Originally Posted by
yarasa
Doðan Holding bir kaç ay önce yüksek baský kaliteli ürün kutu imalatýnda kullanýlacak katlanabilir kutu karton yatýrýmý yapacaðýný açýkladý.Ham maddesini de üretecek 500 bin ton kapasiteli entegre tesis yatýrýmý 3 yýl sürecek ve 800 mn dolara malolacak .Bu ürün þu anda nerdeyse tamamen ithal ediliyor. Konya Kaðýt ise yine Türkiyeâ��de üretimi olmayan ve ithalat yoluyla tedarik edilen katma deðeri yüksek kaðýt ve karton üretimi yatýrýmý kapsamýnda 250.000 ton kapasiteli bristol Kartonu (piyasada amerikan bristol diye geçer) ile 140.000 ton kapasiteli baz ve dekor kaðýt üretim yatýrýmlarý için düðmeye bastý. Bu ürünler ithal ikamesi ürünlerdir. Üretim baþladýðýnda satýþý da iç piyasada gerçekleþecek ve ihracata verecek mal kalmayacaktýr. Þu anki þirket satýþlarýda ayný durumdadýr. Ýlerde kapasite artýrýmlarý olursa ihracat ta artar çünkü bütün bu ürünlere yurt dýþýndada talep vardýr.
Konya kaðýt Güneþli matbaasýndaki baskýlý karton ambalaj da kullandýðý kartonu Muratlý kartondan alýyor.Golda gýda ürünlerinde karton ambalajlý ürünler olursa bunlarý Güneþli fabrikada yaptýrabilir. Günümüzdeki en kârlý sektörlerden biri olan kaðýt -kartonun yatýrýmlarý da ona göre gerçekten oldukça yüksek maliyetli. Devlet ve çok güçlü gruplar bunu yapabilir. Ancak hesaplarýmýza göre þu anda konya kaðýtta bu yatýrýmlarý gerçekleþtirebilecek konumda bir þirket olarak görünmektedir.
Konya Kaðýt Genel Müdürü Sn. Cemalettin Tunç EFE 'nin yaklaþýk 4 yýl önce verdiði çok detay içeren bir röportaj
Þirketin ve sektörün ülkedeki durumu ile dünya kaðýt endüstrisine genel bir bakýþ. Hammaddenin öneminden makine parkýna kadar.
Ýlgilenenler okuyabilir.
https://www.matbaahaber.com/2018/11/...a-devri-bitti/
Genel müdürün röportajýný çok beðendim. Açýk bir þekilde sektörün ve þirketin o dönemdeki durumunu anlatmýþ. Þirkette yatýrýmým yok holdingle ilgili önyargýlarýmdan ötürü. Lakin paylaþýmý inceledikten sonra þirketi daha detaylý incelemeye karar verdim. Paylaþým için teþekkürler.
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri