Ben hep söylerim hýrs yapmaya gerek yoktur. En az 3 fona böl parayý ayrýca risk düzeyi 5,6,7 olan fonlarý almak hakikaten büyük risk benim arkadaþlarým fon aldý 6 ve 7 riski olanlardan önce çok kazandýlar sonra zarar etmediler ama karlarý gitti. Dikkatli olmak gerek
Ayný þekilde çeþit çok ama yüzdeleri düþük, onun için yüksek artýþ fazla sevindirmiyor, yüksek düþüþ fazla üzmüyor, 10 çeþit deðiþken, 8 çeþit yabancý hisse, 8 çeþit döviz, kira ve borçlanma var, sayýlarý azaltýp bir iki yerde toplamak mý daha iyi yoksa böyle çok çeþit mi olmasý daha iyi onu bilemedim.
Cem Uzan'ý dinleyen oldu mu? Ne kadar doðru bilmiyorum ama dolar yine çýlgýn atacak gibi=
Benim gözlemim: Riskli fonlar bir þekilde bir yerlerden toplayýp çýlgýn attýklarý bir döneme giriyorlar. Mesela burada sevgi duyulan AED'ye bakalým: Son günlerin en gözde fonlarýndan; yýllýk getirisi de parlak. %56. Azimut'u, Global'ý, Oyak'ý tokatlamýþ. Bir tek Istanbul'un deðiþkenlerinin gerisinde kalmýþ ya da baþa baþ (bir de Osmanlý var). Ama fonun beþ yýllýk getirisine bakýyorsunuz -%22. Bu yüzde çok daha yüksekti; ilk Tefas listesini incelemeye baþladýðýmda Ata Yatýrýmýn bu kadar kötü bir performans çizmesine hayret etmiþtim. Aylardýr süren yükseliþe raðmen daha 5 yýllýðý hala eritemedi, 3 yýllýkta ise yeni artýya geçti. Þimdi ise en gözde fon.
Demem o ki riskli fonlar bir þekilde bir yerden toparlanabiliyor. Dünyada o kadar çok baþýboþ manyak para var ki arý kolonisi gibi huuup bir yerden kalkýp baþka bir yere saldýrýyorlar. Hatýrlarsanýz bir ara bir fon veya yatýrýmcý grubu Avustralya'nýn gümüþ fonlarýna mý bir þeyine takmýþtý;. o kadar çok aldýlar ki gümüþ fiyatlarý roket oldu. Enerji hisseleri yerlerde sürünüyordu bir gün içinde uçmaya baþladýlar; o düþük zamanlarýnda bohçaya doldurmuþ olsam bir sabah zengin uyanabilirdimHatta burada bir arkadaþ Garanti Temiz Enerji fonundan çok yanýlýp yakýlýyordu ne düþünüyor þimdi acaba
Ama borçlanma, para fonu gibi fonlarda amaaan otuz sene bekleseniz eþek kuyruðu gibi ne uzuyor ne kýsalýyor. Ben de Oyak'ýn Borçlanma Fonlarý var 8 aydýr fon deðeri aynýymýþ gibi geliyor; ara sýra halüsinasyon mu görüyorum acaba diye mercekle bakýyorum, evet virgül sonrasýndaki basamaklardan biri nihayet deðiþmiþ oluyor.
O yüzden ben çeþitlendirmeye devam diyorum. Geçen sene petrol otuz dolarlardayken AkPortföyün petrol fonu tu kaka ediliyordu; benim bir arkadaþým sýrýtarak satýn alýyordu; sonra petrol þahlanmaya baþlayýnca yalvarsanýz da fon bulamamaya baþladýnýz, bir tane bile boþta kalmýyordu; alabilenler kilolarla aldý ve zengin oldu.
Bu arada herkes IBP'nin deðiþikliðinden bahsetmiþ ama bana sanki dolarýn þahlandýðý gecenin ardýndan %10 -11 kadar arttý diye hatýrlýyorum. Düþüþ veya uyuþukluk oradan dönmüþ gibiydi. Bir de Akbank'ýn Ýkinci Deðiþken Fonu (AGI Deðiþkendi). O da kendi halinde takýlýp duruyordu, o da o gece %12'leri gördü.
aed tür deðiþikliði oldu diye biliyorum.
çok geriye gitmek doðru olmaz
Ata Portföy Yönetimi A.Þ.'nin kurucusu olduðu, Borsa Ýstanbul'da "AED" kodu ile iþlem yapan "Ata Portföy Özel Sektör Borçlanma Araçlarý Fonu" nun unvaný, fonun dönüþümü nedeniyle 09/04/2018 tarihinden itibaren "Ata Portföy Birinci Deðiþken Fon" olarak deðiþtirilecektir. Unvan deðiþikliði nedeniyle kod deðiþikliði yapýlmadýðýndan Borsa Ýstanbul'da yapýlacak iþlemlerde "AED" kodunun kullanýlmasýna devam edilecektir.
25.01.2021 ila 15.10 2021 arasý anlamlý bir getiri elde etmiþ tüm fonlar benim gözümde baþarýlýdýr.
15.10.2021 'den bugüne kadar elde edilen getiriler ise fon baþarýsýnda önemsizdir benim için.
Yer Ýmleri