Hocam bi çok konuda söylediklerine katılıyorum.
Genel olarak yatırımcı değil oyuncu olmak istiyor insanımız.
Titan saadet zincirinden tut, çiflikbanka kadar çeşitli ponzi oyunlarına resmen "atlayan" bi yatırımcı profilimiz var maalesef. Hatta yatırım sektörü neyse, diğer sektörlerde de benzer psikolojik tavır-tutum sergiliyor insanımız.
Ben küçükken:
atari meşhur oldu, salonları çoğaldı, herkes salon açtı, bilardo salonları benzer şekilde...
Sonrasında internet kafeler, covidden hızlı yayıldı Türkiye'de

)
Hemen peşinden de telefoncular.
Sonrasında, özel üniversite yurtları, özel üniversiteler, kahveciler, inşaat, oto galeri, özel hastaneler...
Ve borsacılar, kriptocular, miner-lar.
Herkes para kazanma telaşıyla her yere saldırıyor, bunda tabii ki anormal bi durum yok ama anladığım, gördüğüm, gözlemlediğim kadarıyla kimse piyasa araştırması yapmadan, hedef koymadan cart diye giriyor bu işlere.
Sonrasında da benzer hüsranlar yaşıyorlar...
Bunu yapanlar, suçludur, aptaldır vs gibi şeyler söylemiyorum lütfen yanlış anlaşılmasın.
Babam, amcam, birkaç arkadaşım inanılmaz kayıplar yaşadılar... Yani tüm birikimleri resmen buharlaştırı, yaşadıkları baskı, devamında gelen buhran, evde aileye yansımaları vs vs...
Aldıkları hisseleri duyunca panik atak geçirecek gibi oluyorum...
Bir satır yatırım kurumu araştırma raporu, tavsiyesi, model portföyü okumadan bilanço ya da dönemsel mali tablo incelemeden dümdüz borsaya girip aynı hızda çakılmalarını gözlemledim. Hâlâ da gözümün önünde...
Bunun üzerine hisseye, borsaya sövüp saymaları da cabası.
Resmen reality show.
Arkadaşlar gözünüzü seveyim araştırmadan yatırım yapmayın.
Bazen araştırma yapsak da işe yaramıyor orası ayrı. Kovid, dolar, altın, siyasi Ama olabildiğince anaparanızı korumaya odaklanın. Kolay kazanılmıyor ama saniyler içinde kaybedilebiliyor...
Aman diyeyim...
Herkese bol kazançlar, Yaşar Erdinç hocanın dediği gibi: "Paranız sağlığınızı bozmasın."
Yer İmleri