"uzak vade short yakýn vade long" normalde gayet mantýklý açýlabilecek bir poz türü..
mevcut durumda faiz konusu yakýn vadeye daha çok tesir ediyor long taþýma maliyeti dolayýsýyla, özellikle YV makas mevcut aylýk faizin yansýtýlmasý ile bir þekilde korrele..2 aylýk %3 civarý..
ayrýca uzak vadede (UV) teorik fiyattan , yani mevcut %19 luk politika faizinin iþaret ettiði seviyeden daha düþük bir fiyat var, teorik fiyat 1650 civarý olmasý gerekirken alýþ/satýþ gerçekte 1600 civarýnda fiyatlanýyor.. yani kontrat baþýna short pozdan 500 tl civarý kesik atýlmýþ.. burada short poz bir nevi dezevantajlý durumda..
bunun bir açýklamasý þu olabilir: son bahar döneminde faizleri düþürecekler beklentisi var o nedenle aralýk vade bu "realiteyi" þimdiden yansýtýyor..
eðer çok güçlü bir makroekonomiik öngörün varsa ve sonbaharda aslýnda 2018 agustos sonrasýna benzer biçimde "faizleri arttýrmak zorunda kalacaklar" diyorsan bu demektirki o vakit geldiðinde aralýk vade %19 dan daha yüksek bir teorik fiyatla fiyatlanacak.. þu anda ise %19 dan daha düþük fiyatlanýyor.. iþte bu fark long aralýk vade stratejisinin kazancý olabilir ama elbette faizler artarsa..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
GE Yenilenebilir Enerji'nin Bergama Rüzgâr Türbin Kanadý Üretim Tesisi 1111. Türbin Kanadýný Üretti
Kuruluþtan yapýlan basýn açýklamasý aþaðýda bulunuyor:
GE Yenilenebilir Enerji, Bergama'daki iþtiraki LM Wind Power'ýn üretim tesisindeki 1111. rüzgar türbini kanadýnýn üretiminin tamamlandýðý duyurdu. Ýzmir'in Bergama ilçesindeki üretim tesisi dört yýl önce faaliyete baþlamýþtý. Türkiye, Avrupa ve Asya baþta olmak üzere, dünyanýn dört bir yanýnda rüzgar enerjisine yönelik artan talebi karþýlamak üzere faaliyette bulunan þirketin ürettiði 1111 türbin kanadýyla toplamda 1.58 GW elektrik enerjisi elde edilmiþ oldu.
Açýlýþý 2017 Temmuz'unda yapýlan Bergama tesisi, LM Wind Power'ýn on beþinci ve GE Yenilebilir Enerji'nin LM Wind Power'ý bünyesine katmasýndan sonra açýlan ilk tesis oldu. Türkiye'ye 80 milyon dolarlýk yatýrýmla kurulan tesiste, 2019 yýlýnýn Nisan ayý sonunda geniþleme kararý alýndý ve GE'nin son teknoloji ürünü, kara tipi yeni Cypress türbin platformlarýnda kullanýlacak çift kanatlý rüzgar türbini kanatlarýnýn üretimine baþlandý. LM Wind Power'ýn önde gelen tesislerinden biri olan Bergama fabrikasý, þu anda, yüzde 26'sý kadýn çalýþanlar olmak üzere 800 kiþiye istihdam saðlýyor.
LM Wind Power Bergama Tesisi Direktörü Emre Kahya konuyla ilgili, "2017'den bu yana sahada görev yapan ekibimizin imza attýðý tüm baþarýlarla gurur duyuyoruz. "Lean" (yalýn) anlayýþý ile devam ettiðimiz bu yolda, tesisimizin hýz kesmeden geliþmesini ve büyümesini görmek bizi heyecanlandýrýyor. Lean anlayýþý, tesisimizde, sadece bir araç deðil, prensiplerle þekillenen bir kültür ve yolculuktur. Bu yönetim þekli, günlük iþ süreçlerinde ve uzun dönem planlamalarda stratejik yaklaþýmýmýzdan baþlayarak geniþ bir alanda hayatýmýzýn bir parçasý oldu. Sonuç ve eylemlere yoðunlaþtýðýmýzda problem çözme ve atýk azaltýmý konularýnda yeteneklerimizi geliþtiriyoruz." dedi.
LM Wind Power'ýn Bergama tesisi, þirketin geliþmekte olan rüzgar enerjisi pazarlarýndaki büyüme rekorunu temsil ediyor. Bu tesis, GE Yenilenebilir Enerji ve LM Wind Power'ýn dünyanýn dört bir yanýndaki müþterilere hizmet sunma kabiliyetini pekiþtiriyor. Bergama kampüsü hem Türkiye'de hýzla büyüyen rüzgar enerjisi pazarýna hitap ediyor hem bölgedeki rüzgar enerjisi santrallerine kanat üretiyor hem de yüksek kalifiye çalýþanlarla istihdam saðlýyor.
Gelecek yenilenebilir enerji kaynaklarýnda araplara çuvalla para ödemekten kurtulucaz inþallah.Güneþ enerjisine rüzgar enerjisine kuruþ yatýrým yapanýn alnýndan öpüyorum yolunuz açýk olsun bereketli olsun vatana millete hayýrlý uðurlu olsun.
FAÝZLE ALIÞVERÝÞ YAPANIN , FAÝZLE YATIP KALKANIN BURNU B.....K DAN KURTULMAZ.
sn Jas 'ýn örneðinde ise aralýk vade shortlar büyük oranda daha önceden ve yukarýlardan açýlmýþsa ki maliyet onu gösteriyor bu demektir ki kendisi aslýnda þu anda 500 tl kontrat baþýna karlý durumda ekstradan, yukarýda açýkladýðým faiz düþüþü etkisi nedeniyle.. bu avantaj ne kadar sürer bir noktada aralýk vade stratejisini tamamen gözden geçirmek zorunda kalýnabilir..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Short 13 ....
![]()
![]()
Son not:
Artýk 5.3 zirvesine gidiyoruz ve ardýndan orta þiddetli realizasyon baþlayacak diye düþünüyorum. Bu saatten sonra sadece kademeli short açýyorum, uzun süre kapatmamak üzere. Bunu deðiþtirebilecek tek durum, ABD borsalarýndaki son 5.3.4 dibinin yeterince aþaðýda olmamasý nedeniyle Dow ve SP500 de bir dip daha gelme olasýlýðý (ki bana hala çok yüksek görünüyor). Bu durumda strateji deðiþebilir.
FDow'da takip edilecek 2 hayati seviye: 32033 ve 31188. Bize geriye kaç zirve kaldýðýný veya zirve kalýp kalmadýðýný söyleyecek.
Son düzenleme : JAS; 22-06-2021 saat: 12:40.
sanmam, tüm sistem taþýma maliyeti kavramý (ya da benchmark faiz kavramý) üzerine kurulu, ticari iþlemin karlýlýðýný ölçmek açýsýndan, biz vadeli piyasada poz açarken bir "akit" yapýyoruz aslýnda aramýzda alýcýlar/satýcýlar olarak, belli vadede teslimat için (fiziki veya nakit)..bunun bir maliyeti var..
bence bu durum daha çok faiz düþüþü beklentisi ile alakalý, ya da endekste düþüþ beklentisi daha baskýn bu nedenle short açmak isteyenler daha yukarýdan açamýyor..tersinden düþünürsek long poz açanlar "poz açarýz ama biraz daha ucuz olmalý" beklentisinde..alýcý satýcý arasýndaki denge bu þekilde oluþmuþ durumda..
Bugünkü uyuz görüntüye raðmen göstergeler hala yukarý diyor.
Ya çýk yukarý ya da in, ama bir þey yap artýk.
Yer Ýmleri