Hocam aslýnda Arena hisse geri alýmý yaptýðýnda bu hisseler Redinghton uhdesinde deðil , Arena mülkiyetinde görünecek.
Yani görünürde , Redinghton'ýn hisse oraný %49.6'da kalmaya devam edecek.
Ancak þöyle bir mantýkla %50'nin aþýlmasý ve çaðrý zorunluluðu olabilir , SPK kuralý gereði , tek baþýna %50'den fazla hisse el deðiþtirip þirketin çoðunluk hissesine sahip olanlar , yada beraber hareket ettikleri bariz açýk olanlarýn toplam hissesi %50'yi geçtiðinde çaðrý zorunluluðu doðuyor.
Yani Arena kendi hisselerinde %1-2 bile alsa , Redinghton %49.6'da kalsa bile , Arena yönetim kurulu baþkaný ayný zamanda Redinghton Managing Director olan Raj Shankar olduðundan , SPK , Arena ve Redinghtonu beraber hareket eden hisseler olarak deðerlendirip , beraber bir þekilde %50'yi aþýyorsunuz , o yüzden çaðrý yapmanýz lazým hükmüne varabilir.
Çünkü hem Arena'da hem de Redinghton da Raj Shankar etkili bir pozisyonda ve karar verici bir pozisyonda olduðundan bunlarý beraber hareket eden hisseler kategorisine sokabilir SPK . O zaman da çaðrý zorunluluðu doðar.
2010 senesinde þirket satýlýrken yapýlan hilelerden biri de buydu. Aslýnda Arenan'nýn 5 eski Türk ortaðý þirketin %51-52'sine sahiplerdi. Redinghton çaðrý yapmak istemediði için %49.6'yý resmi yoldan satýn aldý. Ama ortaklarýn en büyüðü olan Ýzi Kohen þirkette CEO görevinde kalacaðý için , beraber hareket eden hissler sýnýfýna girmesin diye , tüm ortaklar , Ýzi Kohen ve eþi de dahil , satýþýn olduðu gün ellerindeki %2-3 civarýndaki hisseyi borsada satmýþlardý.
Yani Arena hisse geri alým açýklasa evet çaðrý zorunluluðu doðabilir buna katýlýrým. Ama o iþte bile o kadar hile hurda var ki. Mesela 2-3 ay önce , mahkeme Hürriyet gazetesi için 7,5 liradan çaðrý yapýlmasýna karar verdi. Ama sadece Demirörenin Hürriyeti satýn aldýðý , 2018 senesinden bugüne kadar hiç satmadan elde tutulan hisseler için bu çaðrý geçerlidir dendi.
Yani kaç kiþi 4 sene boyunca hiç satmadan hisseyi elinde tutmuþtur ki ? Çaðrý fiyatý çok güzeldi ama kimse yararlanamadý. Yada çok az kiþi yararlanabildi.
Arenada durum daha da vahim. Satýþ olalý 12 sene oldu. Redinghton %50'yi aþsa bile , mahkemeye verilip çaðrý kararý çýksa ( ki bu kararýn çýkmasý bile aylar alabilir ) , mahkeme de 2010 senesinden beri kesintisiz elinde arena hissesi olanlar için geçerlidir bu çaðrý dese , kaç kiþi yararlanabilir bundan.
Yani Redinghton için çaðrý riski yok denecek kadar azdýr eðer hisse geri alým açýklasa.
Yani biz bu þirketin iþtiraklaeirnin bile 100 milyon USD'dan fazla ettiðini biliyoruz , onlar da biliyor , normalde gönüllü çaðrý bile yapabilirler bir fiyat belirleyip , çaðrý riski zaten yok. Ama dedim ya bence yatýrýmcýsýný koruma güdüsü yok patronlarda. Yoksa kimse malýnýn deðerinin bu kadar düþmesine göz yummaz.
Ben sabrýn sonu selamet diyorum. Bence bu sene sonuna kadar þirket olmasý gereken deðerlere çýkacak ve þu anda sahip olanlar maðdur olmayacak. Ýlk beklenti Paynet satýþý , temettü ve ilk çeyrek sonuçlarý. Bunlarýn da hepsi 45-50 gün içinde netlik kazanacak inþaallah.
Bu arada Redington'ýn Þubat ayýnda yaptýðý yatýrýmcý toplantýsýnda , Brightstar Aralýk 2021 cirosunun 35 milyon USD olduðu yazýyordu.
Bu durumda Brightstar 2022 senesinde 350-400 milyon USD arasýnda bir ciro elde edebilir izlenimi veriyor. Zaten 2020 cirosu da 342 milyon USD idi.
Arena da 550-600 milyon USD arasý bir ciro yakalarsa bu sene , o zaman toplamda 900 milyon USD ile 1 milyar USD arasý bir ciro gerçekleþme ihtimali çok yüksek. Zaten ben de bunu burada çok yazdým. 1 milyar USD ciro hedefi tutturalamasa bile 900 milyon USD'ýn da altýna düþmez bu inþaallah çok büyük bir olay olmazsa.
Yani ilk çeyrek ciro beklentim 2.8-2.9 milyar TL , yýllýk ciro beklentim ise 14-15 milyar TL mertebesinde .
Eðer Paynet 70-80 milyon dolara satýlýr ve buradan gelen para ile banka kredileri kapatýlýrsa , o zaman çok rahat net karda %2 hedefi tutar. Buradan da yýllýk net karýn 250-300 milyon lira arasýnda bir yerde olabileceðini rahatlýkla söyleyebiliriz.
Yani 2021 net karý 67 milyon iken ( ki ben bu kadar da beklemiyordum ) , 2022 net karý 250 milyonun üstüne çýkabilir. Ýþte bu yüzden sürekli olarak 2022 senesi çok farklý olacak deyip durduk.
Düþeceksin düþ çýkacaksan çýk artýk..
Sayýn Emirhan Bey,
Analizleriniz çok kýymetli. Alýþkanlýk oldu, hergün mutlaka yorumlarýnýz okumak iyi geliyor, sizlerden biþeyler öðreniyoruz.
Hep beraber sabýrsýzlýkla Q1 sonuçlarýný bekliyoruz.
Kur korumalý mevduat þirketlere vergi avantajý sunuyor. 1. Çeyrek baþý ile sonundaki usd koru farkýndan kkm sebebi ile daha az etkilenme ihtimalimiz var mýdýr?
Ek olarak yetkili kurumlar tarafýndan açýklanan enflasyon bile çok yüksek. Gerçek enflasyonu ise hepimiz daha yüksek yaþayarak hissediyoruz.
Bu enflasyonist ortamda 2022 yýl sonu için arena hedef fiyatý konusunda beklentinizde bir deðiþiklik var mý?
Hocam þirketin dönen varlýklarý / kýsa vadeli yükümlülükleri , yani cari oraný 1,3 civarýnda. Brighstar alýnmadan önce bu oran 1,7 civarýnda idi.
Yani þu an elindeki nakit ve kýsa vadeli alacaklarýndan yaptýðý tahsilat , banka kredi borcu taksitleri , kýsa vadeli ticari borç ödemesi ve iþletme sermayesi artýþýndan kaynaklanan finansman açýðýný kapatmaya ancak yetiyordur.
Dolayýsýyla KKM'de deðerlendirecek kadar parasý olduðunu sanmýyorum. KKM'de min. vade 3 ay diye biliyorum. Þu an þirketin 3 ay kenarda bekletebileceði bir para yok diye düþünüyorum. O yüzden oradan birþey gelmez.
Paynet satýlýrsa , o zaman cari oran benim hesabýma göre 2 seviyelerine kadar çýkacak. O zaman þirket finansal açýdan çok rahatlayacak ve finansman sýkýntýsý çekmeyecek. O zaman yaparlar mý bilemem ama þimdilik böyle bir durum yok bence.
Enflasyon 3-4 ay daha yüksek kalacak gibi duruyor. Savaþ biterse , emtia ve gýda fiyatlarý geri gelirse , kurun üzerindeki baský da azalýp , USD 13 liralara geri gelirse , bence o zaman eylülden itibaren enflasyonda düþüþ baþlar. Baz etkisi ile de bu sonraki aylarda devam eder.
2022 sene sonu hisse fiyatý beklentim 30-35 lira arasý , 2023 sonu ise 45 liranýn üstü. Burada bir deðiþiklik yok benim tarafýmda. Bu hedef fiyatlar sadece olacaðýný düþündüðümüz þeylerin gerçekleþmesi halinde geçerlidir. Yani Paynetin 700-800 milyona satýlmasý , 13-14 milyar TL ciro , 250 milyon lira net kar vesaire.
Gerçekleþmeþlerin bunlarýn üstünde yada altýnda olmasý , tabi ki hedef fiyatý da yukarý yada aþaðý çeker.
Ben yine de muhafazakar bir tahminde bulundum. Üstü olursa þaþýrmam. Paynet için sürpriz bir alýcý gelir de 1.2 milyar lira verirse buna da þaþýrmam. O piyasada þirket deðerlemelerinin çok uçuk kaçýk olduðunu görüyoruz bazý dönemler. Payneti alýnca büyük bir sinerji olacaðýný düþünen bir firma , yüksek bedel ödemeye razý olabilir bu sinerjiden dolayý.
Ýlk çeyrek sonucunu ben de çok merak ediyorum. Ciro 3 milyarýn da üstünde olabilir. Ýlk çeyrek Brightstarýn da etkisiyle 200-220 milyon USD arasý bir ciro ile kapatýlmýþ olabilir. Yýllýk ciro hedefi 1 milyar USD ise , ilk çeyreðin de en az 200 milyon USD ile kapatýlmýþ olmasý lazým.
Hayýrlýsý diyelim. Mayýs sonuna kadar d*****n kuyruðu kopacak Ýnþaallah hem Paynet satýþý ile ilgili , hem de bilanço ile ilgili.
Yer Ýmleri