Halka arz sonucunu normal buluyorum. Nedenlerine gelince;
1-Banka mevduat faizleri yükselince faizcilerden gelenler eski yerlerine döndü.
2-Döviz kurlarýndaki hýzlý artýþ dövizcileri kendi yerlerine döndürdü.
3-Çok fazla ve yüksek miktarlarda halka arz nedeniyle küçük yatýrýmcýnýn elinde halka katýlým için fon azaldý.
4-Þirket deðerlemeleri yüksek tutulduðu için fiyatlar pahalý geldi. Bilinçli yatýrýmcýlar uzak durmaya baþladý.
5-Mali yapýlarý bozuk þirketler halka arz olmaya baþladý. Ortaklar þirketteki paralarýnýn bir kýsmýný kurtarabilmek için sermaye artýrýmýnýn yanýnda kendi hisselerini de arza koydular.
6-Halka arzdan sonra Tureks, Galata Wind firmalarýnda olduðu gibi kötü niyet kokan hareketler küçük yatýrýmcýyý iþkillendirdi.
7-Halka arz edenlerin aç gözlülüðü nedeniyle halka arz fiyatlarý yüksek tutulduðundan ve alt-üst fiyat marjlarýyla küçük yatýrýmcýyý açýkça soyacaðýný belli eden þirketler nedeniyle küçük yatýrýmcý halka arzdan soðumaya baþladý.
Bundan sonra halka arz olacak þirketler,halka arzlarýnýn fiyasko ile sonuçlanmamasý ve boþ yere masrafa girmemesi için ince eleyip sýk dokumak zorundalar.
Daha önce Aydem'in halka arz forumunda da yazmýþtým. Aydem'in halka arzý bir milat olabilir diye. Zira Aydem asla halka arz edilebilecek bir þirket deðildi. SPK buna nasýl izin verir, deðerleme þirketi o deðerlemeyi nasýl yapar inanýlýr gibi deðildi.
Artýk taþlar yerine oturmaya baþlayacak. Halka arzlar sayesinde yeni borsa yatýrýmcýlarý da acý-tatlý tecrübe edindi. En azýndan her hissenin halka arzdan sonra tavan gidemeyeceðini, ondan öte bilanço, dönem karý, yatýrýmlar gibi farklý verilere de bakmak gereðini görmeye baþladý.(diye ümit ediyorum.)
Þahsým adýna varýlan bu noktadan memnunum. Zira acemi þoför nasýl trafiði alt üst ederse acemi yatýrýmcýlar da borsayý alt üst etti. Artýk akýl ve deneyim zamaný. Hak eden þirketler hak ettiði yerleri görecek diye düþünüyorum. Saygýlar,

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri