Sadece araba ile yaþam olmaz.
Barýnmak,saðlýk giderleri ve eðitim giderleri de önemlidir.
Bir yerlerde 1929 da enflasyondan korkulduðu için para basmanýn reddedildiði ve iþin o noktaya vardýðýný okumuþtum..
2008 de de bir süre tartýþtýlar..
moral hazard diye geçiyor..
Ýkide bir bat..
Sonra devlet bana yardým etsin para bassýn ucuz krediler þu bu..
2008 de o yüzden 1929 u yaþamadýk..
Bu saatten sonra da yaþayacaðýmýzý sanmýyorum..
Basýp basýp veriyorlar..
Þu amerikada 1 dolarý alýp burada 8.5 ile çarpma iþinden vazgeçin..
Bir arkadaþým amerikada..Yeðenim almanyada..Çalýþýyorlar..
Amerikadaki eleman 4000 dolar alýyor..
30-40 metre kare bir yere 1000 dolar veriyor..
Biraz geniþ bir yere geçmek istesen 1500 2000 e çýkýyor kiralar..
Eline 2000 dolar kalýyor yaþamak için..
6-7 kat!! zengin demek için hakkaten bilemiyorum..
güneþ balçýkla sývanmaz.. araba da hayatýn bir parçasý..gerekli..
zulüm seviyesindeki vergiler ise çok açýk.
kimse makulleþtiremez abd'de 20 bin dolar olan arabanýn burada 40 bin dolar olmasýný..direkt olarak refahýmýza negatif tesir ediyor.. fazladan ödediðin 20 bin dolar 50-60 tane asgari ücret demek..5 yýllýk asgari ücret maaþý demek bu..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
türk insanýnýn zenginlik-fakirlik algýsý çok deðiþik. insanýmýz deðiþime çok dirençli. dünyayý görmüyor, göremiyor, kýyas yapamýyor.
þimdi herkesin cebinde telefon var diyor sanki afrikada herkeste yokmuþ gibi. yollar dolu diyor, sanki almanýn köylüsü tr'de 7 yýldýzlý otellerde tatil yapmýyor gibi.
önceleri rus ve türk toplumlarýnýn köylü toplumlar olduðu için geri kaldýklarý siyaset kitaplarýnda anlatýlýr, kýyas yapýlýrdý. þimdi ruslar dünyaya bence daha entegre durumdalar. ve hatta arada 70 yýllýk komünizm kayýplarýna raðmen öyleler.
audentes Fortuna iuvat
Bu arada amerikada çok ciddi enflasyonist bir durum oluþmaya baþladý..
Orada da birçoklarý FED in dediði 5 lik enflasyondan çok daha yüksek 10 15 bandýnda bir enflasyon olduðunu söylüyor..
fed belki tüik ile iþbirliði yapmýþtýr
diðer yandan.. abd de daha oncede %15 resmi enflasyon oldu 1980 lerde..
ama yapýþkan deðil..
þimdi yine yapýþkan deðilse atlatýrlar en geç 1-2 sene içinde..
bizde sorun yapýþkan olmasý enflasyonun.. nedeni de ayaðýný yorganýna göre uzatmayan sorumsuz bir iktidar..ve yüksek vergiler.. maliyetleri sürekli yükseltiyor..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
O eflasyon aslýnda yapýþkan idi biraz..
Nedeni de 1974 lerdeki OPEC krizine ve gasoline in aþýrý zamlanmasýna falan kadar gider..
Amerikada ciddi benzin kuyruklarý falan görülmüþtür o aralar..
Borsa yüzde 50 deðer kaybetmiþ ve enflasyon içinde durgunluk (staglasyon) feci bir hal almýþtýr..
70 lerin sonu 80 lerin baþý amerika periþan bir halde idi..Özellikle iç kesimler..Tabi hollywood efekti ile büyüyen nesiller bunun farkýnda varamadý..Bu hollywood efekti zaten...Neyse ayrý bir konu o..
Sonuçda uzun tartýþmalar falan Paul Volker faizleri indirme yolunu seçti..O zamanlar çýlgýn olarak adlandýrýldý..
Baðýra baðýra indirdi faizleri ve çýlgýn 80 ler ve 90 lar yaþandý ABD de..(bizde ayný sonucu vermez..hemen atlamasýn birileri)
Þimdi eðer enflasyon kalýcý olma sinyalleri verirse ne yapacaklar bilemiyorum..
FED geleneksel olarak enflasyondan aþýrý korkar..
Alan Greenspan..Enfasyon bir kere deliðinden çýktýmý yeniden sokmak çok zordur der.
Yer Ýmleri