Topiğin girizgahında yazdığım alt başlıkların içini doldurmaya devam ediyorum.
Dolar almak bizi enflasyondan korur mu? Korumaz, yukarıda örneğini de verdim, 1986 yılındaki 1000 doların bugünkü reel değeri 2565 dolar. Peki kısmen korur mu? Şimdiye kadar ifade ederken bu şekilde ifade ediyordum/-duk, biraz daha rötuşlamalı sanki, biraz korur demek lazım.
USDTRY verisini, -ki TL değer, TÜFE endeksine bölersek ne olur, yani nasıl ki bileşik faizin uzun yıllarda dehşetli bir büyüme kapasitesi var, enflasyonun da ha keza bileşiğe vurduğunuzda o şekilde eritme kapasitesi var.
Formül bileşik faizde; Ana Para x (1+f) üzeri n ise, (n vade, yıllıksa yıl, aylıksa ay, f de o periyodun net faizi), bileşik enflasyonda da, Ana Para / (1+e) üzeri n
Diyelim ki teorik olarak, faiz=enflasyon olursa Ana Paranız hep aynı kalır, erimez de, artmaz da(reel değeri isterse 100 yıl geçsin, yani üzeri 100 olsun n)
Bu temel bilgiyi verdim çünkü, gerçekten bunu algılayamayan çok kişi var.
USDTRY yi TÜFE endeksine,-ki ben burada bundan sonra TR CPI diyeceğim (TR Consumer Price İndex) bölerek reel durumunu resmettim, ve US10Y ile DXY tarihi datasıyla karşılaştırdım.
Bence sonuçlar ilginç. Ama dediğim gibi bu grafikleri ben kendim elle tek tek elde ettim, birinin beni işlemin doğruluğu, (yaklaşımın değil) konusunda teyid etmesi gerekiyor.
Uzatmadan grafiği vereyim, yorumunu sonraya saklayalım. Kısaca 2008 e kadar reel değeri hep düşmüş, ama 2008 den sonra ne olduysa reel olarak (enflasyon karşısında) değeri artıyor.
![]()

Alıntı yaparak yanıtla

Yer İmleri