Emirhan hocam nasýl yorumluyorsunuz bilançoyu.
Emirhan hocam nasýl yorumluyorsunuz bilançoyu.
hissede kimse kalmamýþ sanýrým. þirket bilanço açýklýyor 1 tane yorum yapan yok..
Bugun 18.2 ustune flama yapar diye bekledim 18.6 gidip geri geldi ben tavan bekliyordum
Geri gelince ****lik oldugunu dusunmedim degil
Bilanco da kar disinsa her sey guzel
Kar yoksa
Pazartesi taban var
Her ay bir taban yiyorum
Bu ayki dayagi burdan yiyecegiz
Belli oldu
SM-N935F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayýn Victorious,paylaþýmýnýz için teþekkürler.
Sayýn Ceo göbeði büyütmüþ.
Vücut dilinde tedirginlik hissettim.
Baþarý egolarýný bir kenara býrakýp ya da azaltýp,ayaklarýnýn bir an önce yere saðlam basmasý konusunda ne düþünür Sayýn Ceo.
Geçmiþteki baþarýlý hamlelerin tekrar etmesi için vizyonunuzun rotasýný Mars'a deðil Dünya'ya çevirmeniz yeterli olur,özellikle de Anadolu'ya.
Malum yýrtýk donla ticaret yapmanýn þanstan fazlasýný gerektirdiðini ben bile anlarým.
Yoksa öyle deðilde,doðru zamanlamayý sadece ben tuttururum,bana Harvardlý Dahi Çocuk Serkan Çelik derler diyorsanýz saygýlarýmý sunarým.
Birde deniz manzaralý mekanda yapýlan bulutum organizasyonunun giderini göremedim ben.Ne gerek vardý stoklar,faiz giderleri vs. Kafa karýþtýrmaya.Bu organizasyonun (+) ve (-) si dengede mi onu izah etseniz yeterliydi.
Sonraki organizasyonlarý davul zurna ile yaparlar artýk.
Bir gün ormanda tilki tavþana þapkan niye yok demiþ ve tokat atmýþ.
Ertesi gün þapka takan tavþana tilki gene bir tokat atmýþ,neden þapka takýyorsun diye.
Bir garip hikaye,anlayana.
Yatýrým tavsiyesi içeren bir yazý gibi algýladýysanýz,yanýlýyorsunuz demektir.
En iyi tavsiye kendi kendinize verdiðiniz tavsiyedir.
Hocam eski bir Osmanlý Maarif Nazýrý ( þimdiki eðitim bakaný ) " þu mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim " demiþ ya , bizimki de o hesap , þu net kar olmasa arena bilançosu ne güzel bilanço .
Ama maalesef yine herkes net kara takýlacak. Buna takýlan bir yatýrýmcýya çok da haksýz diyemem. Çünkü hakikaten akýl alýr gibi deðil. Arena bir ticari þirketten çok amme hizmeti veren bir vakýf gibi çalýþmýþ son 3 ay. Amme hizmet veren bir vakýf olsa yine en azýndan topluma hayýrlý bir iþ yapýyorlar deyip sesimi çýkarmayacaðým ama bunlar topluma deðil bankalara çalýþmýþlar son 3 ay.
182 milyon olan esas faaliyet karýnýn 172 milyonu banka faizine gitmiþ. Yani resmen bankalara çalýþmýþ son 3 ay.
Burada aylardýr aslýnda bunu söyledik. Bu kadar büyük kredi ve bu kadar yüksek kredi faiz oranlarý ile daha fazla yürüyemeyiz , akýntýya karþý kürek çekiyoruz , mutlaka bu kredi miktarýnýn düþürülmesi lazým. Bunun da en masrafsýz ve karlý yöntemi Payneti bir an önce satýp banka kredilerinin en azýndan yarýsýný kapatmak dedik.
Son bilançoda uzun ve kýsa vade banka kredisi miktarý 2 milyar liranýn üstünde. %90'ý da kýsa vadeli. Sene baþýnda bu miktar , 1 milyarýn biraz üstünde idi. Ama þirket bu sene aþýrý bir büyümeye girince , iþletme sermayesi ihtiyacý arttý , ticari alacaklar ve stoklar da artýnca otomatik olarak bu iþletme sermayesi açýðýný banka kredisi ile kapatmak zorunda kaldýk.
Bir de tabi ki Brighstar için alýnan 350 milyonluk kredi var.
Þirket hakikaten çok iyi büyüyor bu güzel taraf ama bu büyümeyi finanse etmek için %30-40 kredi faizi ile banka kredisi alýnca , büyümenin getirdiði faaliyet kar artýþý tamamen faize gidiyor ve elde net kar kalmýyor.
Son çeyrek 5 milyarlýk mal satýlmýþ , elde kalan net kar sadece 8 milyon. Kur korumalý hesaptan 14 milyon gelmese demek zarar edecektik son çeyrek vergi öncesi. Hatta 2. çeyrektede elde edilen 29 milyon karýn 25 milyonu yine kur korumalý hesaptan gelmiþti. Yani 2. çeyrekte de hep bankalara çalýþýlmýþ.
Þimdi ilk etapda bilançonun kötü taraflarýný sayýyorum. Ýyi taraflarýna sonra geleceðim.
Þirketteki bu sýkýntý sýr deðil. Aylardýr buradan söyledik. Bu banka kredileri makul seviyeye çekilmedikçe bu þirket net karýný arttýramaz. Yada kredi faizlerinin %15-20 seviyesine dönmesi lazým. Banka kredileri de 2 þekilde düþer. Ya paynet satýlacak ve buradan gelecek olan para ile kredilerin bir kýsmý kapatýlacak , yada tahsisli sermaye artýþý yapýlýp þirkete taze para giriþi saðlanacak en az 1-1,5 milyar lira seviyesinde.
Hani bazen aþýrý yemek yersiniz de mideniz yediklerini hazmedemez ve bir aðýrlýk çöker ya , arena þu an bu durumda. Brighstar alýmý güzel bir hamle idi ama bir anda bu büyük lokmayý yutunca hazýmsýzlýk yaptý. Þimdi bunu hazmetmeye çalýþýyoruz ama bu biraz zaman alacak. Hazmý kolaylaþtýrmak için Paynet satýlmak istendi ama o da þu ana kadar satýlamayýnca , þirket kendi faaliyetleri ile Brighstar satýn alýnmasýný hazmetmeye çalýþýyor. Þu andaki sýkýntýlar ve acýlarýn sebebi bu.
Bunun yanýnda bir de þirketin aþýrý büyümesi var. Bu konuya da geleceðiz. Büyüme tabi ki güzel birþey ama bu büyümeye böyle yüksek faiz ortamýnda yakalandýk onun sýkýntýsý var.
Bilançoda 2 tane kötü nokta var
1- banka kredilerinin 2 milyara çýkmasý ve buna ödenen yüksek faiz gideri. Bu kredi büyümesi tamamen þirketin büyümesi nedeniyle ihtiyaç duyulan iþletme sermayesi açýðýndan geliyor. Yani iþlerin kötü olmasýndan deðil tamamen iþlerin çok iyi olmasýndan kaynaklanýyor bu kredi büyümesi. Þansýz tarafý bu büyümenin faizlerin yüksek olduðu döneme denk gelmesi. Faizler %15 iken bu büyüme olsaydý muhtemelen bugün en az 120-130 milyon net kar gelirdi 9 ayda.
2- Net karýn çok düþük olmasý. Bu da zaten tamamen 1. kalem ile alakalý. Orada sebeplerini açýkladým.
Halbuki bilançoda bir çok da güzel nokta var. Bunlarý da sayalým.
1- Son çeyrekte tam bir ciro patlamasý yaþanmýþ. Sadece son çeyrek cirosu konsolide 285 milyon USD. Bu meblað sanýrým þu ana kadar yaþanan tek çeyrekteki ciro rekoru. Ýlk 2 çeyrek ortalama 215 milyon USD olan ciro bu çeyrekte 285 milyon USD olmuþ.
3. çeyrek ciro 285 milyon USD ise , 4. çeyrek muhtemelen 350 milyon USD'a yakýn olur böylece seneyi 1 milyar USD'ýn üstünde bir ciro ile kapatýrýz ( muhtemelen 1 milyar 70 milyon USD ile ). Yani iþler çok iyi bir kere. Bilanço ile ilgili ilk iyi haber bu.
Ciro geçen senenin %190 üsrtünde. Bu enflasyonun neredeyse 2 katý. Yani reel bir büyümemiz var Brighstar ýn da katkýsý ile.
2- Brüt kar marjý son çeyrek %5,4'e yükselmiþ. Bu oran senelerdir %5 idi. Hatta son 2 çeyreðin ortalamasý %4,95 idi. Yani brüt kar marjý neredeyse %0,5 artmýþ. Ne olacak bu kadar artýþtan demeyin. Gelecek senenin cirosunun 25 milyar TL olacaðýný düþünürsek , brüt kar marjýnýn %0,5 oranýnda artmasý bize yaklaþýk 125 milyon TL ek brüt kar getirir. Bu da karlýlýk artýþýnda bize katký saðlar. Brüt kar marjýnýn artmasýnda sanýrým güneþ enerjisi , Paynet ve bulut sistem gibi kar marjýnýn yüksek olduðu iþlerin konsolide satýþ cirosu içindeki payýnýn artmasý etkili oluyor. CEO seneye güneþ enerjisi iþinden 50 milyon USD ciro bekliyoruz dedi ( 2022 25 milyon USD ) , Paynet ise zaten her sene en az %100 büyüyor. Yani gelecek sene brüt kar marjýnýn %5,5 üstünde olmasý sürpriz olmaz.
2- Esas faaliyet kar marjý son çeyrekte %3,7 civarýna çýkmýþ. Bu oran ilk 2 çeyrekte %3'ün altýnda idi. Bu da demek oluyor ki brüt kar marjýndaki artýþ genel gider artýþýna göre daha fazla olduðu için EFK marjýmýz da artmaya devam ediyor.
Zaten CEO2nun dediði gibi bu sene sonu 600 milyon civarýnda bir EFK çok olasý. Hatta bu brüt kar marjýndaki artýþ devam ederse üstüne bile çýkýlabilir.
3- Paynet tam bir patlama yaþamýþ son çeyrek. Paynetin aracýlýk ettiði tahsilat tutarý geçen sene 6,4 milyar TL idi. Bu seneki hedef 12 milyar idi. Ama CEO'nun son röportajýnda dediði gibi 2022 17 milyar TL gibi çok iyi bir rakamla bitecek gibi duruyor. Yani geçen senenin % %165 kadar üstünde. Paynetteki büyüme arenanýn çok çok üstünde. Paynetteki kar marjýnýn çok daha yüksek olduðunu biliyoruz. Bu da gelecek sene tüm kar marjlarýna çok olumlu yansýr.
Paynet ilk 2 çeyrekte toplamda 216 milyon TL ciro yaparken , sadece 3. çeyrek 150 milyon ciro yapmýþ. Son çeyrekte de en az 200 milyon TL ciro yaparsa seneyi 550-600 milyon arasýnda kapatýr. Gelecek sene ise 1 milyar TL ciro seviyesine ulaþýr. Bu hakikaten çok güzel rakam. Böyle bir þirketinçok yüksek bir bedelle satýlacaðýndan eminim. Satýlmazsa da konsolide karlýlýða çok büyük katký vermeye baþladý zaten Paynet.
Bilançodaki kötü ve iyi yanlar ana baþlýklarla bunlar. Yani bilançoya nereden baktýðýnýza baðlý olarak çok iyi yada çok kötü demeniz mümkün. Olaya salt net kar gözüyle bakanlar çok kötü diyecekler , ki haksýz deðiller , ve onlar pazartesi satýþa geçecekler , ama bilançoya salt büyüme ve esas faaliyet karlýlýðý gözüyle bakanlar ise çok iyi bilanço diyecekler ve onlar da haklý olacaklar.
Yani nereden baktýðýnýza baðlý. Ben kýsa vadede haftaya net kar gözü ile bakanlarýn aktif olacaðýný ve hissede satýþa geçeceklerini düþünüyorum. Ama 1-2 hafta sonra bu satýþlar bitince , bilançoya büyüme ve karlýlýk artýþý gözüyle bakanlarýn satýlan hisseleri toplayýp , tekrar yükseliþe geçeceðimizi düþünüyorum.
Çünkü bilançoda negatif olan yüksek kredi , yüksek finansal gider ve düþük net kar faktörleri tamamen þirketin agresif büyümesinden kaynaklanýyor. Ýþlerin kötülüðünden deðil. Ve bu sorunlara mutlaka çözüm bulunacak çok kýsa vadede. Paynet satýlýrsa zaten kökten çözülüyor bu sorunlar ve hem çok likit hem de çok karlý bir þirket oluyoruz. Ama Paynet satýlmasa bile en fazla 6 ay içinde bir tahsisli sermaye artýþý ile bu sorun aþýlýr .
O yüzden her ne kadar net kar iyi gelmediyse de ben orta ve uzun vadeci biri olarak þirketin büyümesi ile daha fazla ilgileniyorum. Ve þirket hakikaten çok iyi büyüyor. Bu finansman meselesinin bir þekilde kýsa sürede çözüleceðinden eminim. Bu kadar hýzlý büyüyen ve büyümeye devam eden bir þirkete herkes ortak olmak ister. O yüzden bu finans meselesinin Paynet satýþý ile olmasa bile tahsisli sermaye artýþý ile olacaðýný ve kýsa sürede bu borcun kapatýlarak bu faiz yükünden kurtulacaðýmýzý düþnüyorum.
Uzun lafýn kýsasý , pazartesi günü , net karý beðenmeyenlerin satýþý yüzünden düþebiliriz ama ben bu düþüþün büyümeyi beðenip þirketin 1-2 yýl sonrasýna yatýrým yapmak isteyenler tarafýndan alým fýrsatý olarak kullanýlacaðýný ve tekrar yükseliþin süreceðini düþünüyorum.
Bilanço detayý hakkýnda daha söylenecek çok þey var ama sanýrým temel noktalara temas ettim. Yüksek banka kredisi ve faiz gideri ile düþük net kar olumsuz yanlar , ama yüksek ciro artýþý , yükselen brüt kar marjý ve yüksleen Esas faaliyet kar marlý ise olumlu yanlar.
Bu çýkarýmdan kýsa vadede satýþ ve düþüþ ama 1-2 hafta içinde ise alým ve yükseliþ geleceðini düþünüyorum. Görüþlerim bu yönde. Hayýrlýsý olur Ýnþaallah.
Merhabalar,
Yýllardýr bu yönetimin yaptýðý en iyi iþ, her halükarda net karý bilançoda nasýl baskýlarýz diye düþünmek olmuþtur. Bu da tahtacý için bulunmaz nimet. 10 aydýr Paynet'te netice yok. Þimdi de çýkmýþ TV'de kafa bulandýrmaya çalýþýyorlar. Satamýyorsan veya satmayacaksan çýk açýkla. Öde Al, PayTR, Iyzico, Birleþik Ödeme vb. üst üste kaç kez yatýrýmlar aldý. Neyin peþindesiniz?? CEO çýkmýþ birde TV'lerde ahlaki ve etik deðerlerden bahþediyor, ne ironi ama!! Arena'nýn borçlarýnýn niye tamamýna yakýný kýsa vadeli?? (Indeks'e bakýp utansýnlar!!) Bankalara karþý hiç mi itibarlarý yok?? Kaldý ki bankalar ile yakýn temas halindeler. Yoksa kafada ki hesap mý baþka?? Keþke Paynet'in deðilde, Arena'nýn büyük kýsmýný veya tamamýný satsalarda bu yönetimden temelli kurtulmuþ olsak. Daha yazýlacak çok þey var ama neyse...
Not: Paynet'in sene baþýnda kasasýnda ki 200 milyon TL, þu an 275 milyon TL olarak gözüküyor. Anladýðým kadarýyla 366 milyon ciro yapýlýrken 75 milyon para kazanýlmýþ durumda. Böyle bir þirketin satýlamamasýna hayret ederim.
Not: Yurt dýþý satýþ kalemi, 3. çeyrek bilançoda çok artmýþ durumda.
YTD.
Hocam yaklaþýk 1.5 yýl oldu bu hisseyi alalý.Bu zaman zarfýnda bu hisseden anladýðým patronun ne zaman iþine gelirse o zaman gider.Paynet satýþýnýn bu kadar zamana yayýlacaðýný düþünmüyorum.Sanýrým KAP'a bildirecek zamaný kolluyorlar.Bu blanço sonrasý küçüklerden toplayýp Paynet haberini verebilirler diye düþünüyorum.Paynet satýþý gerçekleþmemiþse bedelli sermaye artýrýmý ile ilgili bir þeyler yapabilirler diye düþünüyorum.Hepimizin hakkýnda hayýrlýsý olsun
Yer Ýmleri