Bir bankacý olarak yazayým, Swift masrraflarý þeffaf, alýnabilecek en yüksek sýnýrlarda belli, kendi bankanýz, muhabir banka bir de karþý taraf var. Kendi bankanýzda gördüðünüz bu masraflarý en fazla 2 katý olacak þekilde düþünün. Tüm bankalar internet siteleri ana sayfalarýnda masraf tarifelerini koymak zorundalar, hýzlýca oradan swift masraflarýna göz atýlabilir.
Örneðin Ýþ bankasý;
https://www.isbank.com.tr/urun-ve-hizmet-ucretleri
Azami 310-USD diyor, karþý tarafý da düþünürsek 500-600 USD arasý paranýz kesilir. Sýnýrdan geçemeyecek kadar meblaðlardan bahsediyorsak milyon dolarlar bile bu tutarda karþý tarafa gider. Açýkçasý bu kadar param olsa kesinlikle riske etmezdim, istediðiniz kadar güvenli coin olsun. Üstelik ATM'de olsa günlük para limiti vardýr, tüm parayý istediðiniz gibi çekemezsiniz, özellikle yüksek tutarlarda paranýz varsa.
Aslýnda bu kolay kýsmý. Zaten Türkiye'de bir bankadan diðer bir bankaya USD gönderdiyseniz bile bu para Amerika üzerinden gider. Amerika sen bana gönder ben bir bakayým, alemin kralý benim der.kendi bankacýlýk hayatýmda bir kaç kez 7-8 haneli rakamlarý gönderdim, bilinenin aksine bunlar sýfýr masrafla gider. Nedenini tahmin edersiniz, giden para geri de gelebilir. Ýlla yurtdýþýna çýkýyor olarak düþünmeyin, özel müþteriler oluyor, parasýný dolar vadelide tutar, bir ay düþük verirsiniz, derki * bankasýndan daha iyi oran aldým, adamý da kýzdýrmak istemezsiniz, ayný gün valörlü yapýlýr, üstelik masraf da almazsýnýz, daha doðrusu banka kendi karþýlar. Normal vatandaþýn parasý 2 günde geçerken, bu adamlarýn parasý 15:30'a kadar sisteme aktarýldýysa mesai bitmeden karþý bankaya geçer.
Þimdi zor kýsmýna geliyorum. Aynen gümrükte olduðu gibi, 10.000USD üstü paralar birilerinin süzgecine girer. Kaynaðýný araþtýrýrlar. Az önceki örneðimdeki müþterinin 7 nesline kadar giden hikayesi var, ama senin gönderdiðin para daha dün ortaya çýktýysa, hikayesi yoksa soru iþaretleri belirir. Kendi ülkenle sorunun yoksa bile Amerika kadar parayý ne yapacaksýn, neden transfer ediyorsun diye sorabilir. OFAC denen, yasaklý kelimeler, ülkeler, kiþiler var, bunlar bir þekilde açýklamada, adreste, formlarda varsa paranýn tamamýna bile el konabilir. O yüzden daha ülkeden çýkmadan gönderici banka bunun araþtýrmasýný yapar. Ayný zamanda þüpheli durumlar MASAK'a bildirilir.
Demek o ki, paranýz *****zýn sütü gibi aksa, sorun yok, istediðiniz yerden gönderin. Ama deðilse, tövbe edin.
Bir de hiç anlamadýðým mevzu, bu kadar parasý olan adam neden bir kaç yüz dolar masrafý dert eder hiç anlamadým. Belki de o yüzden param çok olmadý hiç.![]()

kendi bankacýlýk hayatýmda bir kaç kez 7-8 haneli rakamlarý gönderdim, bilinenin aksine bunlar sýfýr masrafla gider. Nedenini tahmin edersiniz, giden para geri de gelebilir. Ýlla yurtdýþýna çýkýyor olarak düþünmeyin, özel müþteriler oluyor, parasýný dolar vadelide tutar, bir ay düþük verirsiniz, derki * bankasýndan daha iyi oran aldým, adamý da kýzdýrmak istemezsiniz, ayný gün valörlü yapýlýr, üstelik masraf da almazsýnýz, daha doðrusu banka kendi karþýlar. Normal vatandaþýn parasý 2 günde geçerken, bu adamlarýn parasý 15:30'a kadar sisteme aktarýldýysa mesai bitmeden karþý bankaya geçer.

Yer Ýmleri