Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
19,69 10% 847,52 Mn 17,96 / 19,69
25,30 10% 439,70 Mn 22,56 / 25,30
11,44 10% 1,22 Mr 10,43 / 11,44
280,75 9.99% 1,93 Mr 255,00 / 280,75
243,60 9.98% 10,53 Mr 223,80 / 243,60
20,02 -9.98% 616,98 Mn 20,02 / 23,68
10,39 -9.97% 248,05 Mn 10,39 / 11,63
130,20 -9.96% 56,18 Mn 130,20 / 134,20
362,25 -9.94% 25,69 Mn 362,25 / 362,25
594,00 -9.93% 245,50 Mn 594,00 / 669,00
3,33 5.38% 22,09 Mr 3,18 / 3,41
320,50 -1.38% 12,88 Mr 320,25 / 326,75
415,00 5.87% 12,77 Mr 391,00 / 416,25
10,64 1.04% 11,08 Mr 9,48 / 11,58
19,24 0.68% 572,68 Mn 19,03 / 19,48
77,70 -0.26% 6,73 Mr 77,20 / 79,35
752,50 -0.99% 2,28 Mr 751,50 / 764,00
95,10 2.26% 688,70 Mn 93,70 / 95,70
116,50 -0.6% 316,08 Mn 116,00 / 118,20
30,90 -0.45% 135,30 Mn 30,90 / 31,76
10,91 2.25% 347,15 Mn 10,68 / 11,06
84,05 3.45% 676,79 Mn 81,50 / 84,95

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 159/695 ÝlkÝlk ... 59109149157158159160161169209259659 ... SonSon
Arama sonucu : 5555 madde; 1,265 - 1,272 arasý.

Konu: ARENA - Arena Bilgisayar

1. Bu arada savaþ konusunda da güzel geliþmeler var. Lavrov ilerleme var , Ukraynanýn taleplerine cevap hazýrlýyoruz demiþ. Ayrýca bazý Rus birlikleri de çekilmeye baþlamýþ.

Ýnþallah 1-2 hafta içinde bu savaþ biter. O zaman petrol , gaz , tahýl , gýda ve tüm emtia fiyatlarýnda bir gevþeme olur . Bu da hem enflasyona hem de kura olumlu yansýr.

2. pazartesiyi bekleyemeden bugün aldýk yine elimize verdiler..

3. celladýna aþýk olan idam mahkumu gibi her gün sövüp ay baþýnda týpýþ týpýþ gidip bu hisseyi alýyorum :)

4.  Alýntý Originally Posted by ADORABLE Yazýyý Oku
    celladýna aþýk olan idam mahkumu gibi her gün sövüp ay baþýnda týpýþ týpýþ gidip bu hisseyi alýyorum :)

Sabrýn sonu selamet Ýnþaallah.

10 sene boyunca çok sövdürüp , 18 ayda ihya etmiþti herkesi.

Þimdi de 1 yýldýr süründürüyor ama iyi olacak inþaalah.

Mayýs sonuna kadar herþey belli olur. Biraz daha sabýr çekelim.

15 gündür Garanti , Ýþ ve Yapý kredi çok baský kurdu hisse üstünde. Özellikle Garantiden her gün 40-50 bin lot aktifden satýyor birileri. Sadece Garanti son 15 günde 300 bin lot oldu. Bunu neden yapýyor anlamak güç.

Neyse biz satýp da sonradan piþman olan çok kiþiyi gördük burada. Nisan ve Mayýs güzel haberler ve bilançolar gelecek inþaallah.

5.  Alýntý Originally Posted by sorpressa Yazýyý Oku
    Hangisi bize en yakýn olabilir ki.Turkey yazýnca bir sonuç çýkmadý.Rakamlarý doðru mu okudum onada emin deðilim.En düþük fiyatlý olan fintechin onda birini verseler dicem ya...üçün biri gibi bir mesaj veriliyor tahtada sanýrým.
    Sayin sorpressa,

Bu fintech isi karisik oldugu gibi firmalar cok farkli oluyor, dolayisiyla ornek carpan bulmak cok kolay degil. Listedeki sirketleri kategoriye gore ayirmalarina ragmen bazi sirketler o kategorilere bile sigmiyor. Ornegin Square (ki artik yeni adiyla Block): bunun icinde crypto var, wallet var (cash app ki bu b2c), b2b var (orjinal "yazarkasa" hizmeti + BNPL) ve bunlarin uzerine verilen onlarca hizmet var. Simdi boyle bir gercek FINTECH devi ile Paynet'i tam karsilastirmak olmaz. Keza Visa/Mastercard bunlar cok daha farkli sistemler (elektronik odeme agi). Paynet biraz daha "Infrastructure" kismina yakin diyebiliriz, sonucta b2b bayilere cozumler sunuyor. Ben degerlendirmelerimde sahsen Brezilya'li StoneCo'yu ornek aliyorum - cunku sirket gelismekte olan bir piyasada. Bu sirketin 2020 yili sonunda Sirket Degeri / Ciro carpani 40x uzerinde idi! Simdi ise bu rakam 4'lere kadar geri cekilmis durumda. Hisse degeri $60'dan $10lara kadar geldi. Burda performans'a carpan sikismasi inanilmaz fazla (ciro buyumese hisse degeri 6x carpanda olacakti, halbuki ciro buyumesi de oldugu icin 4x'e kadar gerilemis durumda cunku bolen de artiyor!). Burda Fintech'in genel yedigi dayagi da unutmamak lazim. Mesela Paypal 13x'ten 5x'e Square 12x'ten 4xe kadar geriledi ayni metrikte). Komik olan eskiden Gelismekte olan piyasalar primdeyken simdi herhangi bir prim'e sahip degiller (Misal StoneCo bu sene %50 uzerinde buyuyecek beklentisi var, Paypal'da bu %15, Square'de %10un altinda!).

Normal sartlarda piyasanin boyle tepetaklak bir goruntu vermesi beklenmemeli. Ama bence gecen sene Meme Stock denilen olay piyasayi fena kirdi ve akabinde tam bir toparlanma olmadigi ve faiz/enflasyon durumunun da negatife donmesiyle kasimdan beri de teknoloji'de muthis bir ayi piyasasi var. Bakmayin Nasdaq -%20den dondu gibi gozukuyor ama eskiden "ucan kacan" sirketler kasimdan beri %60in uzerinde deger kaybetti. Bu sebeple Arena'nin Paynet stratejisi cok ama cok onemli olacak. Hizli bir sekilde likidite yaratalim derken buyuk bir deger imhasina sebep olmazlar diye umit ediyorum...

Bu arada burada da paylasildi (yanilmiyorsam sayin @kenn) ama ben de CEO'nin son verdigi roportaji cok olumlu yorumlamadim. Bu ceyregin zor gectigini zaten kendisi soyledi, ve hedefleri tutturacagiz dedi. Eger pozitif hisse hareketi bekliyorsak sirketin hedefleri tutturmasinin otesinde onlari gecmesi gerekiyor. Yurt disinda hedefler gecilirse piyasa olumlu reaksiyon verir ama tam tuttursa/ hatta 1 cent alti gelirse genelde satis yer.

Beni rahatsiz eden bir diger konu da BloombergHT Fintech konusu icin her gun 1 saate yakin program yapiyor. Dikkatlerin bu kadar uzerinde oldugu bir sektor konusulurken CEO'nin Paynet hakkinda burda yazilan bir yorum gibi "ser verip sir vermemesi" bence yanlis bir PR stratejisi. Yatirimcisina deger yaratmak icin surekli "hey piyasa, bak bizi yanlis degerlendiriyorsunuz, icimizde neler neler var" demesi lazimken ketum davranmasi bence hatali bir tutum. Eminim kendi ic stratejilerine gore bir sebebi vardir. Ama KY ve piyasa oyunculari acisinda bu yanlis bir yaklasim.

Sirketin ana ortagi belliyken, bir fon kocaman bir pozisyon almisken, sirket kendini pazarlamiyorsa burada sahayi (dilim varmadi arena'yi diyemedim) tahtaci ve piyasa yapicilara birakiyorlar demektir. Cunku boyle sahipli bir hisseye dank diye gelip buyuk alimlar yapmak zordur. Adam gibi alici olmayinca da tahtaci ve piyasa yapicilar gun ici %1-2-3'luk bant icerisinde cok guzel ekmek yerler.

Ama belki de amac bu! Burada al-sat ile yapilan karlar ilerde hisseyi yukari yurutme vakti geldiginde ellerinde bir emniyet yastigi olusturmalari icin onemli bir rol oynayacak.

Uzun ve daldan dala atlayan bir mesaj oldu affola. Esasinda sirket degerlemesi, temeller konusunda daha cok yazmak ve tartismak istiyorum ama yonetimin stratejik yaklasimini hala tam oturtabilmis degilim, o yuzden biraz bu konulara takildim.

Saygilar

6.  Alýntý Originally Posted by ismettarhan Yazýyý Oku
    Sayin sorpressa,

Bu fintech isi karisik oldugu gibi firmalar cok farkli oluyor, dolayisiyla ornek carpan bulmak cok kolay degil. Listedeki sirketleri kategoriye gore ayirmalarina ragmen bazi sirketler o kategorilere bile sigmiyor. Ornegin Square (ki artik yeni adiyla Block): bunun icinde crypto var, wallet var (cash app ki bu b2c), b2b var (orjinal "yazarkasa" hizmeti + BNPL) ve bunlarin uzerine verilen onlarca hizmet var. Simdi boyle bir gercek FINTECH devi ile Paynet'i tam karsilastirmak olmaz. Keza Visa/Mastercard bunlar cok daha farkli sistemler (elektronik odeme agi). Paynet biraz daha "Infrastructure" kismina yakin diyebiliriz, sonucta b2b bayilere cozumler sunuyor. Ben degerlendirmelerimde sahsen Brezilya'li StoneCo'yu ornek aliyorum - cunku sirket gelismekte olan bir piyasada. Bu sirketin 2020 yili sonunda Sirket Degeri / Ciro carpani 40x uzerinde idi! Simdi ise bu rakam 4'lere kadar geri cekilmis durumda. Hisse degeri $60'dan $10lara kadar geldi. Burda performans'a carpan sikismasi inanilmaz fazla (ciro buyumese hisse degeri 6x carpanda olacakti, halbuki ciro buyumesi de oldugu icin 4x'e kadar gerilemis durumda cunku bolen de artiyor!). Burda Fintech'in genel yedigi dayagi da unutmamak lazim. Mesela Paypal 13x'ten 5x'e Square 12x'ten 4xe kadar geriledi ayni metrikte). Komik olan eskiden Gelismekte olan piyasalar primdeyken simdi herhangi bir prim'e sahip degiller (Misal StoneCo bu sene %50 uzerinde buyuyecek beklentisi var, Paypal'da bu %15, Square'de %10un altinda!).

Normal sartlarda piyasanin boyle tepetaklak bir goruntu vermesi beklenmemeli. Ama bence gecen sene Meme Stock denilen olay piyasayi fena kirdi ve akabinde tam bir toparlanma olmadigi ve faiz/enflasyon durumunun da negatife donmesiyle kasimdan beri de teknoloji'de muthis bir ayi piyasasi var. Bakmayin Nasdaq -%20den dondu gibi gozukuyor ama eskiden "ucan kacan" sirketler kasimdan beri %60in uzerinde deger kaybetti. Bu sebeple Arena'nin Paynet stratejisi cok ama cok onemli olacak. Hizli bir sekilde likidite yaratalim derken buyuk bir deger imhasina sebep olmazlar diye umit ediyorum...

Bu arada burada da paylasildi (yanilmiyorsam sayin @kenn) ama ben de CEO'nin son verdigi roportaji cok olumlu yorumlamadim. Bu ceyregin zor gectigini zaten kendisi soyledi, ve hedefleri tutturacagiz dedi. Eger pozitif hisse hareketi bekliyorsak sirketin hedefleri tutturmasinin otesinde onlari gecmesi gerekiyor. Yurt disinda hedefler gecilirse piyasa olumlu reaksiyon verir ama tam tuttursa/ hatta 1 cent alti gelirse genelde satis yer.

Beni rahatsiz eden bir diger konu da BloombergHT Fintech konusu icin her gun 1 saate yakin program yapiyor. Dikkatlerin bu kadar uzerinde oldugu bir sektor konusulurken CEO'nin Paynet hakkinda burda yazilan bir yorum gibi "ser verip sir vermemesi" bence yanlis bir PR stratejisi. Yatirimcisina deger yaratmak icin surekli "hey piyasa, bak bizi yanlis degerlendiriyorsunuz, icimizde neler neler var" demesi lazimken ketum davranmasi bence hatali bir tutum. Eminim kendi ic stratejilerine gore bir sebebi vardir. Ama KY ve piyasa oyunculari acisinda bu yanlis bir yaklasim.

Sirketin ana ortagi belliyken, bir fon kocaman bir pozisyon almisken, sirket kendini pazarlamiyorsa burada sahayi (dilim varmadi arena'yi diyemedim) tahtaci ve piyasa yapicilara birakiyorlar demektir. Cunku boyle sahipli bir hisseye dank diye gelip buyuk alimlar yapmak zordur. Adam gibi alici olmayinca da tahtaci ve piyasa yapicilar gun ici %1-2-3'luk bant icerisinde cok guzel ekmek yerler.

Ama belki de amac bu! Burada al-sat ile yapilan karlar ilerde hisseyi yukari yurutme vakti geldiginde ellerinde bir emniyet yastigi olusturmalari icin onemli bir rol oynayacak.

Uzun ve daldan dala atlayan bir mesaj oldu affola. Esasinda sirket degerlemesi, temeller konusunda daha cok yazmak ve tartismak istiyorum ama yonetimin stratejik yaklasimini hala tam oturtabilmis degilim, o yuzden biraz bu konulara takildim.

Saygilar

Sayýn Ýsmettarhan deðerli yazýnýz için teþekhürler. Ýçinde katýldýðým çok yer var. Özellikle yönetimin yatýrýmcýsýna sahip çýkmamasý konusundaki eleþtirilerinize tamamýyla katýlýyorum. Zaten bu konu burada da çok eleþtirildi yatýrýmcý tarafýndan.

CEO uzun zaman üstüne ilk defa televizyona çýktý. Bundan öncekilerde bu kadar da bilgi vermiyordu , yine bu son çýkýþýnda en azýndan birkaç rakam verdi operasyona dair.

Ama tabii ki bizim istediðimiz TV'ye çýkýp þunu yapýyoruz bunu yapýyoruz demeleri deðil. Yatýrýmcýyý aydýnlatmalarý , daha fazla bilgi paylaþmalarý ve þirketin gerçek deðerini ortaya çýkaracak projeksiyon ve prezentasyon yapmalarý.

Bakýn bugün bile Fibabank ile Paynet iþ birliði sözleþmesi imzalamýþlar ama KAP'a bildiren yok bunu. Neden bildirmediniz desek , ekeonomik deðeri þirket cirosunda çok anlamlý bir yer tutmadýðý için bildirmedik diyecekler. Ama elalem yýlýn distribütörü ödülünü bile alsa bunu KAP'a bildiriyor. Biz böyle bir sözleþme imzalýyoruz ama bildirmiyoruz.

Birçok þirket hisse geri alým programý açýkladý , bizimkiler bunu inatla yapmýyor. Yoksa 2022 1. çeyrek sonunda 1 milyar liranýn üstünde olacak bir öz sermaye için , hisse geri alým için 20-30 milyon lira ayýrmak çok da zor deðil. Þu piyasada 2 milyon lota kadar hisse geri alým açýklasalar hisse zaten otomatik 17-18 lira olur onlar 1 tane bile almadan.

Maalesef yatýrýmcýya karþý hem þeffaf deðiller , hem de korumuyorlar yatýrýmcýyý. Bu da akla tabii ki baþka þeyler getiriyor. Tahtaya yatýrýmcý gelmiyor , küstürüyorlar gelenleri.

Paynet deðerine gelince , þirket deðeri / ciro 4x bile olsa , bu sene beklenen iþlem hacmi 12-13 milyar ise , þirket cirosu 300-350 milyon liralara denk gelir , yani 4x deseniz , Paynet deðeri 1.2 - 1.4 milyar lira arasýna denk gelir. Yani çok düþtü dediðiniz çarpanlarla bile bu para ediyorsa ben bunun %60-70'ine razýyým.

Yani Payneti 700-900 milyon lira arasýna bile satmalarý bence çok iyi bir rakam. Bunun üstü olursa da zaten çok çok iyi rakam deriz.

Bu paranýn Arena konsolide bilançosuna girmesi herþeyi deðiþtirir. Yatýrýmcý bakýþ açýsýný da deðiþtirir. Paynet satýþýndan gelecek olan paranýn %90-95 arasý iþtirak satýþ karý olarak öz sermayeyi o oranda arttýrýr.

Yani Paynetten 750 milyon iþtirak satýþ karý gelirse , 31.12.2021 bilançosuna göre 830 milyon olan öz sermaye otomatik olarak 1,5 milyar liranýn üstüne çýkar. Kaldý ki bu rakam 2022 ilk çeyrek sonunda 1 milyarý geçecek gibi duruyor kur artýþýndan dolayý. Yani paynet satýþ karý ile öz sermaye birkaç ay sonra 1.75 milyara hatta üstüne çýkabilir.

17-18 lira defter deðeri olan bir teknoloji hissesi , 2022 operasyonel net karý 200 milyon olursa , yani hisse baþý 2 lira kar ederse , en az 2 defter deðerinde iþlem görmesi lazým. O da 34-36 liraya denk gelir. Bu sene sonu hedefim 35 lira , 2023 sonu hedefim 45-50 lira arasý diye çok bahsetmiþtim zaten. Altýndaki hesaplama da bu zaten.

Þirket yönetimi daha þeffaf olup , biraz da yatýrýmcýsýný korusa bu hedeflere çok kolay ulaþýrýz ama maalesef mantalite þu ana kadar deðiþmedi. Bu kadar düþük iþlem hacmi ile gün içi de kimse para kazanamaz. Bence tahtacý falan da yok hissede ama bir çete var , tahtada kimsenin olmamasýndan faydalanýyor. Bu çeteyi de tahtadan ancak ya yönetim uzaklaþtýrabilir ( hisse geri alým programý açýklýyarak ) ya da Perea gibi büyük yatýrýmcýlar.

Ben Nisan ve Mayýs aylarýndan umutluyum. Bu aylarda Paynet satýþý ile ilgili somut bir geliþme olabilir. 1. Çeyrek sonuçlarý da zaten Mayýs bitmeden gelir. Yani Mayýsýn sonuna kadar çok þey netleþecektir bence.

Genel kurul ve temettü haberini de daha ne kadar öteleyecekler bilmiyorum. Ama bu iþin gecikmesi , yönetimin bazý þeylerin netleþmesini beklediðinin göstergesidir. Bence Paynet satýþýnýn netleþmesini bekliyorlar. O konuda 1-2 hafat içinde bir geliþme olabilir . Ben olayý böyle okuyorum. Yoksa 25 kuruþ temettü vereceksiniz , bunun için 5-6 haftadýr düþünüyor olamaz yönetim.

7. Sayin Emirhan Bey,

Her zamanki detayli cevabiniz icin tesekkur ederim.

Alýntý Originally Posted by Emirhan06 Yazýyý Oku
    Sayýn Ýsmettarhan deðerli yazýnýz için teþekhürler. Ýçinde katýldýðým çok yer var. Özellikle yönetimin yatýrýmcýsýna sahip çýkmamasý konusundaki eleþtirilerinize tamamýyla katýlýyorum. Zaten bu konu burada da çok eleþtirildi yatýrýmcý tarafýndan.
    Siz daha uzun suredir sirketi izlediginiz icin yonetimin simdiki gidisatini hakli olarak daha olumlu buluyorsunuz - ki elbette dogrudur. Yine de yonetimin gune ayak uydurmasi gerektigini israrla vurgulamak lazim. Uzun bir aradan sonra yurtici borsa ile ilgilenmeye basladigimda gordum ki bircok sirket modern finansal yonetim ilkelerine ayak uydurmus. Bu cercevede degerlendirildiginde sizin de altini cizdiginiz gibi Arena'nin cok geride kaldigi izlemini aliyorum.

Birçok þirket hisse geri alým programý açýkladý , bizimkiler bunu inatla yapmýyor. Yoksa 2022 1. çeyrek sonunda 1 milyar liranýn üstünde olacak bir öz sermaye için , hisse geri alým için 20-30 milyon lira ayýrmak çok da zor deðil. Þu piyasada 2 milyon lota kadar hisse geri alým açýklasalar hisse zaten otomatik 17-18 lira olur onlar 1 tane bile almadan.
    Hisse geri alimi konusu elbette odadaki fil durumu. Maalesef Redington'un sirketi konsolide etmeyi dusunmedigi surece Arena'nin hisse geri alim yapmasini gercekci bulmuyorum. Belki de Redington mali yil kapanisini bunu icin bekledi. Eger OK Arena konsolide edilebilir derler ise o zaman rahat bir sekilde %50 uzerine cikarlar. Hatta cagri icin de hazir Perea varken zaten geri kalan 30 milyon gibi bir hisseyi toplamalari cok zor olmayacaktir. Tabi bu tamemen bir hipotez.

Paynet deðerine gelince , þirket deðeri / ciro 4x bile olsa , bu sene beklenen iþlem hacmi 12-13 milyar ise , þirket cirosu 300-350 milyon liralara denk gelir , yani 4x deseniz , Paynet deðeri 1.2 - 1.4 milyar lira arasýna denk gelir. Yani çok düþtü dediðiniz çarpanlarla bile bu para ediyorsa ben bunun %60-70'ine razýyým.
    Paynet konusunda verdiginiz Fibabanka haberi icin cok tesekkurler - bunu kacirmisim. Degerleme konusuna gelirsek biliyorsunuz benim zaten Paynet icin muzakerelerde acilisin 1milyar TL uzerinde bir rakamdan olmasi gerektigi konusnda israrli yazilarim oldu :) Hatta bence su anda Arena'nin piyasa degeri kadar Paynet'te deger var. Yani aslinda Paynet'in ederini alabilseler su anda geri kalan distributorluk ve tum isler bedavaya geliyor. Diyelim ki Paynet'e piyasa 0TL deger biciyor, peki 1.35 milyar TL Arena'nin distributorluk isi icin dogru bir degerleme mi? Bence asla. Normal kosullarda bu bolumun ederi minimum 2.5milyar TL'nin uzerinde olmali - ki bu da ulke iskontosu ile birlikta. Yani size benzer bir sekilde Arena'nin hedef fiyatinin 40TL seviyelerinin altinda olmasi gunah (25 Arena + 13 Paynet + diger isler...). Bir de unutmamak lazim ki ulkenin kac senedir yemedigi dayak yok - yani IT harcamalari bence olmasi gerekenin cok altinda. Global rekabette bu kadar dusuk yatirima devam edersek sirketlerimiz ciddi kayiplar yasayacaktir ve bu sebeple bir noktada artik IT yatirimlarinin tekrar ivme almasi gerekecek. Yani pazar harcamasinin ortalama altinda oldugu bir donemde, yuksek ulke iskontosu varken, toplam potansiyel degerleme carpanlarinin altinda bir degerlemeden bahsediyoruz. Yani isler biraz pozitif gitse toplam 3 kanaldan degerlemeye destek gelmesi lazim....

Peki biz disardan bunlari goruyoruz da yonetim kor mu? Zannetmiyorum (ya da safligimdan zannetmek istemiyorum)... Bugunden yarina 40TL'lere gelmese de kisa vadede 20TL'nin altina kalan hisse degeri ciddi bir guvensizlik olusturuyor. Dolayisiyla yonetimin bu noktada bu kadar aciz kalmasini anlayamiyor ve bir bakima onlardan umidimi kesiyorum. Bu noktada ise Perea'nin pasiflikten cikip aktif bir rol almasi gerekmekte. Yanilmiyorsam siz sirketin yoneticisi ile emaillesiyordunuz. Ona hic sordunuz mu yonetim uzerinde herhangi bir baski kurmak ya da deger olusumu konusunda daha aktif olmalarini saglamak icin neler yaptigini?

Saygilar efendim.

8.  Alýntý Originally Posted by ismettarhan Yazýyý Oku
    Sayin Emirhan Bey,

Her zamanki detayli cevabiniz icin tesekkur ederim.

Siz daha uzun suredir sirketi izlediginiz icin yonetimin simdiki gidisatini hakli olarak daha olumlu buluyorsunuz - ki elbette dogrudur. Yine de yonetimin gune ayak uydurmasi gerektigini israrla vurgulamak lazim. Uzun bir aradan sonra yurtici borsa ile ilgilenmeye basladigimda gordum ki bircok sirket modern finansal yonetim ilkelerine ayak uydurmus. Bu cercevede degerlendirildiginde sizin de altini cizdiginiz gibi Arena'nin cok geride kaldigi izlemini aliyorum.

Hisse geri alimi konusu elbette odadaki fil durumu. Maalesef Redington'un sirketi konsolide etmeyi dusunmedigi surece Arena'nin hisse geri alim yapmasini gercekci bulmuyorum. Belki de Redington mali yil kapanisini bunu icin bekledi. Eger OK Arena konsolide edilebilir derler ise o zaman rahat bir sekilde %50 uzerine cikarlar. Hatta cagri icin de hazir Perea varken zaten geri kalan 30 milyon gibi bir hisseyi toplamalari cok zor olmayacaktir. Tabi bu tamemen bir hipotez.

Paynet konusunda verdiginiz Fibabanka haberi icin cok tesekkurler - bunu kacirmisim. Degerleme konusuna gelirsek biliyorsunuz benim zaten Paynet icin muzakerelerde acilisin 1milyar TL uzerinde bir rakamdan olmasi gerektigi konusnda israrli yazilarim oldu :) Hatta bence su anda Arena'nin piyasa degeri kadar Paynet'te deger var. Yani aslinda Paynet'in ederini alabilseler su anda geri kalan distributorluk ve tum isler bedavaya geliyor. Diyelim ki Paynet'e piyasa 0TL deger biciyor, peki 1.35 milyar TL Arena'nin distributorluk isi icin dogru bir degerleme mi? Bence asla. Normal kosullarda bu bolumun ederi minimum 2.5milyar TL'nin uzerinde olmali - ki bu da ulke iskontosu ile birlikta. Yani size benzer bir sekilde Arena'nin hedef fiyatinin 40TL seviyelerinin altinda olmasi gunah (25 Arena + 13 Paynet + diger isler...). Bir de unutmamak lazim ki ulkenin kac senedir yemedigi dayak yok - yani IT harcamalari bence olmasi gerekenin cok altinda. Global rekabette bu kadar dusuk yatirima devam edersek sirketlerimiz ciddi kayiplar yasayacaktir ve bu sebeple bir noktada artik IT yatirimlarinin tekrar ivme almasi gerekecek. Yani pazar harcamasinin ortalama altinda oldugu bir donemde, yuksek ulke iskontosu varken, toplam potansiyel degerleme carpanlarinin altinda bir degerlemeden bahsediyoruz. Yani isler biraz pozitif gitse toplam 3 kanaldan degerlemeye destek gelmesi lazim....

Peki biz disardan bunlari goruyoruz da yonetim kor mu? Zannetmiyorum (ya da safligimdan zannetmek istemiyorum)... Bugunden yarina 40TL'lere gelmese de kisa vadede 20TL'nin altina kalan hisse degeri ciddi bir guvensizlik olusturuyor. Dolayisiyla yonetimin bu noktada bu kadar aciz kalmasini anlayamiyor ve bir bakima onlardan umidimi kesiyorum. Bu noktada ise Perea'nin pasiflikten cikip aktif bir rol almasi gerekmekte. Yanilmiyorsam siz sirketin yoneticisi ile emaillesiyordunuz. Ona hic sordunuz mu yonetim uzerinde herhangi bir baski kurmak ya da deger olusumu konusunda daha aktif olmalarini saglamak icin neler yaptigini?

Saygilar efendim.

Aslýnda hisse geri alým derken , BBVA'nýn yaptýðý gibi gönüllü bir çaðrýdan bahsetmemiþtim. Yani çoðu borsa þirketinin yaptýðý gibi belli bir fon ayýrýp , bu fon dahilinde borsadan yatýrýmcý gibi hisse almasýndan bahsetmiþtim. Bunu Ýndes yapýyor , Arçelik yapýyor , Turkcell daha yeni ek alým açýkladý. Örnekler çok.

Kimse Hintlilere kalan %50'yi de alýn çaðrý yapýn demiyor . Zaten alacak olan Hintliler de deðil. Arena kendi hissesini alsýn diyorum. Bu tür hareketler , yatýrýmcýya güven verir. Hem tahtaya derinlik getirir hem de belli bir fiyatýn altýna gelmesini engeller borsada çok büyük bir genel çöküþ olmazsa.

Arena Paynet arasýndaki deðerleme olayýný burada çok yazdým. Yakýn çevreme de çok söyledim. Arena borsa deðeri þu an 92-93 milyon USD seviyesinde. Eðer Paynet 70-80 milyon USD ederse , Brightstar'a zaten daha yeni 26.5 milyon USD verildi , SADECE ÝKÝSÝ 100milyon USD'ýn üstünde yapýyor , o zaman Arena nerede ?

Deðerleme konusuna tamamen katýlýyorum size. Bu þirketin , paynet ve brightstar ile beraber þu anki mevcut halinin en az 250 milyon USD etmesi lazým. Ama etmesi gerekenin üçte birinde.

Paynet dediðimiz rakamlara satýlýrsa , yada 1. çeyrek 2,5 milyar liranýn üstünde bir ciro ve 30-35 milyon lira gibi bir net kar ile kapatýldýysa , o zaman bu fiyatýn çok düþük kaldýðý anlaþýlacak.

Ömer Musa ile son 1 ayda 2-3 kez mailleþtik. O da Brightstarýn alýnmasýndan dolayý çok memnun. Çok kýsa sürede Brightstar kendini geri öder diyor. Paynet konusunda neler olacaðýný hep beraber göreceðiz dedi.

Þirket yönetimi ile sürekli görüþtüðünü biliyorum ama sormadým bu konuyu. Yani þirkete daha þeffaf olmalarý için baský yapýyor musun diye sormadým.

Ancak gayet içten biri. Daha hisse alacak mýsýn diye sorduðumda , portföyü sürekli takip edip , portföy için en iyisini yapmaya çalýþýyoruz , o yüzden portföydeki diðer þirketlerin durumu da önemli , duruma göre daha arena alabilirim yada satabilirim demiþti bana. Hakikaten önce sattý , sonra sattýðýndan fazlasýný geri aldý.

Yani bu kadar kiþi telefon etti ve mail attý genel kurul neden gecikti diye , ama somut bir cevap alamadýk. Alamayacaðýmýzý da biliyordum aslýnda ama iþte yatýrýmcýya karþý þeffaf olunmasý lazým derken bunu kastediyoruz. 10-15 senedir mart ayýnýn son haftasý yapýlan genel kurul neden bu sene en az 4-5 hafta gecikme ile yapýlýyor bunu yatýrýmcýya açýklamalarý gerekirdi.

Bakalým sonu hayýrlý olacak Ýnþallah.

Sayfa 159/695 ÝlkÝlk ... 59109149157158159160161169209259659 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •