100.000 lot Yatýrým fonlarýna geçti
100.000 lot Yatýrým fonlarýna geçti
Yüzbin lot Yatýrým Fonlarýna geçmiþ.
2 gün önceki 203 bin Ýnfo alýþý fonlara gitmedi. Demek ki onu Ýnfo müþterileri aldý.
BGC partnersýn aldýðý 155 bin lotun tamamý yatýýrm fonlarýna gittiði gibi , baþka kurumlardan alýnan yaklaþýk 45 bin lot daha yatýrým kurumlarýna gitmiþ. Benim tespit edebildiklerim , QNB , AK ve Garantinin de bazý alýþlarý yatýrým fonlarýna gitmiþ.
Bilançonun açýklanmasýnýn ertesi günü yatýrým fonlarýnýn en az 200 bin lot almasý , bilançoyu çok da kötü bulmamadýklarýný ve 2022 beklentisinin farkýnda olduklarýný gösteriyor.
Bu Rusya olayý olmasa fonlar daha devam ederdi dün bugün ama piyasa oynaklýðý çok yüksek olduðundan þimdilik durdular.
Haftasonu olumlu geliþme olursa , pazartesiden sonra fonlar tekrar alýþa geçebilir.
Bir taraftan HSBC amca , bir taraftan fonlar alýma devam ederken , bir de güzel bir haber gelse , iþin içinde KY de girer veya kurumsal baþka yatýrýmcýlar da girer.
Bizim ilk çeyrek sonuçlarý gelinceye kadar talebi diri tutacak birþeylere ihtiyacýmýz var. Bir iþ haberi , yada Paynet satýþý ile ilgili bir geliþme veya haber olabilir.
Çünkü , þu anda þirketin piyasa deðeri 98 milyon USD civarýnda. Ama bizim sadece Paynetin satýþýndan beklediðimiz gelir 50-70 milyon USD arasý. Hatta 100 milyon USD bekleyen arkadaþlar da var.
Ama muhafazakar bir beklenti ile 60 milyon USD civarýnda bir paraya satýldýðýný düþünsek , bu neredeyse Arenanýn þu anki piyasa deðerinin %60'ý ediyor.
Yani Paynet 60 milyon USD'a satýlýrsa , þu anda hisse baþýna 0,98 USD veren bir kiþi , bunun 0,6 USD'lýk kýsmýný hemen geri alacak gibi bir durum var ortada. Yani 1 Arena hissesi ona 5,24 liraya mal olacak.
Bizim zaten Arena için , 2022 hisse baþý kar beklentimiz 2 lira civarý. Hadi bunda Paynetin payý 30 kuruþ olsun. Paynet satýlýrsa bu tutar olmayacak. Onu çýkalým. Geriye 1,7 lira HBK kalýr. Bu durumda þimdi bu hisseyi alan için F/K neredeyse 3 oluyor.
Tabii ki ben bu olayý çok basite indirgiyerek anlattým. Yoksa Paynet satýlacak mý , satýlacaksa kaça satýlacak , Paynetten gelen paranýn ne kadarý iþtirak karý olacak , o karý þirket nasýl deðerlendirecek , borç mu kapayacak , yeni yatýrýmda mý kullanacak yoksa temettü olarak mý daðýtacak vesaire...
Yani bir sürü bilinmeyen var ama kesin olan þu ki , Paynet 60 milyon dolara satýlýrsa , þirket bu parayý nerede kullanýrsa kullansýn , þu anda alanlar için süper karlý bir yatýrým oluyor Arena yatýrýmý.
Bunu da baþta Perea , HSBC amca ve fonlar gördü ki , 5-6 aydýr sürekli alýmdalar. Ama henüz olay tam netleþmediði için ( hem Paynet satýþý , hem de 2022 yüksek ciro ve net karlar ) , piyasanýn kalaný bunu tam anlayamadý. Anlayan geliyor zaten. Ama perþembenin geliþi çarþambadan bellidir , görünen köy kýlavuz istemez , bunlar %99 gerçekleþecek Ýnþaallah.
Gerçekleþmeler oldukça da gelenler hýzlanacak. Bizim sadece 2-3 ay süreye ihtiyacýmýz var. Ýnþaallah bu süre boyunca da , olayý önden görenler artar ve alýma geçerler , yada extra 1-2 haber gelir de o haberlerin etkisi ile talep artar ve fiyat düþmez.
Yoksa bizim hissede özel alýcý olmayýnca , tahta sakince gevþiyor hacimsiz. O yüzden sürekli canlý talep lazým tahtamýzda.
3-4 aydýr bunu Perea , HSBC ve fonlar yaptý ama ne kadar devam ederler göreceðiz.
Emirhan hocam daha önce Ýþ ve garantinin birlikte iþlemleri vardý. þimdi bu gruba info da eklendi. bazen ortak takasý da kullanýyorlar. cogunlukla birbirlerine satarak suni piyasa oluþturuyorlar. örnegin bu grup bugün alýma girmedi. bu 3 kuruma þüpheyle yaklasýlmasý gerektigini düþünüyorum. özellikle sert asagýya/yukarýya hareketlerde cogunlukla bu kurumlar suni piyasa yapmaya calýsýyor.
Bu ekip son zamanlarda yatýrým fonlarýna/iþbanka ciddi mal kaptýrdý. (belki paynet haberini bilmiyorlardý yada bu bilanconun olumsuz algýlanacagý düþüncesine kapýldýlar) Onu yerine koymak için baský kurmaya çalýþabileceklerini düþünüyorum. Hem bu kadar yön vermeye calýsýp hem de tahtadan cýkýs yapacaklarýný düþünmüyorum.
Faaliyet raporundan, Küresel yatýrýmcýlarýn Türkiye'deki finansal teknolojiler (fintech) pazarýna girme
isteðinin önümüzdeki dönemde rekabeti yoðunlaþtýracaðý bu dönemde, tüm faktörleri deðerlendirerek,
Yönetim Kurulumuz stratejik bir yatýrýmcý belirleme olasýlýðýný araþtýrmaya karar verdi. Bu iþlemin 2022
mali yýlý içerisinde tamamlanmasýný bekliyoruz.
Yukarýdaki faaliyet raporundaki sözlerden "Þirkete katma deðer oluþturacak yabancý ortak aranýyor." diye algýlýyorum. Bakalým ne yapacaklar. Paynetin tamamen elden çýkarýlmasýný daha düþük olasýlýk olarak görüyorum.
Batuhan
Bu görüþler yatýrým tavsiyesi olmayýp tamamen benim hayal dünyamda uydurduklarýmdýr
Paynetin iþlerini büyütecek , þirkete katma deðer katacak stratejik bir ortak alýnmasý ve Paynet hissedarlýðýnýn devamý bence de en akýllýca olan yöntem.
Böylece , Paynetin büyümesinden ve karlýlýða katký saðlamasýndan fayda elde edilir , hem de Paynetin bir kýsmýný satarak , þirkete taze nakit para konur ve böylece hem cari oran düzeltilir , hem borçluluk düþürülür , hem daha likit bir þirket olur hem de finansal giderler azaltýlýr.
Kredi faizlerinin %25-30 olduðu bir ortamda , 1 milyar TL gibi bir banka kredisi pozisyonu taþýmak ve bunun finansal giderine katlanmak , karlýlýðý düþürür. O yüzden mutlaka bu kredi tutarýnýn en azýndan yarýya düþürülmesi lazým. Paynetin yarýsý 400 milyon TL gibi bir paraya satýlsa , en azýndan kýsa vadeli banka kredilerinin yarýsý kapatýlýr ve kýsa vadeli yükümlülükler azaltýlarak cari oran yükseltilir.
Uzun vadeli olan borç ise artan karlýlýk ile zaten kolayca ödenir.
Bakalým nasýl bir taktik izlenecek. Yönetim hakkýný vermek , þirketin daha pahalýya satýlmasýný saðlar. Yani bir þirketin %49'unu belki 10 liraya satarken , %51'ini 15 liraya satabilirsiniz. Çünkü birinde adama yönetme hakkýný vermeden sadece kar-zarar ortaklýðý hakký verirken , diðerinde adam al þirketi sen yönet , istediðin kararlarý tek baþýna al yetkisini veriyorsunuz.
O yüzden %51'i satmak , daha pahalýya satmak anlamýna gelecektir.
Eðer alacak olan kurum , payneti 1-2 yýl içinde 2-3 kat büyütebilecek , yeni iþ imkanlarý saðlayabilecek , stratejik açýdan çok kritik bir misyon üstlenebilecek bir kurum ise , bence %51'i satýp maksimum deðerden þirketi deðerleyip , %49 ile kar ortaðý olmak daha mantýklý olabilir. Yada 60-40 , 70-30 , oraný bilemem ama þirket çok büyüyecekse bu yöntem kullanýlmalý bence.
Bakalým , nasýl bir yol izleyecekler. 2-3 ay içinde belli olur.
Takasta bir sürpriz daha oldu.
Geçen hafta Çarþamba günü 200 bin lot alan Ýnfo'nun malý Cuma günü takas gerçekleþtiðinde yine Ýnfo'da kalmýþtý. Hatta ben de demek bunu Ýnfo müþterileri aldý demiþtim.
Ama bugün o miktar Ýnfo'dan yatýrým fonlarýna geçti. Yani 1 gün gecikme ile o mal da yatýrým fonlarýna gitti.
O gün Ýnfo 200 bin , BGC Partners 155 bin lot almýþtý. Tamamý yatýrým fonuna geçti.
Yani bilanço açýklandýktan 1 gün sonra yatýrým fonlarý 350 bin lot almýþ oldu.
Yatýrým fonlarý taksta 4. sýraya çýktý. Ellerinde 3,3 milyon lot mal oldu.
Bu rakam daha 2 ay önce 2 milyonun altýna inmiþti.
Yani yatýrým fonlarý son 2 ayda 1,5 milyon net mal aldý. Hatta arada satanlarýn da olduðunu düþünürsek , yaeni alan yatýrým fonlarý son 2 ayda 2 milyon lota yakýn mal aldý.
Böyle devam ederse , hisse fiyatý tutunur hatta piyasa düzelirse yukarý hareket yaparýz.
bu ay ki tasarrufumuzla portföyümüze 13.05 den ilave yaptýk..
Yer Ýmleri