Sert bir düþüþ olacaðý kesin de; ne zaman olacak o belli deðil.
Sert bir düþüþ olacaðý kesin de; ne zaman olacak o belli deðil.
13 TL üstünde Dolar kanýmca tam anlamýyla köpük bölgesindedir. Dolayýsýyla TL tarihindeki en düþük seviyededir, hem TÜFE reel efektif kur hem de geliþmekte olan ülkeler reel efektif kur bazýnda. Kontrollü kambiyo rejimine geçilmesi an meselesidir diye düþünüyorum aynen Barron's FT Reuters da dendiði gibi zira baþka seçenek kalmadý. Diðer 2 opsiyon olan faizlerin artýrýlmasý ile olmayan rezervlerin satýþý mümkün olmadýðýna göre geriye tek bir seçenek kalýyor ve o da sabit kur veya kontrollü kambiyo rejimi artý sermaye hareketlerinde kýsýtlamalar. Ýþte bu yüzden 13 TL nin hemen altýndan TL ye geçtim. Gece yarýsý yayýnlanacak bir kararname ile bu iþ çözülür.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Geçen gün þeref oðuzu dinledim. Diyor ki merkez bankasýnýn dolarýn fiyatýný düþürmek gibi amaçlarý yok. Amaçlarý kontrollü yükselmeyi saðlamak. 94 senesinde 8 binden 42 bine çýkmýþtý. 2 bin 3 bin haftada artarak. Þuanda olan da bu dedi. Sene sonu 15, 16,17 olamaz diyemem dedi...
.
Alýntý: ekonomi yazarý!!!
Piyasada TL geçmiyor
3 Aralýk 2021 Cuma
Ýnþaat yapan bir arkadaþ anlatýyor… ''Demir almak istedim. Ýlk gün henüz fiyat belirlenmedi. Saat 15,00'te belli olur. Dediler. Saat 15.00 oldu. Kur aþýrý haraketli yarýn bakalým dediler. Demiri iki gün sonra alabildim.''
Tershaneden fiyat alan baþka birisi anlatýyor… ''Montaj için fiyat istedim. Euro olarak verdiler. Oysaki montaj maliyeti içinde ithal girdi yüzde 10 dolayýndadýr. Yüzde 90 iþçiliktir.'' Yani iþçilikte Euro'ya baðlandý.
Önceleri Türkiye'de çift para sistemi vardý. Þimdi fiilen TL kalktý. Piyasa TL kabul etmiyor. Artýk tek para olarak dolar veya Euro kabul ediyor.
Milli Parasý olmayan bir ekonominin iktisat politikasý olmaz ve bu durum sürdürülemez.
Kötümser yalnýz tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ýþýðý görür, gerçekçi tünelle birlikte hem ýþýðý hem de gelecek treni görür.!!!
Yer Ýmleri