Alýcý olmadýðý için çýkamýyor, alýcýlar neden yok Emirhan abi :))
Arena Bilgisayar (ARENA, Sýnýrlý Negatif): Þirket'in 2021 dördüncü çeyrek net dönem karý bir
önceki yýlýn ayný dönemine göre %17,99 oranýnda artarak 25,05mn TL olarak açýklanmýþtýr.
4Ç21’de bir önceki yýlýn ayný dönemine göre satýþ gelirleri %42,21 artarak 2.131mn TL’ye
yükselmiþtir. Brüt satýþ karý 4Ç20’ye göre %38,96 oranýnda artýþ ile 105,14mn TL’ye yükselmiþtir.
Þirketin faaliyet giderleri 4Ç21’de yýllýk bazda %58,96 oranýnda artmýþtýr. Þirketin 4Ç21 döneminde
net kar marjý 0,2 puan azalarak %1,18 seviyesine gerilemiþtir. 2021 yýlýnda toplam net dönem
karý, bir önceki yýla göre %3,88 oranýnda artýþla 67,15mn TL'ye yükselmiþtir.
Anadolu Yatýrýmýn paylaþýmý.
E bu bülteni benim gibi finansal okur yazarlýðý olmayan adam bile yazar.
Hani nerde Brightstar ile paynet ile ilgili beklentiler?
https://assets.anadoluyatirim.com.tr.../grapor_95.pdf
Alýcý neden yok , çünkü biz türküz de ondan yok :) En kýsa açýklamasý bu hocam.
Biz çok düz mantýk insanlarýz ondan alýcý yok. Biz direk rakam karþýlaþtýrýrýz ondan yok.
geçen sene kar 64 , bu sene 67 , bundan cacýk olmaz mantýðýndayýz ondan yok.
Vizyon yok , geleceði görmek yok , araþtýrmak yok , beklentiyi satýn almak yok , ondan alýcý yok.
Bizim yatýrým danýþmaný diye aðzýnýn içine baktýðýmýz Tuncay turþucu gibi adamlar da ondan alýcý yok. O da 2 sene önce hisse daha defter deðerine yeni gelmiþken köpük var dedi bu hissede , sonra hisse 4 katýna çýktý 7-8 ay içinde. Ardýndan da ya o dönem çok da tanýmýyordum hisseyi , fazla araþtýrmadan sadece rakamlara bakarak onu dedim gibi saçmalamýþtý. Bu adamlara üstad dendiði için alýcý yok hocam.
Bak kaç yazýmda bahsettim. Türkün aklý sonradan gelir , türk veresiye iþi sevmez , peþini sever. Daha bilançoda o ýþýðý görmedik o yüzden almýyoruz der. Zaten iþi bilen bilançoda o rakamý görmeden alýr , iþi bilmeyen de o rakamý görüp alýr ama geç olur , pahalý olur.
O yüzden , dün gelen bilanço bizi 13 lira üstünde rahat tutar ama çok daha fazlasý için 2022 ilk çeyrek beklenecek gibi duruyor.
Bizim yatýrýmcý bir türlü beklentinin alýnmasý gerektiðini anlamadý. Elin amerikalýsý 3-4 sene önce aldý bu günleri gördüðü için bizimkiler 3-4 ay önceden alamýyor o yüzden alýcý yok.
Alýcý olur , gelir merak etmeyin. Bu fiyatlardan almayanlarýn 20 liralardan kapýþ kapýþ alacaklarýný göreceksiniz. Yazýn bunu kenara.
Hisse bölünmeden önce burada kendimi yýrtýyordum 5-6-7-8 liralardayken alýn çok ucuz diye , almayanlar 40-50 liralardan kapýþ kapýþ aldý 1-2 sene sonra.
Bu sefer de aynýsý olacak Ýnþaalah. Perþembenin geliþi Çarþambadan bellidir. 2022 bilançolarýn nasýl geleceði bugündne belli ama görmek için biraz araþtýrmak lazým ki , araþtýrmak bizim türk milletinin en sevmediði þeydir. Bizim millet armut piþ aðzýma düþ yöntemini sever. Hisseyi alacak hemen ertesi gün hisse tavan olacak , öyle hisseyi sever bizim yatýrýmcý.
Yoksa alýn 18 ayda 3 katýna çýkacak desen bile , 18 ayda kim öle kim kala der. Þansýný baþka riskli hisselerde dener , sermayeyi 100 liradan 50 liraya düþürür sonra aklý baþýna gelir , ne iþim var benim borsada der çýkar gider.
Ben hep bunu derim , sabrý olmayan borsaya gelmesin. Gitsin at yarýþý oynasýn , loto oynasýn , piyango bileti alsýn.
Bu bilançoyu gördükten sonra benim içim daha rahat. Çünkü en kötüyü atlattýk. Bu bilanço kötü gelseydi , yani 40 milyon civarýnda bir kar gelseydi , o zaman 11-12 liralara geri dönebilir diye endiþelerim vardý , ama bu bilançoyu görünce artýk buralar dip diyorum.
Bundan sonrasý için bu bilanço en kötüsü. Bundan sonra çok daha muhteþemleri gelecek Allah'ýn izniyle.
Neden bir kurumda çýkýp
Sektör PD / DD ortalamasý 7.78 iken Arena sektörün altýnda 1.63 lerde demez.(Beklentiler dahilinde þu kadar iskontolu vs)
Sektör ortalamasýnýný geç,tam yarýsýný alsan bile 30 lira olsa bugün kimse neden 30 lira oldu demez sanýrým.
Tabi sadece pddd yeterli deðil.
eyvallah hocam. Tam da bunu diyordum. Bizim türk yatýrýmcýsý ,bunun gibi yatýrým þirketlerinin aðzýnýn içine baktýðý için alýcý yok.
Bu adamlar direk rakam karþýlaþtýrýr. Geçen sene böyleydi bu sene böyle o zaman sýnýrlý negatif.
Manyak zaten bu rakamlar fiyata yansýdýðý için 1 senede %35 düþtük. Sen biraz da geleceðe baksana. Brighstar alýmýnýn etkisinden bahsetsene , Paynet satýlýrsa þirketin kasasýna yüzlerce milyon TL nakit para girecek , bu da öz sermayeyi uçuracak , kredi borcunu kapatýrsa finansal gideri düþürecek , bu da net karý çok yükseltecek desene.
Bu hisse fiyatý bu gelen bilamçoya göre normal ama 2022 bilançolarý içib çok ucuz o yüzden 12 ay içinde hedef fiyat 25-30 arasý , bu yüzden de al tavsiyesi veriyoruz desene.
Bunu dersen ben sana yatýrým danýþmaný derim. Yoksa koy geçen seneki rakamý , koy bu seneki rakamý , bu bukadar düþmüþ bu bukadar yükselmiþ bunu hesap makinasý yapýyor zaten , sen bana benim yapamadýðýmý verirsen ben sana üstad derim , yatýrým danýþmaný derim.
Sadece rakam karþýlaþtýrýsan hesap makinasýndan farkýn yok.
Ama bunu anlayacak yatýrýmcý yok bizde. Biz de gördüðüme inanýrým diyen yatýrýmcý tipi var. Sorsan bugüne kadar borsada ne kazandýn diye hiç der. Sen sadece gördüðünle hareket edersen , gördüðün zaman pahalý olduðu öðrenmediysen , senin þimdi gördüðünü baþkalarý aylar öncesinden görüp 10 liradan aldýklarýnda , sen gördüðünde 20 lirayken almaya çalýþtýðýnda baþýndan aþaðý malý boþalttýklarýnda aðlamayacaksýn o zaman. Hisseye güzel dediler aldýk , þimdi çýkmýyor dersin.
Çýkmaz tabi , senin þimdi gördüðünü aylar öncesinden görenler 10 liradan aldý , %100 kardalar ondan çýkmaz. Çünkü beklenti alýnýr , gerçek satýlýr ondan çýkmaz. Sen gerçekleþme olunca almaya kalkarsan kazanamazsýn.
Bizim yatýrýmcý bunu anladýðý gün para kazanýr. Yoksa Allah yardýmcýsý olsun.
Hocam aslýnda sektör ortalamasý olayýna da ben pek katýlmýyorum.
Çünkü yazýlýmcýlarla biz ayný sektör deðiliz aslýnda. Yani karlýlýðý yüksek olan bir þirketin defter deðerinin çok üstünde iþlem görmesi normal. Çünkü orada PD/DD'den çok F/K yada FD / FAVÖK'e falan bakýlýyor.
Bizimle karþýlaþtýrýlmasý gereken þirketler sadece Armada , Penta , Ýndes , Despec ve DGATE. Belki ucundan biraz Teknosa'yý da katabiliriz ki o bile tam deðil.
Þimdi karþýlaþtýrýlacaðýmýz þirketlere bakýnca Armada ve Penta'nýn rasyolarý çok abartý olduðundan rasyo ortalamalarýný yukarý çekiyorlar o zaman da biz ortalamanýn altýnda kalýyoruz gibi duruyor.
Ama 2022 bilanço beklentilerine göre , Paynetin de 800 milyon liralar mertebesinde bir paraya satýlýp , borçlarýn kapatalýcaðýný düþünürsek , bizim rasyolar Ýndesin bile altýna gelir bu sene sonu.
Yoksa Pentanýn PD/DD oraný çýkmýþ 8-10a , F/K olmuþ 100 , bunu baz alýrsak yanýlýrýz. Ýndesi baz alalým. Bence bu sene sonundaki projeksiyonuma göre , bu fiyatta kalýrsak , Ýndesin bile altýna ineriz F/K konusunda. PD/DD olarak da zaten sektörün en ucuzuyuz.
Alýcý yok dedim Ýnfo geldi kýpýrdadý biraz. Ýnfonun kim olduðu belli mi? Ky yada fon yada perea mý
Yer Ýmleri