Hala takip ediyorsa POLARÝS abime gelsin...
https://twitter.com/siradisibilgini/...99331422326784
KIYAMET Alametleri Gerçekleþiyor: ABD'nin kredi notu düþtü. ABD hegomanyasý bitiyor mu? Kredi notlarýyla ilgili özel çalýþmamý paylaþýyorum:
Fitch yaptý! "Sen mükemmel deðilsin" dediler Sam Amcaya! 5 Aðustos 2011'de S&P ilk kez ABD'nin notunu mükemmel not olan (AAA)'nýn 1 kademe altýna indirmiþti. 1 Aðustos 2023'de (Yine Aðustos?) bu kez Fitch indirdi. Bizim görmediðimiz neyi gördüler kim bilir. Resmi açýklama dikkat çeken unsurlar; yönetiþim erozyonu (baþkana giydiriyor), artan borç yükü ve 3 yýl içinde beklenen mali bozulma demiþ yani proaktif bir adým atmýþ. Senin gidiþat iyi deðil, 3 yýl içinde daha da fena duruma düþeceksin, ben þimdiden indireyim demiþ. Valla iyi cesaret!
Düne kadar dünyada 10 ülke mükemmel nota sahip olup 3 kredi derecelendirme þirketince bu tasdik edilmiþti. Halen öyle aslýndaBunlarýn 8'i Avrupalý, 2'si uzaklardan: Almanya, Ýsviçre, Hollanda, Ýsveç, Norveç, Danimarka, Lüksemburg, Lihtenþtayn, Avustralya ve Singapur. (Lihtenþtayn küçük olduðundan 1 kurum ancak not veriyor ama kimse buna itiraz etmediðinden bu listeye girer)
Kanada da mükemmeldi. Ama 24 Haziran 2020'de -yani pandemi döneminde- yine Fitch, senin borç yükün koranavirüs tedbirleri yüzünden artacak diyerek bir kademe indirmiþti. Açýklamasýnda; brüt kamu borcunun GSYH'ya oranýnýn 2019'da % 88 iken 2020'de % 115'e çýkarmasýný beklediðini söylemiþti. Kanada o günden beri ABD'nin yanýna dünyanýn en iyi notuna sahip 11. ülkesi idi. Halen öyle! Borcunu azaltýrsa not artýrýmý gelebilir.
Þimdi 1 Aðustos 2023 itibariyle ABD'nin notunu iki derecelendirme þirketi kýrýnca ABD kimle ayný kategoriye geldi diye bakýnca YENÝ ZELANDA'yý görüyoruz. Ama onun farký O, aþaðýdan gelen bir ekonomi. Yani mükemmel nota ulaþma yolunda ilerliyor. Ama artýk Yeni Zelanda ve ABD ayný not kategorisinde. Ýkisinin de 3 þirketteki notu: 1 mükemmel+ 2 mükemmelden 1 kademe düþük! Bunun bir altýnda olanlar yani ABD'nin notunu Moodys de kýrparsa kimle eþitlenecek dersek o zaman Avusturya ve Finlandiya karþýmýza çýkýyor. Böylece dünyanýn en iyi notuna sahip 15 ülkeyi görmüþ olduk. Son durumda; Fransa 18. Birleþik Krallýk 21. Çin 29. Bulgaristan 47. ve Yunanistan 68. sýrada yer alýyor. Yunanistan 2018'de 100. sýrada, 2020'de 75. sýrada 2023'de 68. sýraya geldi.
Türkiye konusuna kýsaca deðinirsek 2013'de 2 kredi derecelendirme þirketi bizi yatýrým yapýlabilir görmüþ ve 2 yýl öyle kalmýþtýk ama þimdi "junk" dedikleri alanda, 5 kademe oralardan uzaktayýz. Bugün itibariyle; Mýsýr ve Moðalistan ile 3 kredi derecelendirme þirketinde de ayný nota sahibiz ki bu da bizi ülkeler sýralamasýnda 102.sýraya getiriyor. (2018'de 82. sýraya denk geliyorduk) Dünyada kredi notuna sahip 143 ülke olduðundan dünya ülkelerinin % 30'undan daha iyi nota sahibiz diyebiliriz.
Son aydaki CDS'lerdeki gerilemeyi bazýlarý Türkiye'nin muhtemel not artýþýnýn sinyali olarak yorumluyor. Ýnþallah yeni ekonomi yönetimi baþarýlý olur ve Türkiye'nin notu daha da iyileþir. Bu bize yeni yabancý yatýrýmcý için de fayda saðlar. Potansiyelimiz o kadar güçlü ki 2024 ve 2025'de 3 kademe çýksak dünyada sürpriz olarak görülmez bile. Týpký 2008-2013 arasý yaptýðýmýz gibi. Haydi Türkiye!
Moody’s 9 Aðustos akþamý dedi ki, "geleneksel politikalara devam ederseniz sizin notu artýrabilirim." Bu, beklenen not artýrýmlarýnýn ilki olabilir mi?
Bi bakalým: S&P ve Fitch Türkiye'ye B veriyor þu anda. Moody's ise B3. Denkleþtirirsek Moody's diðer ikisinin bir kademe altýnda. Yani en kötü notu veren O.
Þimdi iþler iyileþme sinyali verince o da "en kötü notu veren olarak sýrýtýyorum, diðerlerinin yanýna çekebilirim" þeklinde revize durum ilan etmiþ.
Türkiye, þu anda Moðolistan ve Mýsýr ile ayný notlara sahip. Eðer Moody's bir kademe iyileþtirirse; Papua Yeni Gine, Kamboçya ve Kenya ile ayný not düzlemine gelmiþ oluruz.
Eðer bu 3 kurumdan biri not artýracaksa ilk artýranýn Moody's olmasý en doðalý olur. Çünkü en kötü not ondaydý. Ama S&P ve Fitch artýrýrsa Ballý Kaymak olur.
Adem Soylu:Sektörüne ýþýk tutacak olan Gýda Hisseleri Þampiyonasý baþlýyor.
Sizden gelenler ile hisseler belirlendi.
Kura çekimi yapýldý ve gruplar belirlendi.
Festival baþlýyor.
bu gruplarý neye göre belirlendi Hisseler taleplere göre, gruplar kura ile
Adem bey der ki; 2 günde toplam 16 bilançoyu inceledim. Çok vakit aldý ama deðdi. Þu kadarýný söyleyeyim; sürprize hazýr olun. Gizli cevherleri göreceksiniz
Emeðinize saðlýk, teþekkürler çalýþmalarýnýzý paylaþtýðýmýz için .Redmi Note 8 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Mehmet Mescioðlu R E S E S Y O N
Buradaki her bir harfi bir çeyrek, bir bilanço dönemi, yani üç ay olarak düþünelim. (8 harf 2 yýl diyelim)
Ýlk baþtaki R harfini duyduðumuzda riskli varlýklardan, güvenli limanlara geçme zamanýdýr.(Riskli varlýk borsa)
Ýkinci yýlýn baþýndaki S harfinden sonra ise tekrar güvenli limanlardan, riskli varlýklara dönüþ baþlar. Çünkü piyasalar önden yüklemelidir.
Resesyonlarýn ömrü 2 yýldýr. Bu formülün patenti de bana aittir. Ama siz yine de önceki resesyonlar için endeks hareketlerini back test yapýn.
Önümüzdeki yýl yerel seçimler olacaðý için bizde olasý resesyon baþlangýcý en erken 2025~2026 gibi olmalý. O nedenle de borsa için yolumuz uzun diyorum.
Sabahki yazýma çok soru geldiði için bu þekilde açýklayýcý toplu bir cevap vermek istedim.
![]()
Yer Ýmleri