Son yükseliþin baþladýðý tarih 10 kasým 2021.
O günden bugüne takas deðiþimine bakarsanýz .
Net alýcýlar
1- Ýþ bankasý 1,17 milyon lot ( HSBC'den alan kiþi )
2- Citi 1.07 ( Perea alýmý , aslýnda 1,4 milyon lot aldý ama Citi'den baþkalarý 400-500 bin lot sattýðý için net 1 milyon alýþ görünüyor )
3- Yatýrým fonlarý 1 milyon ( son 1 aydýr alana fonlar. Arada satanlar da oldu yoksa gerçek alýþ 1,3 milyon lot )
4- Oyak 450 bin ( bu alan arkadaþý þahsen tanýyorum , uzun vadeci )
5- TEB 306 BÝN ( bunun da 100-150 bin lot alanýný tanýyorum o da uzuncu )
Net satýcýlar
1- Garanti 688 bin
2- Vakýf 587 bin
3- Deutche 572 bin
4- Yapý kredi 568 bin
5- Ýþ yatýrým 457 bin
Gördüðünüz gibi hisseyi Kasým baþýnda 9 lirayken Þubat baþý 16 liraya getiren adamlar ile satýcýlarýn alakasý yok.
Dolayýsýyla Paynet haberi ile aldýlar , haber duyulunca realize oldular savý gerçekleri yansýtmýyor. Zaten Paynet hikayesi , yani beklentisi bu haberle baþladý zaten. Burada gerçekleþen birþey yok. Böyle bir beklenti yoktu ki 3 gün öncesine kadar , gerçekleþme olmuþ olsun.
Evet Paynet hakkýnda geçmiþden beri bir satýþ yada halka arz konusunu konuþuyorduk ama bir temenni olarak. Bu konuda son 2-3 ayda bir söylenti , bir haber , dedikodu olur , o zaman bir beklenti oluþtu sonra da gerçekleþme oldu satýþ geldi diyebiliriz.
Ama bu haber herkes için sürpriz oldu ayný anda öðrendik hepimiz.
Hadi diyelim HSBC'den alan zate ve bazý fonlar duydu ondan aldýlar diyelim. Ýyi de haber geldikten sonra satan onlar deðil zaten. Kaldý ki dediðim gibi , Paynet satýþý için aldýlarsa zaten beklenti yeni baþladý , ne zaman realize olur , ancak satýþ iþlemi gerçekleþir , þu paraya sattýk derler o zaman gerçekleþti denip satýþ olur.
Öyle bir durumda bile ben en fazla 50 milyon dolara satýlýr beklentisi içindeyim , oldu ki 70-80-100 milyon dolara satýldý , o zaman bile gerçekleþme umulanýn üstünde oldu denip alým gelir satýþ deðil.
Ne zaman gerçekleþme olduðu zaman satýþ gelir ? hisse bu beklenti ile 22-23 liralara çýkar , sonra da Paynet 50 milyon dolara satýldý denirse , o zaman bu zaten fiyatlarýn içindeydi denip satýþ gelebilir , yada 50 milyon usd beklerken 25-30 milyon dolara satýlýr , bekelntinin çok altýnda satýldý denip satýþ gelir.
O yüzden bu düþüþün paynet ile alakasý yok.
3 ayda endeksden olumlu yönde ayrýþtýk , buradan biraz realizasyon geliyor. Fonlar son 2-3 hafta önceki gibi iþtahlý almýyor. HSBC zaten çekildi sahneden. Bunu fýrsat bilenler de hacimsiz kar realize ettiler.
Benim gördüðüm bu. Bence 14 liradan da dönmesi gerekiyordu oralardan döner gibi ama endekse bugün satýþ geldi. Bakalým nerede durulur.
Bilanço gelse düþüþ yada yükseliþ daha saðlam temellere oturacak ama herhalde Brightstar yüzünden konsolidasyon uzadý , denetleme uzadý haftaya kaldý bilanço.
Bilanço gelene kadar oyalanacak bu þekilde. Ama Paynet beklentisi gerçekleþmedi , tam aksine yeni baþladý. Daha o fiyatlama yapýlmadý. Paynetin 700 milyon lira gibi bir paraya satýlmasý , hisse fiyatýný en az 7-8 lira yukarý götürür. 2021 yýllýk bilançoda zaten 12 lira civarý bir defter deðeri olacak hisse baþý , 1,5 PD/DD oranýna ulaþsak zaten etmemiz gereken fiyat 18 lira , bunun üstüne en az 7-8 lira gelmesi lazým Paynet beklentisi için.
Biraz piyasa düzelsin , bilançoda kötü gelmesin , tekrar kafayý yukarý kaldýrýr.


Alýntý yaparak yanýtla



Yer Ýmleri