burada yapýlan analizler, bilgi ve paylaþýmlar
yatýrým tavsiyesi deðildir,...
burada yapýlan analizler, bilgi ve paylaþýmlar
yatýrým tavsiyesi deðildir,...
Aynen öyle , ancak bunu saðlayacak olan yine halktýr,yok Almanya da Merkel þöyle yaþýyormuþ ,Ýsveç te kral böyle yapmýþ,elbette dürüstlükleri de etkendir ancak en küçük yanlýþlarýnda bilinçli insanlar var.Biz de hangi parti olursa olsun bir fanatizm var.Bir gündem konuþuluyor hatasýyla sevabýyla eleþtirmeye gör hemen þucusun bucusun,bir de bu forumun eðitim seviyesi yüksek,cahil vatandaþ ne yapsýn.Þimdiye dek bir halt olmamýþ bundan sonra da olmaz.
Yatýrým tavsiyesi deðildir...
Tatil bitti.Yarin iþleme baþlarým
Ormanlarýn yanmasýný gördüm.Yazik....ciðerlerimizi yakanlarýn ciðeri yansýn...
Vobda dikatimi çeken total pastada ilk5 in satýcýlý olmasý.
Genelde teb önderliðinde tersi olurdu
Bu vadeye benzer durum 2/3 yýlda bir olur...
tuzak mý?
kimse bilemez
ama ilginç bir durum
malum pazar. okumak isteyen olacaktýr. biraz karalayalým.
yeniçeri ocaðýnýn kurulmasý, iþleyiþi ve genel sistematiði gerçekten çok orjinal bir örnek. devþirme sistemi ters beyin göçü gibi.
sonuçta o dönemde imparatorlar birbirlerine emojili mesaj atýp iltifat etmiyordu. aralarýnda sýkýntý çýkýnca cepten engellemiyordu.
yeniçerilerin ilk önemli icraatý niðbolu savaþýdýr. osmanlý ordusu tamamen yok edilince geriye sadece yýldýrým bayezitin çevresindeki yeniçeri ordusu kalmýþtý. sultanýn çadýrýnýn önüne kadar gelen haçlýlar yeniçeriler ile karþýlaþýnca zaten bitkin olan haçlýlar dinç yeniçeriler ile karþýlaþýnca komple yok edildi. 100 bin kiþi olduklarý rivayet edilir.
2. önemli icraatleri ankara savaþýndan geri çekildikten sonra anadolunun tekrar kontrol altýna alýnmasý ve 3. önemli icraatleri istanbulun fethidir.
istanbulun fethinden sonra artýk devlet yeniçerileri deðil, yeniçeriler devleti yönetiyor. kanuni ve yavuz bile ocaktan çekiniyor.
yüzyýllarca devletin her politikasýna yön veriyorlar. genç osman gibi çok vizyoner, zeki ve milliyetçi bir padiþahý öldürmekten çekinmiyorlar.
artýk devlet yeniçerilere çalýþýyor. astýklarý astýk, kestikleri kestik.
ta ki 2. mahmuta kadar. kendisi döneminin dünyada en iyi devlet adamlarýndan biridir. dizilere bakmayýn. 2. abdülhamit osmanlýyý batýrmýþtýr.
2. mahmut dünyadaki deðiþimlerin ve yeniçeri kamburunun farkýndaydý. tahta çýktýktan sonra 18 yýl boyunca yeniçeri ocaðýný kaldýrmak için planlar yaptý.
ve tam 15 haziran 1826 tarihinde planýný devreye soktu.
sancak-ý þerifi açarak halký yeniçerilere karþý meydanlara çaðýrdý, saray önünde halka silahlar daðýttý ve camilerden selalar okuttu.
o gece toplar yeniçeri kýþlalarýný dövdü. yakalanan yeniçeriler de halk tarafýndan linç edildi.
bunlarýn hepsi gerçektir. artýsý ve eksisiyle.
güzelleme çekmek çok komik oluyor.
audentes Fortuna iuvat
Niyazi Berkes: Türkiye'de Çaðdaþlaþma
isimli eserde (aslýnda alanýnda bir baþyapýt) modernleþme meselesi kapsamýnda yeniçeri konusu da iþleniyor.. söylediklerinize paralel þeyler.. 19. yy modern bir devlet kurma çabalarý ile geçer.. bunun karþýsýnda olan geleneksel güç merkezleri arasýnda yeniçerilerde vardýr..ve elimine edilmeleri gerekmektedir.. çok faydalý bir okuma.. yedeksubay olarak askerdeyken okumuþtum.. 15 yýl kadar önce..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Türkiye'de mevcut 2 fay hattýndan birini oluþturduðu için görüþümü yazmak istedim. Bu olaya tarihimizde ''Vaka-i Hayriye'' denir ve korkunç bir olaydýr. Bugün Türkiye'de Alevi-Sunni fayý bu olay sebebiyle oluþmuþtur.
Sultanahmet meydanýndan, Aksaray Meydanýna kadar olan alanda, bu günkü Ordu Caddesi üzerinde çatýþma gerçekleþti. Bu dar alanda insanlar kýtýr kýtýr birbirlerini kestiler. Ýnsan kaný bulaþmamýþ bir karýþ bile yer yoktu. Sonunda yeniçerilerin neredeyse tamamý kýlýçdan geçirildi. On binlerce insan öldü. Ölüleri gömme ihtimali yoktu. Sarayburnu'ndan denize atýldýlar. Deniz bir kaç gün boyunca hep kýrmýzýydý.
Devletin o dönemde nasýl böyle bir hata yaptýðýný anlamak mümkün deðildir.
Kesinlikle baþka bir çözüm yolu bulunmasý gerekirdi.
Ben de geçen Ýran tarihi okumuþtum, onlar da Türk ve Kürt aþiretlerin sürekli taraf deðiþtirmesinden çok çekmiþler, Gürcü ve Ermeni kölelerden sadece devlete sadýk bir ordu kurmuþlar. Memluklar da hemen hemen ayný durum. Genel olarak o dönem bagliliklar çok hýzlý deðiþtiði için büyük devletler bu tarz hususi ordular kurmuþ hepsi de sonradan baþlarýna bela olmuþ.
SM-N985F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer Ýmleri