Sen 1970'e odaklanmýþsýn ama yýllarýn þartlarýnda ambargo var. Piyasada döviz olmadýðý için döviz çaðrýsý yapýlýyor.
Þimdi ise durum çok farklý, piyasada bol miktarda döviz var. ve ülkenin %70 i dolar pozisyonundaydý.
Yastýk altýndakileri de piyasa sürecekler.
Neyse bir kaç sefer sen yanýldýn, yine yanýltacaðým seni.
dolar en fazla 5 TL diyorum, bana göre þuanda deðeri SIFIR. ama ihracat diye tutturmazlarsa dolar 5TL diyorum.
Borsa iþini býraktým. Foruma öylesine yazýyorum, sakýn kaale almayýn.
Þimdi ihracata dayalý büyüme hazýrlýklarý çöpe mi gitti?
Hani çin modeli.
Geçen hafta bu söylem vardý.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, dün kabine toplantýsýnýn ardýndan yaptýðý açýklamada þunlarý söyledi:
* Kurdaki dalgalanmayý durdurarak, nispi bir istikrarý saðlamak için serbest piyasa ekonomi kurallarý çerçevesinde yeni araçlarý devreye alýyoruz. Þimdi sizlere bu çerçevede önümüzdeki günlerde hayata geçireceðimiz yeni tedbirleri baþlýklarýyla ifade etmek istiyorum.
* Tasarruflarýný deðerlendirirken kurdaki yükseliþten kaynaklanan kaygýlarýný gidermek isteyen vatandaþlarýmýza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Ýnsanlarýmýzýn bankadaki TL varlýðýnýn mevduat kazancý, kur artýþýndan yüksekse bu getiriyi elde edecek. Ama kur getirisi mevduat kazancýnýn üstünde kalýrsa aradaki fark doðrudan vatandaþýmýza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak.
* Bundan sonra hiçbir vatandaþýmýzýn kur daha yüksek olacak diye mevduatýný TL’den dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.
yukarýda kur getirisi mevduat kazancýnýn üstünde kalýrsa diyor bir aylýk mý bu 6 aylýk mý 1 yýllýk mý bu getiriyi nasýl hesaplayacaklar da yansýtacaklar mb. durur ay sonuna doðru satýþa geçer müdahele eder dolarý hesaplanmaya son gün dolarý düþürür hop dolar düþtü faiz getirin yok derler mi hesap iþi çok karýþýk yav çýkamadým bu iþin içinden. bankalar yine milleti tufaya getirir bir þekilde..
Sistemin detaylarýný tam bilmiyorum. Ama araþtýrdýðým kadarýyla, TL faizini zaten alacaksýn %15 cepte. Üstüne döviz kuru farký oluþur ise döviz farkýný alacaksýn. Yani adam dolar ne kadar düþük olduðunda mevduata TL koyar ise o kadar kârda olacak.
Þayet bu þekildeyse detay gelmeden kesin bir þey diyemem, stopaj zaten düþürüldü. 100bin dolar adam þuan 10 dan bozdursa 1 milyon TL parasý olacak. Bunu faize koyacak, %15 alacak. Dolar 11 lira olursa, 1 liralýk kur farkýný farkýný alacak.
Buradaki risk þu... döviz 10 liradan 5 liraya düþerse, o hesap nanay...
Borsa iþini býraktým. Foruma öylesine yazýyorum, sakýn kaale almayýn.
Yer Ýmleri