YORUMLAR TAVSÝYE NÝTELÝÐÝ TAÞIMAYIP YATIRIM DANIÞMANLIÐI KAPSAMINDA DEÐÝLDÝR. YATIRIMCI PROFÝLÝNÝZE UYMAYABÝLÝR.
Mevcut filoyla,,,9 aylýk bilançoda finansman gelir-gider farký -30 milyar,,,buna raðmen net 88 milyar tl net kar etmiþ.
Gelecek uçaklar ile finansman giderlerinin artacaðý malum,buna karþýlýk kar ýn da artacaðý düþünülüyordur.
Þirket "Kar yap öde" prensibi ile çalýþýyor.
YORUMLAR TAVSÝYE NÝTELÝÐÝ TAÞIMAYIP YATIRIM DANIÞMANLIÐI KAPSAMINDA DEÐÝLDÝR. YATIRIMCI PROFÝLÝNÝZE UYMAYABÝLÝR.
YORUMLAR TAVSÝYE NÝTELÝÐÝ TAÞIMAYIP YATIRIM DANIÞMANLIÐI KAPSAMINDA DEÐÝLDÝR. YATIRIMCI PROFÝLÝNÝZE UYMAYABÝLÝR.
2023 yýlý bilançosu için kar daðýtým tablosu açýklamasý aþaðýdaki gibidir.
Ortaklýðýmýz tarafýndan TTK ve Sermaye Piyasasý Kurulu'nun Seri: II, 14.1 No'lu Tebliði hükümleri çerçevesinde Türkiye Muhasebe/Türkiye Finansal Raporlama Standartlarý (TMS/TFRS)'na uygun olarak hazýrlanan ve PwC Baðýmsýz Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müþavirlik A.Þ. tarafýndan denetlenen 01.01.2023-31.12.2023 hesap dönemine ait konsolide finansal tablolara göre 162.998.000.000 TL net dönem karý bulunmaktadýr.
Vergi Usul Kanunu geçici 33. maddesi gereðince 31.12.2023 tarihinde VUK bazlý kayýtlarda enflasyon muhasebesi uygulanmýþtýr. Enflasyon muhasebesi uygulamasý öncesi yasal kayýtlarda (Vergi Usul Kanunu'na göre tutulan kayýtlarda) 11.884.059.676 TL net dönem karý, 41.585.120.658 TL geçmiþ yýllar zararlarý bulunmaktadýr.
Sermaye Piyasasý kurulunun 07.03.2024 tarih ve 14/382 sayýlý kararý uyarýnca kâr payý daðýtým tablosunda karþýlaþtýrma için sunulan 2023 yýlý yasal kayýtlarý için enflasyona göre düzeltilmemiþ dönem karý ve geçmiþ yýl zararlarý baz alýnmalýdýr. Yasal kayýtlarda yapýlan enflasyon muhasebesi öncesi kayýtlarýmýzda bulunan dönem net karý geçmiþ yýl zararlarýndan düþük olduðu için yasal kayýtlarda daðýtýlabilecek bir kar bulunmamaktadýr.
Yine ayný kararda hem TMS/TFRS hem de VUK bazlý finansal tablolarda yapýlacak olan enflasyon düzeltmesi sonucunda ortaya çýkan geçmiþ yýl zararlarý endeks farklarýnýn mahsuplaþma iþleminin Genel Kurul'a sunulmasý istenmektedir. Ortaklýðýmýzýn TMS/TFRS tablolarýný hazýrlarken kullandýðý para birimi USD olduðu için bu tablolarda enflasyon muhasebesi uygulanmamýþtýr. VUK kayýtlarýnda ise öz sermaye hesaplarýnda herhangi bir mahsuplaþma iþlemi yapýlmamýþtýr.
Yukarýda bahsedilen kurul kararý sebebiyle yasal kayýtlarda kâr payý daðýtýmýna konu edilecek kaynak bulunmadýðýndan, Türkiye Muhasebe/ Türkiye Finansal Raporlama Standartlarý (TMS/TFRS)'na uygun olarak hazýrlanan mali tablolara göre elde edilmiþ olan 162.998.000.000 TL net dönem karýnýn da geçmiþ yýllar karlarýna transfer edilmesi hususundaki Yönetim Kurulu teklifi 2023 yýlý Olaðan Genel Kurul Toplantýsý'nda kabul edilmiþ.
VUK na göre hazýrlanan bilançoda geçmiþ yýl zararlarý 29.7 milyar tl,,spk bilançosunda 163 milyar kar edilmesine raðmen VUK bilançosunu deðiþtirememiþ.,,2024 yýlý kar ý 120 civarýnda gelirse bu tabloyu deðiþtirebilecek mi bakalým.
YORUMLAR TAVSÝYE NÝTELÝÐÝ TAÞIMAYIP YATIRIM DANIÞMANLIÐI KAPSAMINDA DEÐÝLDÝR. YATIRIMCI PROFÝLÝNÝZE UYMAYABÝLÝR.
2002 yýlýnda 60 uçaklýk filosu vardý.
Günümüzde her yýl 30-40 uçak filoya ekleniyor. Kiralýk-mülkiyet farketmez.
Kargo uçaðý da..
THY potansiyel büyümesini sürdürür.
Çin gribi döneminde pilot kadrolarýný muhfaza etti. Bu ona korona sonrasý erken toparlanma ve hýzlý büyüme imkâný verdi.
Birkaç yýl önce 500 - 600 uçaktan bahsedilirken belki gelecekteki hedef 900 - 1000 uçaða çýkar.
Optimum büyüklüðe ulaþmadan temettü vermesini kendi adýma beklemiyorum.
Aslýnda bir þirket temettü veriyorsa "ortak, bu parayý al, ben deðerlendiremiyorum" diyordur.
Baðlý þirketlerini halka arz etmesi mantýklý geliyor bana.
Belki gelecekte yaparlar.
Yer Ýmleri