Borsada yaptýðýnýz hatalardan bir tanesinden bahsedilmeli.
Genellikle her yede bizler dahil görürsünüz herkes endeks yorumlar þurasý destek burasý direnç noktasý diye bu bir yanýltma ve illüzyonudur. siz endeks trade eden kiþiler deðilsiniz siz hisse trade ediyorsunuz borsayý endeks bazýnda düþünmeyin bir göstergedir o. týpký RSI, MACD vs vs gibi.
bizler neden borsayý endeks olarak düþünüyoruz ve yorumluyoruz nedeni. ben borsada viop30 trade ediyorum destek altýna indiðimizde stop olup short iþleme dönüyorum. yada gün içi tek iþlem 50 kontrat 30 kontrat direnç alanýna satýþ koyuyorum dirence çarptýðýnda short açýlmýþ oluyor 10-15 puanda ben iþlemi kapatmýþ oluyorum yada destek üzerinde long denemesi yapýyorum takip ettiðiniz insanlarýn profillerinde short kelimesi aramasý yapýn eðer bir trader dealer short iþlem açtým yazmýyorsa bilgisi çöptür derhal onu takipten çýkýn bu kiþi ben bile olsam
28 Subat-31Mart takas deðiþime göre Citi'nin fiili dolaþýmýn %2 ve üzeri lot artýrdýðý hisseler.
Bir yandaki kolonda 24-31 Mart haftalýk deðiþimi de belirtilmiþ. (28 Subat-31Mart'ýn deðerleri haftalýk deðiþimi de kapsýyor tabii ki)
Yeni arzlar, yeni arzlardaki mal deðiþimleri ve bölünmeler vs var ise oranlarý cok yukarý cekebiliyor. Her hisse detayda analiz edilmeli.
Deutsche Bank tarafýnda ise þu hisselere ilgi görünüyor.
Dolaþýmýn %1 ve üzerinde lot artýrmýþlar 28 Þubat-31Mart takas deðiþimlerinde.
![]()
BIST 50'DE BÜYÜME ORANLARI ÝLE DÝKKAT ÇEKEN 8 ÞÝRKET Kaynak: @zeynepxaktas
Esas Faaliyet Karý (%) (Yýllýk)>200
Net Kar Büyüme (%) (Yýllýk)>%150
Net Kar Büyüme(%)(Çeyrek)>%30
Net Satýþ Büyüme(%)(Çeyrek)>%80
Son 10 yýlýn en az 7'sinde temettü ödeyen son 3 yýlda %500'ün üzerinde kazandýran þirketler
#NUHCM #TTRAK #FROTO #TOASO #KCHOL #AYGAZ #AKCNS #KORDS #BRYAT #BRISA #PETUN #ISCTR #CIMSA #ALKA #AKSA #ENKAI.
#GESAN #HEKTS #KCHOL #KONTR #OYAKC #SAHOL #THYAO #TUPRS.
![]()
Yunus Kaya BORSANIN ZOMBÝ ÞÝRKETLERÝ
‘Zombi Þirketler: Anatomisi ve Yaþam Döngüsü’ baþlýklý BIS raporunda, 1980’li yýllarda toplamdaki payý % 4 olan zombi þirketlerin oranýnýn 2017 yýlýna gelindiðinde % 15’e yükseldiði vurgulanýyordu. Zombi þirketler; BIS’in raporundaki ifadelerle “daha küçük, daha verimsiz, daha borçlu, fiziksel ve gayri maddi sermayeye daha az yatýrým yapan þirketlerdi.” Tabi aradan yýllar geçti. ABD faizleri artýrdýkça Zombi þirket sayýsý hýzla da artýyor. Muhtemelen 2023'de % 25'i geçmiþtirler.
Genelde zombi þirket tanýmlarýnda ortak nokta; faaliyetlerinden elde ettiði kazancý finansal giderlere yediren, hatta faiz giderini karþýlayamayan fakat muhtelif imkanlar vasýtasýyla (kredi yapýlandýrma, borç erteleme vergi affý veya vergi silme gibi) ayakta tutulan firmalara denildiði görülmektedir.
Bizim borsada kaç ZOMBÝ var? Cevap: Türk borsasýndaki ZOMBÝ þirket sayýsýný bilemeyiz. Ama faaliyet karlarýnýn tamamýný finansman giderlerine yediren þirketleri bulabilir ve geliþimlerine bakabiliriz. ISO bunu her yýl en büyük 500 firma için yapýyor zaten.
2022 sonu mali verileri tamamlandýðýndan bir çalýþma yaptým. Yatýrýmcýlara bir ýþýk tutmasý açýsýndan bu çalýþmayý paylaþýyorum👇
Buna göre; Bankalar, sigortalar, leasingler, sporcular dýþýndaki 441 þirketin 2021 - 2022 esas faaliyet karý (EFK) ile finansman giderlerinin ne kadarýný karþýladýðýný ölçtüm.
🦋Net olarak 2022'DE ÝYÝLEÞME VAR. 441 þirketin toplam EFK'sý 311 milyar TL'den 773 milyar TL'ye % 149 artmýþken toplam net finansal giderleri 98 milyar TL'den 170 milyar TL'ye % 74 artmýþ. Yani EFK artýþý finansman giderlerindeki artýþý ikiye katlamýþ.
🦋2022'de 67 þirketin EFK karýnda azalma olsada 2021'de 58 þirket EFK'dan zarar ederken 2022'de bu rakam 51'e düþmüþtür (Toplam 441 þirketin %11.5'i)
2021'de 317 þirketin net finansman gideri varken 2022'de 331'e çýktý (Toplam 441 þirketin %75'i) Ancak tam 162 þirket 2022'de net finansman giderinde önceki yýla göre iyileþme yaþadý. Örneðin #THY 6.8 milyar TL'den 4.8 milyar TL'ye, #TRCAS 245 milyon TL'den 55 milyon TL'ye indirdi.
🦋EFK-Net Finansman Giderleri=0'dan küçük olan þirket sayýsý yani faaliyet kazancýnýn tamamýný ve fazlasýný finansman giderine yediren þirket sayýsý 2021'de 123 iken 2022'de 91'e inmiþtir. Bunlarýn 42'si EFK'dan zarar eden þirketler. (hani toplamý 51 olan) Her iki yýlda da bu rakamý eksi olup faaliyet kazancýnýn tamamýný finansmana yediren þirketler arasýnda #ULKER, #SASA, #TCELL, #ZOREN, #AKENR, #BTCIM, #AKSGY, #SNGYO rakamlarý ile öne çýkýyor. Aþaðýda bu listenin tamamýný paylaþýyorum. 91 þirketin yanýsýra en yüksek artý yazan 12 þirketi de ekledim. Ýlk 2 sýrada #KCHOL ve #SAHOL var. (Biraz zoom yaparak bakmanýz gerekecek sadece. )
🦋Tabi iþ modelleri gereði EFK'sý düþük ama diðer gelirleri yüksek þirketler de olabiliyor. O yüzden tabloya þirketin 2022 diðer gelirlerini, net karýný, 2022 yýlýnda iþletme faaliyetlerinden elde ettiði net nakit akýþýný ve 2022 sonundaki net borcunu (Toplam finansal borcu - Elindeki nakit deðerler) da ekledim ki daha doðru analiz yapýlabilsin.
🦋Türkiye'nin en büyük 500 sanayi firmasýnýn verilerine göre 2021'de ISO 500'de 342 milyar TL faaliyet karý oluþurken 209 milyar TL finansman gideri oluþmuþtu. Yani faaliyet karýnýn % 61'ini finansman giderlerine yedirmiþlerdi. Dolayýsý ile Borsada iþlem gören 441 þirketin 2021'de % 31 seviyesinde kalmasý bir baþarý olarak kabul edilebilir. Ancak 123 þirketin yani % 28'inin tamamýný yedirdigini de gözden kaçýrmayalým. 2022 borsa þirketleri için iyi geçti. Tamamýný yediren þirketlerin toplama oraný % 20'ye indi. Dolayýsý ile Mayýs sonunda açýklanacak ISO 500 için de iyi bir iþaret olarak kabul edebiliriz.
Faydalý olmasý dileðiyle...
![]()
Yer Ýmleri