Hepsinden bi parça. Bankalarý anladým varlýk fonuda madem yabancý çýkýyor gücü ölçüsünde pasiften bankalarý topluyor.. Sahole ne demeli.. Koçhole ne demeli.. Saholün bi iþtiraki koçholün bi iþtiraki neredeyse holdingin piyasa deðerine eþit.. Bi ülkenin en büyük özel bankasýnýn taþýdýðý risk sasanýn taþýdýðý borç /kur riskinin onda biri deðildir patlama olasýlýðý olarak bana göre.. Yani garanti patlayacak o kadar döviz borcuna girmiþ þirketler batmayacak.. Neymiþ hikayesi varmýþ..
OMAHALI
Dediðiniz þirketlerin özelinde deðerlendirmiyorum borsa konusunu. Dediðim gibi, kötü þirket varsa iyisi de var borsada. Ýsim isim yazýp bunlar niye yerinde sayýyor diye sormanýn bir anlamý yok. Ýsmini verdiðiniz þirketler allah korusun, batabilirler de.
Hadi bunlara geçmiþte yatýrým yaptýnýz umduðunuzu bulamadýnýz, bunlardan kaçýp gittiðiniz yer neresi?
Kripto. Tamamen spekülasyon ile aþaðý yukarý zýplayan ne olduðu belirsiz bir piyasa.
Ben illa dolar üzerinden gelir edicem diye bir amacýnýz varsa, (benim gibi), yurtdýþý borsalarý kripto yerine çok daha isabetli bir karar olur. En azýndan aldýðýnýz kaðýtlarýn bir karþýlýðý olur.
xcoin'i alýyor insanlar ne kurucusunu tanýyor (onu da merkezsiz ayaðýna saklýyorlar çoðu zaman), ne arzýn ne kadarýnýn kimde olduðunu biliyor. tamamen raslantýsal olarak kumar gibi alýnýp satýlýyor. Bir de bunlara teknik analiz kasýyorlar. Hangi teknik doge'nin 2-3 günde bilmemkaça katlayacaðýný gösteriyordu acaba çok merak ediyorum.
Gittin -örnek veriyorum tavsiye olarak deðil- apple hissesi aldýn kimde ne kadar var, þirketin karý nedir, hangi ürünleri satýyor hepsi belli.
Siz yine alýn satýn orada da patlayýnca nereye kaçacaksýnýz bakalým
~ yatýrým tavsiyesi deðildir ~
Sn Mykskstar,
Cevabý bilmiyoruz, yakýnda yaz aylarýnda öðreniriz gibi..
Sadece, yükseliþin, fiyatlamalarýn saðlýklý olmadýðý, finansal sistemin uçlarda gezindiði ve borsalara ne zaman KY akýný olsa sonunun iyi olmadýðý kestirilebiliyor.
Bazý hisselerde cevap belki de çok basittir, daðýnýk mal gitmez gidemez tökezler durur, toplu mal gitmek için her zaman bir yol ve açýklama bulur..Budur belki de cevap, bu kadar basit.
Bireysel konuþmuyorum ülkenin geneli için konuþuyorum.. Benim kriptodaki param portföyümün yüzde 1 deðil.. 1000 tl tasarrufu olan adam yurtdýþýna nasýl yatýrým yapacak.. Bir hissede 25 dolar komisyon mu ödeyecek 4 hisse her ay almaya kalksa zaten 100 dolar komisyon ödeyecek.. Bu ben merkezci yaklaþýmý býrakýn.. Benim elimde 12 yýldýr b. Hattaway var zaten.. Sorun sen ben deðil bu ülkenin geneli ne olacak?bu þirketler bu durumda iken sen bankalarý býrak sanayilere mi yatýrým yap diyeceðiz?
OMAHALI
Þu an borsada ky yok.. Olanlar halka arzlara girip kriptolara kaçýyor zaten.. Amerika dönüþe baþlasa ne olur? Zaten bizim borsa dolar bazlý yüzde 80 düþmüþ vaziyette.. Hemde 14 sene önceki fiyatýn.. Neyi kaybetmekten korkuyonuz?daðýnýk mal filan yok bankalarda 10 senedir eritilemeyen mal var
OMAHALI
Yani ben genel anlamda cevap vermiþtim, ama siz 'sen' dili kullanarak özelleþtirdiniz madem,
Kendimce;
-Çok düþtü diye alýnmaz, kalkýþ emaresi gözlenir, gidecek diye alýnýr.
-Çok düþtüðü zaman bazen 3-4 yýl yataya sýkýþtýrýr, o marja sýkýþýp kalanlar çile çeker.
-Bütün birikimlerimin kestirilemeyen bir yapýya hapsolmasýný, kuþa dönmesini istemem, korkarým, defalarca bunu gördüm yaþadým.
-Her an fikir deðiþtirebilirim, sadece bir formasyona bir harekete bakar, neticede tek kademede alýp tek kademede satabilecek kadar sermayem..
Þunu yaþadýk biz, sýkýþtýk kaldýk orada 3-4 sene
Þöyle bir þey geliþirse, neden almýyalým, misal sadece...
![]()
Yer Ýmleri