Hocam bu durumda aspirin, minoset vb haplarý eðer kendi iç ambalajýndan çýkarmamýþsak tarihi yýl geçse de kullanabiliriz.
Ama mesela þurup açýp bir miktarýný kullandýysak veya merhem açýp birazýný kullandýysak aðzýný tam kapasak bile skt geçtiyse kullanmamalýyýz. Doðru mudur?
Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
SKT geçmiþ ürünlerin kullanýlmasýný her ne sebeple olursa olsun baþkasýna önermem (baþka bir þey yüzünden kötü bir hal gelir baþýna sonra ilaca baðlarlar sýkýntý çýkar) ama kendim kullanýrým eðer bir takým sebepler yüzünden kullanmak zorunda kalýrsam. (ilaç piyasada bulunmuyordur, o sýrada eczaneye ulaþmak zordur vs)
SKT ne kadar geçtiði de önemli. Zaman uzadýkça saklama þartlarýndan dolayý bir takým istenmeyen baþka bozulmalar doðabilir. 1 ay - 3 ay falan geçmiþ ise çok takmam kafaya. (tablet formlarýndan bahsediyorum) Sonuçta ilacýn miadý geçerken evde geçiyor orada sýcaklýk nem kim bilir ne alemde. Eczanelere son zamanlarda bunlarý ölçen sistemler yerleþtirildi.
Evet krem/þurup tarzý bozulmaya daha müsait onlar direk çöpe.
Bazý gýdalarda da öyledir, çalýþtýðým gýda fabrikasýnda son kullanma tarihi (2 yýl) geçen ürünler iade olarak gelirdi, kalite kontrolden biri kapaðýný açar tadýna bakar iyi derse suyu deðiþip yeni ambalajla yeni tarih basýlýp tekrar piyasaya verilirdi iki yýl daha uzardý ömrü. (bu yapýlan yanlýþtýr, örnek diye verdim)
Kuru ilaçlar bozulmaz, mikrobiyolojik bozulma mümkün deðil, ýþýktan sýcaktan oksijenden etkilenmeyecek ilaçsa (çoðu öyledir) kimyasal/fiziksel bozulma da olmaz ya da ihmal edilecek kadardýr, yýllarca kullanýlýr birþey olmaz.
Çöpe atmak israftýr.
Yer Ýmleri