Son düzenleme : KAPICI; 08-07-2021 saat: 00:16.
Bence ucuz / pahalý sadece bilancoya göre denebilir. Mesela þu anki çelik fiyatý ve þu anki bilançosu ile Ereðli pahalý diyemeyiz. Ben de 6 lirada aldým 10 lirada sattým ama bir þey demek deðil bu, bitcoin 100 dolar, tesla 50 dolar, amd 2.5 dolardý net hatýrlýyorum. Þu an borsamizda ucuz þirketler var, ama faizler çok yüksek bu nedenle her ne kadar ucuz da olsa suratýna pek bakýlmýyor. Bu faizlerin düþürülmesi de kolay deðil iþte gördük yaþýyoruz güven bunalýmý var vs..
Çarklarýn tekrar dönmeye baþladýðý bir Türkiye için mevcut dünya konjonktüründe bu fiyatlar hayal olur. Ama öyle bir ýþýk görünmüyor malesef henüz.SM-N985F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ereðli 3 tl temettü daðýtacak söylentisi yayýlýyor,18 tl nin %19,5 faiz getirisi 3,33 tl. Net
ytd
https://www.macrotrends.net/2577/sp-500-pe-ratio-price-to-earnings-chart'>S&P 500 PE Ratio - 90 Year Historical Chart
SP500 geçmiþ FK oraný grafiði. Çok garip yerlerdeyiz. 2009 yýlýndaki 120 FK zirvesini boþverin, tüm þirketler çok kötü bilanço açýklamýþtý. Geriye sadece 2000 yýlýndaki tech balonu döneminde ancak bu FK oranlarýna çýkmýþ. Tehlikeli sularda yüzüyoruz. Fakat bir yandan da faizler korkunç düþük. Bu nedenle bu FK seviyeleri mazur görülebilir. Ya gelecek bilançolar ile FK'lar düþecek veya faiz yükselmesi haberi ile fiyatlar çakýlacak.
Tek korkum ucuzuz derken, global bir düzeltmeye kurban gidip -%15-30 oradan gol yemek. Gerçi XU30 hisselerini açýyorum FK'larýna bakýyorum SASA, GUBRF dýþýnda öyle balon bir fiyat göremiyorum. 3,50 FK ile SAHOL nereye düþecek diyorum ama belli olmaz tabi.
Ereðli'deki rüya demir fiyatlarýnýn 500 dolara çakýlmasýyla biter...Her ne kadar Dolar-TL önemli olsa da ana belirleyici global piyasa ve aktörlerdir..
Kýsa vadede öyle bir durum olmasa da orta vadede olacaðýný düþünüyorum..
Global bir tetiklemeye bakar...Þu anda her þey pamuk ipliðinde..
Bu fiyatlar sürdürülebilir deðil..
![]()
Bu yýl kurumlar vergisi %25, temettü daðýtan þirketler + %15 stopaj kesintisi yapacak toplamda %40 cývarý kesinti olacak.
Emtia fiyatlarý dolar bazýnda 3 e katladý,ayrýca dolarýn yükselmesi ile þirketlerde çok yüksek meblaðda stok karlarý oluþtu,Enflasyon muhasebesi devreye alýnmalý.
ytd
SP500 ve Dow'da iþin en ilginç tarafý ise EW sayýmlarý. 2020 dibinden itibaren yaþanan dalga yeni büyük döngünün 1. dalgasý olarak sayýlýyor. Bu dalga biraz daha yukarý hareket edip sonra 2. dalga düzeltmesi gelecek, 2020 pandemi dibini aþaðýya kýrmayacak þekilde. Sonrasýnda ise en az 15-20 yýl sürecek yukarý yönlü bir 3. dalga bekleniyor. Artýk Dow 80 bin mi olur 100 bin mi, 120 bin mi bilinmez. Hangi dinamiklerle olacak ben de çok merak ediyorum. Bizim borsalara gelince, elimdeki pozlarý kapatýp sadece dýþ borsalarda iþlem yapmaktan baþka bir düþüncem yok artýk. Cuma günü baþlýyorum.
Son bir þey daha yazayým. Geliþmekte olan borsalarýn EW sayýmlarý da ayný þekilde. 2021 son çeyreðinde orta þiddetli, 2022 3. çeyreðinde þiddetli bir geri çekilme sonrasýnda 2023-2024 den itibaren 15-20 yýllýk bir ralli görünüyor.
Yer Ýmleri