Originally Posted by
Cautionary
Gökhan�ý ben de tanýrým, karakter olarak da çok düzgün biridir, beyanýna güvenilebilir.
Ama burada yanlýþ bir kullaným var bence. Temettü emekliliði=yapýlan yatýrýmlarla pasif gelir elde etme yerine kullanýlýyor. Yani ben temettü yatýrýmcýsý deðilim, ama konut-arsa-tarla-hisse(viop dahil) yatýrýmlarla 40 yaþýnda kendimi emekli ettim. 6 yýl oldu, þükür bir gün bile piþman olmadým. A-b-C planlarý yaptým, a ile devam þimdiye dek. Ekim de eyt baþvurusu yapacaðým(25 yýl o zaman doluyor), artýk A+ ile yola devam edeceðim nasip olursa.
Þunu demeye çalýþýyorum, yatýrým konusunda temettü hissesi þart deðil. Altýn, döviz, hisse, arsa, tarla vs hepsi birer alternatif, bir alana þartlanmamak lazým.
Somut bir örnek: 8 yýl önce Akyazý köy içi 8000 usd ye aldýðým tarlayý, 27000 usd ye sattým. Zaten hiç bir þey yapmasan, sýfýra yakýn risk ile 2016 da bes i gram altýn yapmýþtým, arada hisse fona geçtiðim de oldu. Orada da benzer bir getiri var.
Yeter ki yatýrým yapýn, orta uzun vadede hemen hepsi benzer getiriler sunuyor. Borsanýn riski, kötü tercihlerle, paranýn pul olma ihtimali de var. Altýn ya da arsa-tarla da pul olma riski yok, sadece az kazanma riski olabilir.
Mesela, Osmangazi köprüsü zamaný Orhangazi den zeytinlik almýþtým. Orasý dolar bazlý ancak %50 arttý.
Özet, önce tasarruf, sonra bilinçli yatýrým. Bu durumda rahat bir emeklilik, yoksa elin ayaðýn tuttukça çalýþmak zorunda kalýrsýn. Emekli maaþýn harçlýk olarak kalýr.
Yer Ýmleri