Originally Posted by
hellistheothers
''Herkes borsa konuþuyorsa , borsadan çýkma zamanýdýr '' geyiði , 40 yýldýr her önüne gelen herkesten istisnasýz duyduðum hiç bir finansal bilgiye dayanmayan, arz/talep temeli olmayan en kliþe ve boþ laf üzgünüm. Yeni bir þey de deðil üstelik.
Bir öðüt vermek isteyenin; ilk öðüdü hep budur.
En fazla 6 ay borsada iþlem yapan, ''gardaþ paçal yapicen, spek sallarsa dayanicen, satmadan beklicen, herkes konuþuyorsa borsadan kaçýcan'' der.
Finansal okuryazarlýk arttýkça bunun deðiþeceðini umuyorum. Ama bu topraklar astronomiden daha çok astrolojiye inananlarýn topraklarý. Bilim deðersiz.
Yeryüzündeki en önemli sýrlardan, bilgilerden biri deðil üstelik bu.
Peki bu doðru olabilir mi ? Borsadaki her durum gibi %50 doðrudur, %50 deðil. Ancak insanlar bu sözü kanýtlayan durumlarý algýda seçerler. Onu hatýrlarlar.
Gel gör ki, bir finansal enstrümana ilgi arttýðýnda düþmesi deðil, en temel mantýkla artmasý beklenir talep artýnca. Ýlgi 4 ay önce de vardý, çýkýyordu, þimdi de var düþüyor.
Bu bilgi bir yatýrýmcýnýn iþine yaramaz. Finansal piyasada nakde dönüþtürülemeyen bilgi çöptür.
Ben kendi adýma, yatýrým fonlarýndan kaçmak/girmek üstüne kurmuyorum zaten yatýrým perspektifimi. Bu topicte de kimsenin fonalr uçacak/kaçacak dediðini hatýrlamýyorum. Portföyümü çeþitli finansal enstrümanlara bölüyorum.
Bu endeks 40 yýldýr 50 dolar ve 500 dolar arasýnda gider gelir. Ne bir eksik ne bir fazla. Bu arada da benim fonlarým endeksten bir týk fazla performans gösterse yeter de artar olacaktýr.
Benim yatýrýmým araba sürmek gibi uzun bir yolda, kar yaðar, güneþ açar, yaðmur serpiþtirir, kontaðý kapatýp arabadan çýkmam.
Bir fon yatýrýmcýsý için düþüþlere kýzmak, bir doða yürüyüþçüsünün kar yaðmasýna kýzmasý gibidir. Doðada kar yaðmasý ne kadar doðalsa, piyasalarda da düþüþler normaldir. Hep oldu, oluyor ve olacak.
Yatýrým, gözleri kýsarak, geleceði öngörmeye çalýþarak yapýlmaz. Gelecek bilinmez. Olasý her ihtimal için optimum derecede iyi olacak portföy kurgusu ile yapýlýr ancak.
Fon yatýrýmcýsý olarak bence yapýlmasý gereken en önemli þey, doðru fonlarla doðru oranlý bir portföy kurmaktan ibarettir.
Traderlýk ise bambaþka bir þey.
Yer Ýmleri