devam etse bile bir yerden sonra bu dairelerin alıcısı orta sınıf alamadıktan sonra fiyatlar durur hatta reel olarak düşer diye düşünüyorum.
Eskiden tek başına ev tutan bekar bir memur yada öğretmen şimdi mecburen arkadaşlarıyla ev tutacak. Evlenen yada boşananlar mecburen baba evlerine daha çok dönüş yapacak. İstek değil mecburiyet meselesi bu. Talep kısmının bu şekilde düşmesiyle fiyatlarda durur diye düşünüyorum. Bana göre ortalama daire fiyatıyla ortalama alım gücü dengeli bir noktaya gelmek zorunda. Başka yol yok gibi.

Yer İmleri