https://www.aa.com.tr/tr/cevre/tesvi...yacak/2505000#
yenilenebilir enerjide daha hýzlý büyük bi atak yapman için daha neler istiyorsun ki bak devlette vergi muafiyeti getirildi daha nolsun ya hadi be Arena býrak þu frenlenlemeyi:))
https://www.aa.com.tr/tr/cevre/tesvi...yacak/2505000#
yenilenebilir enerjide daha hýzlý büyük bi atak yapman için daha neler istiyorsun ki bak devlette vergi muafiyeti getirildi daha nolsun ya hadi be Arena býrak þu frenlenlemeyi:))
Dün cumhurbaþkaný açýkladý güneþ enerjisinde vergi muafiyeti getirdiklerini söyledi
Yanlýþ bilmiyorsam arena güneþ enerjisi parçalarý tedariði ve danýþmanlýk yapýyor dolayýsýyla bu vergi muafiyeti bizi pek ilgilendirmiyor.. Belkide ben yanlýþ biliyor olabilirim..
Redington türkiye nin internet sayfasýnda arena dan hiç bahsedilmemiþ olmasý çok ilginç. Bu þirket distribitörlük faaliyetlerini arena üzerinden yapmýyor mu? Broadcom software'nin distribitörü olmuþ ve iþin içinde arena neden yok? Neler oluyor anlayamýyorum.
Redinghton , Link plus diye bir þirketi satýn aldý ve adýný Redinghton Türkiye yaptý. Kurumsal olarak Arena ile bir baðlarý yok. Patronlar ayný sadece.
O yüzden onlarýn sayfasýnda arenadan bahsedilmemiþ olmasý normal. Arenanýn sahibi Redinghton Türkiye deðil , Redinghton Turkey Holding SARL adýnda Lüksemburgda kurulu bir þirket.
Ýsim benzerliði var ama ikisi ayný þirket deðil. Redinghton Türkiye þirketi eski Link plus þirketi. O da ayný sektörde genelde yazýlým distribütörlükleri iþi yapýyor. Ama neden bu 2 þirket birleþmez onu bilmiyorum.
Bizi dolaylý ilgilendiriyor.
GES yatýrýmý için vergi muafiyeti ve indirimi , bu yatýrýmlarýn daha feasable olmasýný saðlar ve herkes GES yatýrýmý yapmaya baþlar. Bu da doðal olarak bu konuda tedarikçi olan Arena'nýn satýþlarýný arttýrýr.
2022 yýlý bir çok sektör için aslýnda büyümenin düþük olacaðý bir sene olacak. Tüm ekonomistlerin ortak görüþü bu. Çünkü girdi maliyetleri , yani ham madde ve enerji maliyetleri çok yükselince , buna bir de faiz artýþlarý eklenince ( dünya çapýnda demek istiyoruz , biz faizleri düþürüyoruz ama kredi faizleri hala daha bizde de yüksek , bunun yanýnda tüm dünya faizleri zaten yükseltiyor . Yakýnda FED ve AMB de baþlayacak faiz yükseltmeye ) tüketimler doðal olarak düþecek. Çünkü insanlarýn gelirleri ayný nispette büyümüyor ve insanlar temel ihtiyaçlarý dýþýnda tüketim için daha az para ayýrabiliyorlar.
Hal böyle olunca bu sene temel ihtiyaç dýþýnda kalan sektörlerde büyüme yavaþ olur. Bu da otomatik olarak cirolara ve karlara yansýr. Bu örneði tüm dünya için verdim. Yurt içinde de buna benzer bir geliþme olabilir. Zaten tüm göstergeler ve öngörüler 2022 Türkiye büyüme tahminlerini düþük gösteriyor ( Türkiye için 2021 büyüme oraný %7-9 arasýnda deðiþirken 2022 ve 2023 tahminleri %3-4 arasý ).
Bu durumda yatýrýmcýlarýn daha seçici olmasý gerekecek borsa yatýrýmý yaparken. Ben bu konuda bizim doðru adreste olduðumuzu düþünüyorum. Çünkü Arena'nýn iþtigal ettiði konular hep bu büyümenin çok da hýz kesmeyeceði iþler. Yenilenebilir enerji , iletiþim teknolojileri , nesnelerin interneti , bulut sistemler , ödeme aracýlýk hizmetleri vesaire.
Hatta 2020 mart ayýnda pandemi baþladýðýnda , tüm borsalar çökerken 3 sektör bundan olumlu etkilenir denmiþti. Gýda , saðlýk ve teknoloji. Nitekim öyle de oldu. O dönem çok yazdýk çizdik burada , teknolojinin devri bitmez , dijitalleþme yatýrýmlarý daha hýzlanýr dolayýsýyla teknoloji bundan sonra hep büyür demiþtik.
Þimdi buna bir de yenilenebilir enerji de eklendi. Tüm dünyada enerji maliyetleri yukarý çýkarken , enerji arzý tehlikede iken ve bu kadarda çevresel baský varken , bundan sonra yenilenebilir enerji iþi her sene %50-100 arasýnda büyüyerek gider. Ben aslýnda þirketin Arena enerji iþlerinin nasýl gittiðine dair bir basýn bülteni çýkartmasýnýn yararlý olacaðýný düþünüyorum. Burada iþe nereden baþladýk , þu anda neredeyiz , önümüzdeki yýllarda ne bekliyoruz bu konularda bir açýklama gelse çok iyi olur.
Ödeme aracýlýk iþlerini zaten anlatmaya gerek yok , son 2-3 senenin popüler konusu. Muhtemelen 2022 sonrasý daha da popüler olacak. Zaten Payneti de satýþa çýkardýlar , bakalým deðerleme nerelerde olacak ama ben Paynet satýþýnýn eðer 50-70 milyon USD arasýnda bir rakamla gerçekleþmesi halinde , Arena hissesinin sadece bu satýþ nedeniyle 10 lira prim yapmasýný bekliyorum.
Bir de bunlarýn yanýna Brightstarý koyunca , çoðu sektör ve þirketin 2022 ve 2023 yýlýnda çok da büyüyemeyeceðini düþünürsek , Arenanýn TL bazýnda 2022 yýlýnda , 2021 yýlýna göre en az %100 büyüyecek olmasý , yatýrýmcýlar tarafýndan tercih edilmesini saðlayacaktýr.
Ancak þirket piyasada yatýrýmcýlar tarafýndan çok tanýnmadýðý için , bu yöneliþ , 2022 ilk çeyrek bilançosunun açýklanmasý ile baþlayacak ve devam edecektir. Arada destekleyeci baþka iþ haberleri de gelebilir. Zaten Paynet satýþýnýn yýlýn ilk yarýsýnda olacaðýný düþünüyorum. Ama þirket yeterli fiyatlama olmadýðýný düþünürse belki vaz geçebilir de satýþtan. Onu bilemem ama ben bu satýþýn olacaðýný hatta olmuþ bile olabileceðini düþünüyorum.
Bu yüzden arkadaþlar rica ediyorum kýsa dönem hisse hareketlerine çok takýlmayýn. Bunlar olur. Tahtada sürekli bir talep yok maalesef baþka tahtalar gibi. Bazen fonlar alýyor tahta alýcýlý görünüyor , bazen HSBC'den alan zat gibi birileri alýyor tahta alýcýlý görünüyor , bazen Perea alýyor baþkalarý da katýlýnca tahta alýcýlý gibi görünüyor , bazen þirketin geleceðini ön gören birileri geliyor 150-200 bin lot alýyor baþkalarý da katýlýyor ve tahta alýcýlý görünüyor.
Ama bunlarýn hepsi münferit hareketler oluyor ve tahtaya 3-5 gün alýcý getiriyor sonra bunlardan hiçbiri gelmeyince tahta alýcýsýz görününce bu sefer baþlýyor satýcýlar aktive olmaya hisse düþecek diye.
O yüzden çýktýðýmýz yerde kalamýyoruz. Bizi oralara çýkaran alýcýlarýn alýþý bitince , gerisi de gelmeyince , bu sefer satýcýlar yine düþeceðiz diye korkup satmaya baþlýyor ve gerçekten düþüyoruz.
Bu döngü ne zaman kýrýlacak ? Bu döngü þirket güzel bilançolar açýklamaya baþlayýnca kýrýlacak Ýnþaallah. O zaman daha çok analistin , fonun ve yatýrýmcýnýn dikkatini çekeceðiz. O zaman da milyon lotluk iþlem hacimleri olaðan hale gelecek ve tahta sürekli talep görmeye baþlayacak.
Ama bunlar biraz zaman iþi. Ýlk bilanço haftaya gelecek inþaallah. Ne gelecek göreceðiz. Kar iyi gelmezse bir geri çekilme kaçýnýlmaz olur. Ama iyi gelirse , yani iyiden kastým 60 milyon liranýn üstü , o zaman asýl yükseliþ baþlayacak yavaþ yavaþ.
Bunun içinde sabýr lazým. Dünden bugüne tahta hareketlerine bakýp karalar baðlamayýn. O zaman hem kendiniz dert ediyorsunuz bunu hem de baþkalarýný olumsuz etkiliyorsunuz. Býrakýn herþey olacaðýna varýr. Eðer saðlam , ucuz ve beklentili bir hissede olmadýðýnýzý düþünüyorsanýz zaten durmayýn burada. Satýn baþka yere yatýrým yapýn. Ama bu hissenin saðlam , ucuz ve beklentili oladuðunu düþünüyorsanýz biraz sabredin.
Ben öyle olduðunu düþünüyorum ve 2023 sonuna kadar Allah izin verirse buradayým. Yada þöyle söyleyeyim 18 ay içinde 50 liralarý bekliyorum o civardan ancak satarým hisselerimi.
Allah hayýrlýsýný eylesin
Yer Ýmleri