Originally Posted by
Sayilar10
Bundan iki sene önce Deva’nýn üzerinde çalýþtýðý molekülleri liste haline getirmiþtim. Bunlarýn bir kýsmý forumda paylaþýlmýþtý. Pharmacompass ve CPHI sitelerinde yer alan ama henüz ruhsatý alýnmamýþ ürünlerden oluþuyordu. 19 tane molekül mevcuttu bu listede. Bu ürünlerin kulaným alanlarýný, global cirolarýný, orijinal ilaç üreticisini, tahmini patent bitiþ tarihlerini (farklý siteler farklý tarihler gösteriyor ancak genelde drugpatentwatch sitesini baz almýþtým), Türkiye’deki orijinal ilacýn raf fiyatýný not etmiþtim.
Arada sadece Apaclot ruhsat alýnca listeden çýkarmýþtým. Dün bu listedeki kalan 18 molekülü ttick sitesinde taratayým dedim. Arada uðurkaptan baþta olmak üzere deðerli arkadaþlar ruhsata dönüþenleri ve sgk geri alýma kabul edilenleri bildiriyordu ama global ciro olarak bende apiksaban (Apaclot) hariç heyecan uyandýran olmamýþtý.
Dünkü taramada 18 molekülden 4 Deva ruhsatý ve 4 Saba ruhsatý ile karþýlaþtým. 5 üründe baþka jenerikler daha önce pazara girmiþti ve kalan 5 molekülde hala orijinal ürün dýþýnda jenerik mevcut deðildi. Bildiðim kadarýyla Saba’nýn Ar-ge olarak destek aldýðý tek yer Deva ve baþka üretim tesisi de mevcut deðil. Bu ürünlerin Deva deðil de Saba ruhsatýyla çýkmasý bende hayal kýrýklýðý yarattý.
En önemlisi de Enzalutamid molekülünde ilk ve tek jenerik olarak Saba var. Global ciro not aldýðýmda 4,4 milyar dolarken þimdi 5,9 milyar dolar. Ürünün Türkiye kutu satýþ fiyatý 33 bin TL.
Apremilast için orijinal ilaç mevcut deðildi (direkt ithalat). 3 jenerik girmiþ, biri Saba. Dapagliflozin’de 4 jenerikten biri. Teriflunomid için gene 3 jenerikten biri durumunda. Bunlarýn hepsi global cirosu 1 milyar dolarýn üzerinde olan ürünler.
Bu süre zarfýnda listemden Deva’nýn ürüne çevirdikleri ise Vopazzi (Pazopanib), Gilomid (Fingolimod), Coseblar (Indacaterol) ve Revopag (Eltrombopag). Tabi haksýzlýk etmemek için Apaclot (Apiksaban)’ý da eklemek gerekir. Bunlardan Apaclot ve Gilomid dýþýndakiler global ciro olarak Saba ürünlerinin altýnda.
Global cirosu yüksek olan Tofasitnib için Deva ruhsat almamýþken Abdi Ýbrahim ve Ýlka ruhsat almýþ. Dasatinib molekülünde Dem ve Teva jenerikleri mevcut. Adrimisin adýyla Deva diye not almýþým ama gene Saba ilaç Adrimisin içieren enjeksiyonluk toz diye burada mevcut. Nilotinib için Tobio ve Nobel girmiþ. Rituksimab en yüksek global ciroya sahip olaný. Burada da Abdi Ýbrahim ruhsatý bulunuyor. Son olarak Sorafenib molekülünde Nobel ve Biem ilaç ruhsat almýþ. Bu 5 molekülde hala Deva ruhsatý gelebileceðini düþünüyorum. Patentler konusu tartýþmalý ama Rituksimab hariç (patent dolmuþ) 2025-2027 arasý görünüyor baktýðým kaynaklarda. Bu kadar çok ruhsat mevcutsa diðerleri için de süreler dolmuþ olabilir.
Bundan sonra Saba ruhsatlarýný da takip etmek yararlý olur gibi geliyor bana.
Yer Ýmleri