Oransal daðýtým yöntemiyle yapýlan arzlarda, baþlangýçta halka deðil belli bir zümreye arz oluyor.
Gerçek halka arz ise tavan serisinin bozulduðu ilk gün yapýlýyor.

Bu zümre düþük fiyattan hisselerini alýyor.

Zümre kimlerden oluþuyor peki sorusuna pek çok cevap verilebilir. Patronla anlaþmýþ, yurt dýþý ya da içindeki bir kurumsal yatýrýmcý olabilir mesela. Ve bu kurumsal yatýrýmcý, arzla aldýklarýný borsada sattýktan sonra elde ettiði karý patronla paylaþabilir de. (Arz izahnamesinde kurumsal yatýrýmcýlara daðýtýmýn, tamamen patronun inisiyatifiyle yapýlacaðý yazýyor.)

Bunu yapacaklarýn buna kýlýf bulmakta çok ta zorlanacaðýný sanmýyorum ama umarým bu ihtimal sadece aklýma takýlan bir komplo teorisinden ibarettir ve gerçekleþmiyordur.

Bu komplo teorisini Türkilaç özelinde deðil, oransal daðýtýmla yapýlan tüm arzlar için söylediðimi de belirteyim.

SPK tarafýndan belirlenecek bir büyüklüðün altýnda kalan arzlarýn eþit daðýtýmla;

Oransal daðýtým gerektiren arzlarda ise talepte bulunan tüm yatýrýmcýlar için, hali hazýrda 1 lot olan kesin karþýlanma miktarýnýn daha anlamlý bir miktara çýkarýlmasýyla;

Yapýlmasýnýn çok daha adil ve komplo teorilerine zemin hazýrlamaktan uzak olacaðý düþüncesiyle cümleten bol kazançlar diliyorum.