Akþam devam eden VÝOP endeksi BDDK nýn kararý sonrasý %2.94 eksi kayýpla iþlem görüyor..Döviz düþüyor.. ABD borsalarý %2.5 artýda.. Ptesi umarýz fazla düþmeyiz. Tamda artýk çýkýþa baþlýcaz derken yine bir deli kuyuya taþ attý..
Akþam devam eden VÝOP endeksi BDDK nýn kararý sonrasý %2.94 eksi kayýpla iþlem görüyor..Döviz düþüyor.. ABD borsalarý %2.5 artýda.. Ptesi umarýz fazla düþmeyiz. Tamda artýk çýkýþa baþlýcaz derken yine bir deli kuyuya taþ attý..
Ayrica yeni bir haber daha aþaðýda ,,
BDDK, koordineli makro ihtiyati adýmlar atýlmasýna karar verdi.
Buna göre, bankalar ve finansal kuruluþlar dýþýndaki, baðýmsýz denetime tabi þirketlerin kredi baþvurusu yaptýklarý tarih itibarýyla yabancý para nakdi varlýklarýnýn (altýn dahil, efektif döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirasý karþýlýðýnýn 15 milyon TL'nin üzerinde olmasý halinde, bu þirketlerin yabancý para nakdi varlýklarýnýn, en güncel finansal tablolarýna göre aktif toplamýndan veya son 1 yýllýk net satýþ hasýlatýndan büyük olanýnýn yüzde 10'unu aþmasý durumunda, söz konusu þirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandýrýlmamasýna karar verildi.
Uygulama karar tarihinden sonra uygulanmak üzere, aksi yönde bir Kurul kararý alýncaya kadar geçerli olacak.
Yapýlan açýklamada þu ifadeler yer aldý:
"Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlarý Kurumu tarafýndan yayýmlanan muhasebe ve finansal raporlama standartlarý çerçevesinde konsolide finansal tablo hazýrlama yükümlülüðü bulunan þirketler için bu deðerlendirmenin konsolide bilançolar üzerinden yapýlmasýna karar verilmiþtir.
Bu kuralýn istisnasý olarak, ilgili mevzuat uyarýnca yabancý para cinsinden kredi kullanmasý mümkün olmayan þirketlerle sýnýrlý olmak üzere, bu þirketlerin bankaya kredi baþvurusunda bulunduðu tarihten itibaren 3 aylýk dönem içinde yabancý para net pozisyon açýðý bulunduðunu Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlarý Kurumu tarafýndan yetkilendirilmiþ baðýmsýz denetim kuruluþlarý tarafýndan en güncel finansal tablolarý üzerinden yapýlacak incelemeye göre tespit ettirmeleri ve bu kuruluþlarca onaylanmýþ belgelerle bankaya baþvurmalarý þartýyla, bu þirketlere yalnýzca baþvuru tarihini izleyen 3 aylýk dönemdeki, söz konusu tespit edilen pozisyon açýðý ile sýnýrlý olmak üzere TL cinsinden nakdi ticari kredi kullandýrýlabilmesine karar verildi.
Yabancý para nakdi varlýklarýnýn TL karþýlýðý 15 milyon TL'yi aþmayan þirketlerin, kredi baþvuru tarihi itibarýyla, mevcut yabancý para nakdi varlýklarý ile en güncel finansal tablolarýna göre aktif toplamýný ve son 1 yýllýk net satýþ hasýlatýný baðýmsýz denetim kuruluþuna tespit ettirmeleri ve kullanacaklarý kredinin vadesi boyunca yabancý para nakdi varlýklarýnýn TL karþýlýðýnýn 15 milyon TL'yi aþmayacaðýný beyan ve taahhüt etmeleri, söz konusu beyan ve taahhüdün banka tarafýndan kontrolünün saðlanmasýný teminen þirketlerin her ayýn ilk 10 iþ günü içinde bir önceki ay sonu bilançosuna göre yabancý para nakdi varlýklarýnýn, aktif toplamýnýn ve bir önceki ay sonu itibarýyla son 12 aylýk net satýþ hasýlatýnýn güncel deðerini bankaya iletmeleri þartýyla bu uygulamadan muaf tutulmalarýna, bu uygulama kapsamýnda, yabancý para nakdi varlýklarýn TL karþýlýðýnýn hesaplanmasýnda hesaplama tarihine ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý döviz alýþ kurunun kullanýlmasýna, karar verilmiþtir.
DOLAR/TL KARAR SONRASI 17 TL'NÝN ALTINI GÖRDÜ
BDKK'nýn aldýðý karar sonrasý saat 20.00 itibarýyla dýþ piyasalarda Dolar/TL kuru , yüzde 5'e varan düþüþle 16.50 seviyesinin altýný test etti. Kur gün içinde 17,37'nin üzerini görmüþtü.
Risk priminde de aþaðý yönlü bir hareket izledi. Türkiye'nin 5 yýllýk CDS'leri 784 baz puana geldi
Ben bu alinan karari çok olumlu buldum. Çünkü piyasada paranin çoðu Þirketler de dir. Dolayýsýyla þirketler dovize fazla yükleniyorlar sanýrým ülkemizde. Bu yüzden bu karar ile artýk fazla doviz alamayacaklar sanýrým. Fazla doviz alirsa ticari kredi alamazlar. Piyasada artýk dövizin yavaþ yavaþ düþmesini bekliyorum ben. Umarým bunlar olur ve piyasa biraz olsun doviz konusunda rahatlama yaþarýz ve buna baðlý olarak maliyetler azalýr, enflasyon gevþemeye baþlar diye düþünüyorum. Tabi bunlar hemen olmaz ama biraz biraz etkisini göstereceðini düþünüyorum
Tavsiye içermez kendi düþüncem dýr
THY nin BDDK kararýndan olumsuz etkilenmesi için 1- TL bazlý kredi kullanma ihtiyacý ve niyeti olmasý 2- Kasasýnda yýllýk cirosunun % 10 undan fazla nakit dövizi olmasý lazým. Ýlkini bilmem ama ikincisi sözkonusu mudur, þirketi yakýndan tanýyan arkadaþlarýn fikri vardýr belki. Tabi tüm bunlardan baðýmsýz olarak piyasa bunu bahane ederek eksi fiyatlayabilir mi, herhangi bir yön için bahane arayan bir borsada mümkün.
Thy'nin fonksiyonel para birimi Usd'dir. TL thy için dövizdir. Bu durumda ne olacak? Thy'de teblið kapsamýna girecek mi? Ben bilmiyorum.
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Grev vesaire derken thy dün1525 ucusla bu yýl icin en yuksek sefer sayisina ulastý
Hocam bu ulke geneli tüm þirketler için geçerli bir durum. Bunu tek þirket e yonelik olarak deðerlendirmek yanlýþ olur.
Genele uygulanan olarak düþününce benim görüþüm = -Þirketler artýk fazla dolar almayacaklar,
-Küçük Ticari kredi isletmeler 15 milyondan fazla bulundurmayacak,
- Buyuk sirketler cirosunun %10 undan az doviz bulunduracak
- THY evet doviz olarak kazaniyor ama cironun %10 luk üstünü TL ye çevirir. Burada ben zarar olacak bir durum görmüyorum
-Ulkemizde paralarin çoðu Þirketler tarafindan kullanýlýyor. Dolayýsýyla BDDK nin belirledigi limitin üstünde olan kýsým paralar TL ye çevrileceði için piyasada dolar düþüþe geçebilir diyorum ben.
- Tüm þirketler için duruma bakarsak eðer üretim Maliyetleri azalacak ve kâr orani artacaktýr, enflasyon gevþeyecektir.
Ben bu iþin bu hale gelmesinde zaten zenginlerin dolara yatirim yapmasý ve küçük esnafýnda ayni hareketlere kapilmasindan dolayý olduðunu ve zamanla dovizin aþýrý degerlendigini düþünüyorum. Ama þuan alinan karar dovize fren koyacaktýr bence. Fazla doviz biriktirmek yok mesaji veriliyor bu karar ile. Biriktiren ticari kredi alamaz diyor BDDK. Ben karari olumlu buldum. Zamanla dovizin gevþemesini bekliyorum.
Belki de ticaretin daha da canlandýðýný görücez, ve doviz ruzgarinin tersine donerek düþüþ iþlemlerini görmüþ olucaz.
Artik zamana bakýlacak, umarým döviz duser ve enflasyon azalýr, yakit, dogalgaz, uretim maliyetleti azalacagi icin ticaret dahada canlanýr diye düþünüyorum artýk
Tavsiye içermez kendi düþüncem dýr
Medya haberlerinde þöyle bir haber buldum.
Þirketlerin TL satarak yurtdýþýnda swap yapmasýný kýsýtlayan BDDK dün de TL krediler için döviz varlýðý sýnýrý getirdi.
BDDK’nýn kararýna göre þirketler TL kredi kullanmak istiyorlarsa BDDK’nýn getirdiði sýnýr kadar döviz varlýðý olmak zorunda. Sýnýr ise þirketlerin döviz varlýklarýnýn 15 milyon TL’yi aþmamasý. Eðer 15 milyon TL’yi aþýyor veya þirketin cirosu ile aktif büyüklüðünün yüzde 10’undan fazla dövizi varsa bu þirketler TL kredi kullanamayacak. 15 milyon TL’yi aþmayan þirketler ise sýnýrý aþmama sözü vererek TL kredi kullanabilecek.
Bu kararýn ardýndan dolar/TL Türkiye piyasalarý kapanmýþken bankalararasý piyasada düþük hacimli iþlemlerde 17.36 lira seviyelerinden hýzla 16.40 lira seviyelerine kadar geriledi. Yüzde 3’e yakýn kayýplar yaþandý.
Peki BDDK’nin kararý nasýl yorumlanmalý? Dünya’dan Þebnem Turhan’ýn haberine göre, bankacýlýk kaynaklarý kararýn hem þirketlere neredeyse döviz alýmýný pratikte yasakladýðý için bir sermaye kontrolü olarak yorumlanabileceðini hem de þirketlere döviz varlýklarýný satma zorunluluðu getirdiðini vurguladý. Kaynaklardan edinilen bilgiye göre Türkiye’de gerek iþletme sermayesi gerek ihracat için TL kredi almadan çalýþan þirket çok çok az.
PATRON HESAPLARI VE VÝOP
Þirketlerin bu sýnýr sonrasý spot piyasada döviz satmak zorunda kalacaklarýný söyleyen kaynaklar þirketlerin ise döviz varlýklarýný þirket sahibinin hesaplarýna aktarabileceklerini veya VÝOP’ta iþlem yapabileceklerini dile getirdi. VÝOP’ta da fiziki bir alým satým olmadýðý ve arada farkýn Merkez Bankasý tarafýndan kapatýldýðý için dolar/TL’nin artýþýnda etki etmeyeceði için bu yönde kararlar alýndýðýný söyleyen bankacýlýk kaynaklarý Merkez Bankasý’nýn da bundan sonra VÝOP’ta daha etkin yer alacaðýný vurguladý.
KISA VADEDE RAHATLATIR
Bankacýlýk kaynaklarý doðru faiz politikasý uygulanmadan bu tür makroihtiyati tedbirlerde TL’nin deðerinin korunmaya çalýþýlmasýnýn kýsa vadeli bir rahatlatma saðlayacaðýný kaydederek uzun vadede bu adýmlarýn daha büyük sýkýntýlar yaratacaðýný vurguladý.
Bu arada, BDDK verilerine göre, 17 Haziran itibarýyla, þirketler toplam mevduatlarýnýn yaklaþýk %60’ýný yabancý parada tutuyor. Bu oran, 2015’li yýllarda %30 dolaylarýndaydý.
Bilgi amaçlý paylaþýlmýþtýr. Þimdilik olumlu görünüyor gibi
Tavsiye içermez
1 hazirandan bugune kadar agalar 60 milyon civari mal satti. En iyi satici bofa 47.7 milyon lot satmis 48.26 ortalamayla. 50.65 ortalamayla short actim. Onceki mesajlarda bir arkadas bahsetmis havalimanlarinda personel eksikliginden dolayi ucus iptalleri basladi. En buyuk risk bu. Gecen sene 12 den thy alan parasini 4 e katladi. Ucus doluluk oranlari karlilik vs hepsinin fiyatlandigini dusunuyorum. Ayrica thy yukselirken her gun acik yapip aksama acigi kapatmak icin tahtayi yukari suren a1 cuma gunu hisse almis. A1 yine zarar edecek .
Yer Ýmleri