Yahu enf. böyle bir þey deðil. Kur artýþlarý bile 2-3 ay gecikmeli yansýr fiyatlara. Kaldý ki yükseliþte böyledir, düþüþlerde yansýma çok daha az ve yavaþ olur. Ocak ayýnýn %1-2 arasýnda çýkma ihtimali yüksek. Ha , tüik bir þeyler çevirecekse, artýk bu kadarýna o bile cesaret edemez bence.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Kur korumaya en düþük seviyeden girmek karlý olur.
Bu hesaplarýn artmasý veya ihracatçýlarýn kur bizi vurmaya baþladý demesi iþaret olabilir.
Kurlarýn düþmesi ile ithal ürünler yurt içi üreticilere karþý rekabet saðlayacak ve enflasyon düþecek eðer varsayýmlar doðru çýkar ise.
Bilgisayar fiyatlarý %10 düþmüþ gibi bugün.
Tüm yorumlarým asla/zinhar alým veya satým tavsiyesi deðildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile deðildir."
Bu sabah Hazine Bakanýna ve TCMB'ye þöyle bir öneri yazdým
Dövizin yükselme nedeni ülkeye giren paranýn ülkeden çýkan paradan az olmasý deðil, hane halkýnýn enflasyona karþý koruma aracý olarak dövize yönelmesidir. Bu yönelim piyasaya aksettiði için döviz arzý talebi karþýlayamamakta ve döviz fiyatý artmaktadýr. Dövize endeksli opsiyonlu vadeli mevduat gibi araçlar Türk insanýnýn yapýsýna uygun deðildir ve kullaným alaný son derece sýnýrlý kalacaktýr.
Dövizin yükseliþini durdurmak için hane halkýnýn döviz talebini döviz piyasasýna ulaþmadan absorbe etmek gerekmektedir.
Bunun için “çek döviz” uygulamasý baþlatýlmalýdýr. Döviz almak isteyen hane halkýna banka veya döviz bürolarýndan nama yazýlý, vadesiz, ciroyla devredilemeyen ve üzerinde tutar olan çeklerden verilmelidir. Bu çek görsel anlamda cazip olmalý ve Amerikan dolarýný nispeten andýrmalýdýr. Ýstenildiði anda TL karþýlýðýnýn banka tarafýndan ödeneceði hazine tarafýndan garanti edilmelidir.
Buna ek olarak, bireysel yatýrýmcý için doðrudan döviz alýmýna %3 vergi getirilmeli ancak çek dövizde herhangi bir vergi olmamalýdýr.
Maliyet avantajýnýn yanýnda, nama yazýlý olduðundan ve devredilemediðinden çek dövizin banknot paradan çok daha güvenli olduðu açýktýr. Bu konuda tanýtýcý reklamlar yapýlmalýdýr.
Nasýl baktýðýnýza baðlý.
Ben en son 16-17 iken çok yoðun aldým.
Sonrasýnda her gün trade etsemde 28TL altýna kesinlikle kalýcý olarak eregli satmam diye yazdým buraya.
Tarihi hatýrlamasamda ekim sonu, kasým baþý gibi olmasý lazým. Dolar 8-9TL idi.
Dolar 9TL iken 28-30 benim hissemi satmama deðecek rakkamlar diyordum. O yüzden dolar cinsinden bakarsak þu an benim için yine bedava noktasýnda demektir...
Ben temettücü deðilim ama vereceði temettü rakkamýna bakýyorum. Bu enflasyonist ortamda önümüzdeki yýllarda ki karlýlýðýný ve büyümesini düþünüyorum... eregli, þiþe, froto... bugün ki rakkamlarýnýn çok üstüne gideceklerine inanýyorum. Þiþe = 1$ diye biþi çýkarmýþlar mesela. O mazide kalýr... Çok net. Buraya yazýyorum, gelecek senelerde alýntý yaparým...
“Is man merely a mistake of God's? Or God merely a mistake of man?” - F.Nietzsche
sindom,
bir saattan sonra dolarlan borzanýn baðý kopar.
kopartýrlar.
zert yaparlar. bilesin.![]()
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Çocuk ýsrar etti.pazar günü telefon aldýk.
7.200 e aldým..az önce baktým 6.200 olmuþ.
Bekle dedim ama bekletemedim.Harçlýðýndan keseceðim![]()
Yer Ýmleri