Yazdýk hocam yazdýk Cimere kokusu çýkar yakýnda var bi sýkýntýlar görelim bakalým olmazsa daha üst þikayet yoluna gideriz gerekirse
Yazdýk hocam yazdýk Cimere kokusu çýkar yakýnda var bi sýkýntýlar görelim bakalým olmazsa daha üst þikayet yoluna gideriz gerekirse
Açýkçasý ben bu hisseye yatýrým yapmak için paynet satýþýný bekliyorum. Emirhan hocam kardanadam hocam sizin gibi çok iyi açýklamalar yapan insanlar sayesinde bu forumu okuyorum. Açýkçasý arenanýn sahibi olsam sizi yatýrýmcý iliþkileri bölümüne transfer etmek isterdim.
Aman hocam ne yaptýn ateþe attýn bizi :)
Þu aralar hayatta en istemeyeceðim þey Arena yatýrýmcý iliþkilerinde çalýþmak olurdu. Düþünsen her gün bir sürü mail , bir sürü telefon hem de hepsi öfkeli yatýrýmcýlardan. Þirkete bu denli kýzgýn yatýrýmcýlarýn içinde düzgün konuþan da olur hakaret eden de.
Aslýnda ben en çok da bu þirketin yatýrýmcý iliþkileri bölümünde çalýþanlara yapýlan haksýzlýða üzülüyorum. Onlarýn bir suçu yok ama yatýrýmcýnýn , patronlara , tahtacýya , CEO'ya olan kýzgýnlýðýný ve öfkesini maalesef bu insanlar göðüslemek zorunda kalýyorlar ve her gün bir sürü mail yada telefona nezaketle cevap vermeye çalýþýyorlar. Açýkcasý þu aralar arena yatýrýmcý iliþkilerinde çalýþmak büyük bir sabýr ve saðlam bir sinir sistemi gerektirir.
Zaten biz orada çalýþsak 3 günde kovulurduk. Çünkü devamlý þirketin durumunu þeffaf bir þekilde gösteren KAP haberleri göndermek isteyecektik , yönetim izin vermeyecekti ve her gün ters düþecektik yönetimle. Bu durumda ya biz istifa edecektik yada onlar kovacaktý. O yüzden çok parlak fikir deðil bence :)
Bu arada Kardanadamý ben de tebrik etmek isterim. Her yazdýðýna harfiyen katýlýyorum. Maalesef çok da þeffaf olmayan bir yönetim ile karþý karþýyayýz. Bunu aslýnda 2-3 senedir sürekli yazdýk çizdik burada. Þirket icra kurulu operasyonel anlamda iyi çalýþýyor ama bunun yatýrýmcýya yansýmasý olmuyor , þirketi yeterince tanýtmýyorlar , bazý anlamsýz masraflarýn nedenlerini açýklamýyorlar , ciro büyürken neden karlýlýðýn düþtüðünü anlatmýyorlar.
Halbuki yatýrýmcýya bunlarý adam gibi anlatsalar , insanlar daha fazla bilgi edinip ona göre yatýrýmlarýný yaparlar. Ama bilançolar o kadar istikrarsýz geliyor ki , burada karlýlýk düþmüþ satayým çýkayým desen 1 çeyrek sonra bakýyorsun çok güzel bilanço geliyor karlýlýk yükselþmiþ , alayým diyorsun , 1 çeyrek sonra iþler yine terse dönebiliyor.
Ciro artýþýndaki istikrarýn , karlýlýkta da olmasý lazým ama sanki orada suni operasyonlar var gibi geliyor bana. Genel yönetim , pazarlama , esas faaliyetten diðer gelir-gider kalemlerinde , bir de finansal gider kalemlerinde çok oynaklýk var bunun makul mantýklý açýklamasýný yapmasý lazým þirketin.
Tüm bunlara raðmen be 3. ve 4. çeyrekte ciro ve kar patlamasý bekliyorum. 3. çeyrek sonuçlarý 1 ay içinde gelir. Geçen de yazmýþtým , 5 milyara yakýn bir çeyreklik ciro bekliyorum ( + / - %5 marjýmýzý koyalým ). 3. çeyrek 250 milyon brüt kar , 130 milyon civarý EFK ve 50-55 milyon civarý net kar beklentim var. Tabii ki muhasebesel olarak bilanço ile fazla oynanmazsa. Bu oynama negatif olarak da pozitif olarak da olabilir.
Bu durumda , 3. çeyrek sonunda kümüle olarak , 11.4 milyar ciro ( +/- %5 ) , 570 milyon brüt kar , 280-300 milyon arasý bir EFK ve 110-120 milyon lira arasý bir net kar beklentim var.
4. çeyrek ise cironun 6 milyar lirlaarý bulabileceðini düþünüyorum. Yani yýlý 17 milyar lira ciro , 450 milyona yakýn bir EFK ve 170-180 milyon lira civarý bir net karla kapatmak sürpriz olmaz ama tabi gerçekleþmelerde biraz farklýlýklar olabilir þirket yönetimin bilanço üzerinde yapacaðý deðiþiklikler ile. Bazen bilanço üzerindeki makyajlamalar bu rakamlarý olumlu veya olumsuz yönde çok etkiliyebiliyor. Ben olmasý gerekeni tahmin ediyorum sadece.
Paynet konusunda Kardanadam gibi düþünüyorum. Olumsuz bir durum olsa süreci çoktan bitirirlerdi. Ama olumlu olmasýna raðmen süreç neden bu kadar uzadý onu da anlamakta güçlük çekiyorum. Bu kadar uzun beklemenin ardýndan ya çok sürpriz bir þekilde yüksek fiyat çýkacak yada sürpriz bir þekilde düþük fiyat çýkacak. Benin beklentim uzun zamandýr 50-70 milyon USD arasý bir fiyat. Bunun altýnda bir rakama satýlmasýný beklemem ama artan kur nedeniyle daha düþük bir rakama razý olabilirler diye de düþnüyorum. Çünkü bu banka borucunun bir þekilde azaltýlmasý lazým.
Ama yine de benim beklentim sanki 70 milyon dolarýn da üzerine çýkýlacaðý yönünde. O yüzden iþler uzuyor gibime geliyor. Bunu da bekleyip göreceðiz. Ama keþke bu satýþ sene bitmeden gerçekleþse de bu senenin bilançosuna girse. O zaman bilanço kalitesi de çok iyileþir.
Bakalým geliþmeler ne yönde olacak göreceðiz . Hayýrlýsý olur Ýnþaallah.
Bir de hocam yazýndan henüz hisseyi almadýðýný , Paynet satýþý açýklandýktan sonra alacaðýný anlýyorum. Eðer doðru anladýysam uyarmak isterim. Paynet satýlýrsa ve iyi fiyata satýlýrsa , bu haber geldikten sonra bu hisseyi bu fiyatlardan alma þansýn olmaz.
Paynetin 1 milyar TL veya üstü bir fiyatla satýlmasý halinde bu hisse en az 3-4 tavan yapar ve kimseye alým fýrsatý vermezler. Haber seans içi gelirse saniyeler içinde tavan olur , haber seans dýþýnda gelirse zaten direk tavan açýlýr.
O yüzden eðer hele bir haber gelsin yavaþ yavaþ bu fiyatlardan toplarým diye düþünüyorsan uyarmak isterim öyle bir durum olmaz.
Ancak ve ancak çok düþük bir fiyata satýlýrsa , piyasa bu fiyatý beðenmez ve o zaman hisse fýrlamaz , o zaman zaten almana da gerek kalmaz. Ama ben buna çok ihtimal vermiyorum.
O yüzden alacaksan haber gelmeden almaný tavsiye ederim yoksa bu fiyatlardan alman imkansýza yakýn olur. Bu herkes için geçerli tabi ki.
Ýþ yatýrým tahtayý rahat býraksa gidecekte iþlem yapan tahtayý ölümüne baskýlayacam diye yemin etmiþ sanki.
iþ yatýrým yine yaptý yapacaðýný. ne varda be kadar mal satýyorsun.. o kadar mal vermeseydi 10 kere tavan olabilirdi kaðýt..
herhalde tahtacý ben bu b.ku yiyemeyeceðim diye elindekileri satmaya baþladý..
Emirhan hocam haftayý kýsaca özetlemek gerekirse ne anlamak lazým.
Yer Ýmleri