Ankara daki Amerikan Bykelilii nde askeri atae olarak grev yapm Fred Haynes'in, darbe srecinde Alparslan Trke le ilgili aktard anektod olduka ilgin... Fred Haynes, bu girizgahn devamnda Trk tarihi asndan nemli bir dnm noktasndaki roln de aktarmaktan ekinmemiti:
TANKLA ABD ELLNN KAPISINA DAYANDI
Neyse... htilal oldu... Biz, btn personelimiz ve ailelerimizle bykelilik binasndaydk. n gvenlikte grevli deniz piyadeleri, bir Trk tanknn elilik d kapsna dayandn ve zerindeki albayn bizden biriyle mutlaka grmek istediini bildirdiler. Askeri atae olarak grmekle ben grevlendirildim. Gittim. Gerekten de bykeliliin Atatrk Bulvar na bakan tarafndaki kapsna dayanan bir Trk tanknn namlusu, bahemize kadar girmiti ve stnde son derece sert grnml bir Trk albay bulunuyordu. Kapya yananca albaya selam verip kendimi tantt, o da tanktan aaya atlayp kendini tantt: Albay Trke!..
50 MLYON DOLAR TRANSFER EDLD
Ne istediini sorduumda son derece dzgn bir ifadeyle, yklan hkmetin devletin kasasnda bir tek dolar bile brakmadn, acil para bulunmazsa devletin iini yapamayp, memur maalarn bile deyemeyecek duruma geleceini ve ihtilalin paraszlk nedeniyle daha balamadan biteceini syledi. stei; benim kendisiyle babakanla gitmem, oradaki kriptolu teleksten Washington ile temas kurarak ihtilalin acil ihtiyac olan 50 milyon dolarlk transferin gereklemesini salamamd.
TRKE OCUKLAR GB SEVNMT
Bykeli izin verdi, Trke le birlikte babakanla getik, ben teleksi ilettim, sonra Pentagon ve Dileri Bakanlndakilerin saat fark nedeniyle uyanp ilerinin bana gelmelerini beklemeye baladk. Saatler srd bu ve ok skntl bir bekleyiten sonra teleksten, istenilen parann Trkiye ye transferin yaplaca bildirildi. Albay Alpaslan Trke ocuklar gibi sevinmiti... O gnden sonra Trke le ne zaman karlasam, 27 Mays ta olduu gibi selamlarm...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Niye MB para basmam memur maalarn demek iin de gidip bizzat ABD Bykelisinden para istemi ki, var m bilen![]()

Yer mleri