Originally Posted by
meesut
Arkadaþlar þu nitelikli yatýrýmcý konusunda kafa karýþýklýðýný gidermek istiyorum. Aslýnda olmasý gereken çok net, ancak bizim gibi doðu kültürlü ülkelerde olmasý gerekenlerle pratikte olanlar her zaman örtüþmez, kiþilerdeki kafa karýþýklýðý da ondan kaynaklanýyor.
Örneðin ev alýp satýyorsunuz, belediyeye gider rayiç bedel üzerinden vergi ödemeniz gerekir. Bu verginin %0 2'si alýcýya %0 2'si satýcýya aittir. Verginin tutarý da rayiç yani türkçesiyle güncel bedel üzerinden olmasý gerekir. Yani kaça alýp satýyorsan. Gel gör ki tapu müdürüne bile sorsanýz, çektiðin kredinin üzerinde göster yeter der. Maalesef acý gerçek böyle. Ýþin tam göbeðinde olan adam gerçek alýþ satýþ üzerinden vergi ödemek isteseniz, enayi gözüyle bakar. Uygulamada evi satan hiçbir kiþi vergi ödemez, tüm vergi yükü alýcý üzerine kalýr. Bu toplumuzda da kanýksanmýþtýr. Kanunda açýk olmasýna raðmen, vergiyi devletin bankasýna TC'si ve onun telefonuna gelen sms kodu ile alýcý öder, devlet de vergisini aldýðýndan kimin ödediðine karýþmaz.
Kanunen nitelikli yatýrýmcý olabilmeniz için bir kaç seçenek var, ancak aramýzda sermaye piyasalarýnda tecrübeli olan ve 3.derece SPK lisansý olan arkadaþ olmadýðýný düþünerek söylüyorum, ilk ve en önemli þart sermaye piyasalarýnda deðerlendirebileceðiniz, menkul olarak en az 1.000.000.-TL varlýðýmýzýn olmasý ve bunu beyan etmeniz. Ancak yine her zaman olduðu gibi kanunu uygulayanlar ya da kanunu istediði þekilde uygulamak isteyenler yüzünden, farklý kurumlarda farklý muamelelere maruz kalýrsýnýz.
Örneði Ýþ Bankasý devlet kurumu gibi çalýþýr, iþi sýký tutar. Þubeye gelmenizi, ýslak imza atmanýzý, hatta bu elektronik çaðda çok kolay bir þekilde ispat edilebilir olduðundan, paralarýnýzýn olduðu kurumlardan elektronik çýktýlarýnýzý ister, isteyebilir. Belki kanunda yazmýyor ama garantiye almak ister. Baþka bir kurumda ise, MT gelir, beyanýnýz yeter, at abi þuraya bir imza der, olursunuz nitelikli yatýrýmcý. Þimdi burada kontrol yoksa, devlet umursamýyorsa, Ýþ Bankasý fazla doðrucu olur, umursamaz MT'nin de yanýna kar kalýr, portföyünü artýrýr.
Bu iþi çok farazi anlatýyorsun diyenlere isimleri ile örnek vermek istiyorum. Sadece 2 kartým var, biri Ýþ Bankasý biri Enpara. Cep telefonu almaya gittim bir Samsung bayisine. Þu dönemde herkesin bildiði bir gerçek varsa o da cep telefonuna taksit yapmanýn yasak olduðu. Ben de bayideki arkadaþa dedim ki cep telefonu alacaðým, þu 2 kartým var. Açýkçasý merak ediyorum, siz telefondan baþka þeyler de satýyorsunuz, mesela buzdolabý alsam taksit yapabilirken, telefon alýrsam yapýlmýyor, bunu benim bankam nerden bilecek. Benim kartlar özelinde dedi ki; Ýþ bankasý kartýný geçirdiðimiz anda ekranda onay çýkýyor, müþteri telefon mu aldý diye, evet-hayýr seçmemiz gerekiyor, sorumluluðu bize yüklüyor, sonuçta faturalar var, ne alýnýp satýldýðý da belli. Ancak diðer bankalarda böyle bir þey yok, isterseniz Enpara'dan geçirelim, taksitlendirmeyi denersiniz dedi. Ben de en kötü taksitli nakit avans ya da küçük bir kredi çeker öderim diye düþündüm ve tamam dedim, Enpara kullananlar bilir, 6 taksite kadar faizsiz taksitlendirme hakký veriyor belli bir tutara kadar. Enpara kartýmý kullandým, 1 gün sonra yansýdý, taksitlendirme tuþuna bastým, ekranda bir uyarý çýktý, cep telefonu taksitlendirmek kanunen yasaktýr, aldýðýnýz ürünün telefondan baþka bir þey olduðunu sorumluluðu size ait olmak üzere onaylýyor musunuz diye, onaylýyorum tuþuna bastým ve 6 taksite böldü.
Þimdi burada kim suçlu, ben suçluyum tamam, Enpara da suçlu, ama bundan kim en çok zarar gördü. Doðruculuk yapan Ýþ Bankasý, o da böyle çakallýk yapsaydý, ben muhtemelen Ýþ Bankasý kartýmý kullanmýþ olacaktým. Açýkçasý bu fazla doðruculuklarý kendilerine zarar verse de, gözümde her zaman deðerleri diðerlerinden 1-2 basamak üstte olmuþtur. Gün gelir devletin hesap sormak aklýna gelirse, Ýþ Bankasý müþterisiyseniz korkmayýn derim, ama diðer bankalar kurumlar suçu size atacak ondan emin olabilirsiniz.
Demem o ki, maalesef biz de teori ile pratik çoðu zaman bir olmaz. Farklý kurumlar farklý uygular, doðrusunu mu, yoksa kolayýný mý istediðiniz size kalmýþ. Maalesef acý olan sonuç, doðrusunu yapanlar hep enayi yerine konmuþtur ülkemde. Ýronik olaný ise, bu çakallýk yapanlarýn, sonra dost sohbetlerinde bu ülkeden adam olmaz muhabbetleri yapmalarýdýr.
Yer Ýmleri