bulgarlar bizden 5-6 ay once aldiklarini bize en az %100 kârla satabilirler,pazar acsinlar sinira biz gidelim![]()
Yine birileri yazýyor. Borsa dýþýnda her þey konuþuluyor...
Köyümüz 17 haneliydi. Herkesin ortalama 10 yakýn ineði vardý, 25-30 arasý koyun, nöbetleþe güdülürdü. Kaz, tavuk, ördek, hindi ve diðer hayvanlar. Herkesin ortalama 50 dönüm arazisi vardý. Herkesin bostaný baðý bahçesi vardý. Tamam yýlda tek ürün alýnýrdý. Süte, yoðurda, peynire, tereyaðýna, yumurtaya, ete, una, buðdaya, ekmeðe, bulgura, bibere, fasulyeye, kabaða, elmaya, mercimeðe, nohuta vb. unuttuðum ürünlere para harcanmazdý. Kýþa konserve yada kurutma yapýlýrdý. Ahlatý bile kuruturduk. Kýþýn hoþafýný yapardýk. Rengi hoþ deðildi ama besleyiciydi. Kýsaca herkes kendine yetecek kadar ekerdi.
Bizim ailemiz 9 kiþiydi. Anne, baba, amca, yenge, dede, nine ve biz 3 çocuk ayný evde yaþardýk. Hepimiz farklý iþleri vardý. Koyun, inek, manda vb hayvanlarý ben güderdim. Yýllarca güttüm. Ta Lise bitene kadar. Çocuklar dahil 9 kiþi de çalýþýrdý. Köy doyurmuyordu ki babam ve amcam sanayi de çalýþýrdý. Koparta ve boya iþleriyle uðraþýrdý. Oysa biz köyde kiþi baþý bugünkü parayla 500 tl kazansaydýk herhalde babamlar çalýþmaya gitmezdi. Sigorta köyde yoktu. Emeklilik yoktu. Karnýmýzý yine de zor zar doyururduk. Genelde akþamlarý tek yemek veya çorba yerdik. s Yaþlýlara ev halký bakardý ki zaten yaþlýlar ölünceye kadar çalýþýrdý. Hareketlilik onlarý yatalak yapmazdý. Sonra ben üniversite okudum, abilerim üniversite okudu. Evlendik baþka þehirlere taþýndýk. Köye gidemez olduk. Dede nine vefat etti. Anne baba amca yenge yaþlandý. Onlarda kasabaya taþýndý. Hayvanlar satýldý. Köy ekmeðe dikmeðe devam ediyorlar ama %20 civarý.
Diðer köylülere ne oldu. Köydeki 17 hane sayýsý düþtü 3'e 2 sinin ineði var 3 tane. Onlarda yakýnda satacak sanýrým. Baþka hayvan da yok.
Þimdi ben kendi hayatýmý anlattým. Siz de durum nasýl bilmem.
Bir üniversite de bir arkadaþým vardý. Bu youtube'dan iyi para kazandý. 5 milyonluk yatýrým yaptý 500 döneme yakýn arazi satýn aldý 200 hayvan. Ýstanbulda yaþýyor. Þirketi var, çalýþanlarý var, devam ediyor. Eðer arazileri kendi ekip biçmese hayvancýlýktan zarar eder ki 2 çalýþaný var onlarda afgan. Çoluk çocuk Ýstanbul'da yaþýyor kendisi 500km uzakta köye gidip geliyor. Alýþkýn geçmiþi köyde geçmiþ benim gibi tezek kokusunu bilir.
Þimdi ben 1990'larda köyde karnýmý doyurabilseydim köyde kalýrdým. Üniversite okumak zorunda kaldým. Ya da babam amcam köyde karnýný doyurabilseydi her gün 10 km mesafede yürüyerek bir tamirhaneye çalýþmaya gider miydi? Hem de eti senin kemiði benim diyerek. Dedem ve ninem köyde karnýný doyurabilseydi daha refah bir hayat yaþamasý gerekmez mi? Tatil nedir bilmediler ne babam ne amcam ne dedem denize girmediler daha.
Þimdi burada yazanlara bakýyorum da diyorlar ki köye dönün bizi besleyin. Biz klavyeden para kazanalým, güzel yerlerde yaþayalým. Devlet bize maaþ versin. Çocuklarýmýz özel okullarda okusun, tatilden dönmeyelim, gezelim tozalým, borsadan köþe olalým vs.
Kusura bakmak yok. Yumurta tanesi 5 tl, Et 500 tl, Patetes 25 tl, soðan 10 tl olmadan köye gidip 1 m2 yer ekmem. Aylýk kazancým köyde 50 bin tl olmalý ki attýðým taþ ürküttüðüm kurbaða'ya deðsin. Ýstiklal caddesinden günlük 250 tl'ye köyde çalýþacak adam bulursam belki ekerim. Yoksa Ýstiklal caddesindekileri, Niþantaþýndakileri neden beslemek için aç karna köyde çalýþayým deðildi mi?
Yazýn þehir çocuklarý gelirdi köye yüzleri PIRIL PIRIL . Biz köy çocuklarýnýn ise yüzleri güneþten yanmýþ, KAVLAMIÞ soyulmuþ. Ýþte sýrf bu yüzden üniversite okudum. Hem de ilk 1000 bine girerek. Ýneklerin arkasýnda LÝSE 3 biyoloji kitabýný bitirdim. Biyolojiden 0 yanlýþ.
Þimdi siz gidin köyünüze biz yiyelim beyler (buradakiler kastetmiyorum) ! Yiyorsa!
Ful time olmasada çoðunu orda yaþadým. Hiç tatil yapmadan yazlarý köyde harman kaldýrdým. Samandan nefret ederim çünkü küçük olduðum için hep samanlýkta saman çiðnedim. Dev samanlýk nefes almak o kadar zor ki her tarafýna yapýþýr kaþýnýrsýn. Koyun saðýmýnda koyunlarý tutarsýn koyun hapþýrdý mý sümüðü suratýna gelir. Sap arabasýyla sap getirir onu patozda gece gündüz ramazanda aç suzur ezerdik. Bilirim köy eziyetini. Bacanaðým hala köyde iyi kazanýyor ama kiþi baþýna vurunca asgari ücretin kaçta birine gelir. Evde beþ kiþi güneþ doðmadan baþlar çalýþmaya gece hatta gece yarýsý cümbür cemaat çalýþýr. O yüzden üreticiden hiç bir þeyi ucuza almaya çalýþmam imkaným olduðu sürece hep fazlasýný verdim çünkü onlarýn emeði ödenmez.
Yatalak bakýma muhtaç olmam sebebiyle bizim alýþveriþ stratejisi miyadý uygunsa ne kadar tüketiliyorsa yýllýk iki yýllýk üç yýllýk al. Bazýlarý üç yada aylýk onlar çabuk bozulanlar. Burada ilk amaç para kazanmak deðil tabi ki. Bir kadýn düþünün sürekli evde çakýlý birine bakacak. Hiç büyümeyen bir kaç aylýk bebek gibi. Altýnda bez tabi bünye büyük olunca o bez yetmiyor kaçýrýnca çiþini. Devasa yataða bile taþýyor. Haftalýk kaç kez yýkanýr o çarþaflar üst baþ. Bunun için eþime zaman kalsýn kursa gitsin sosyal hayata karýþsýn diye alabildiðince alýrým. Meyve sebzeyi bile çürüme süresine göre alýrýz. Þu dönemlerde de aylar yýllar önce yüklü aldýðýmýz için enflasyondan kýsmen az etkileniyoruz. Tabi burada en büyük pay markette eþþþek gibi çalýþan kýzým. O da yuva kurduðunda game over. Ýnþallah o zamana kadar da ülke düzelir. Yoksa durum kötü.
Eðer bu konuda çok ciddi yanlýþ yapýlmamýþ olsa. Çiftçilik ve hayvancýlýk yapanlar ciddi yatýrýmlar yapar ülke bu konuda bolluk içinde yaþar ihracaat yapardý. Ama ne zaman çiftçinin hayvancýnýn ürettiðinin fiyatý yükselse hemen dýþardan mal getirerek para kazanmasýný engellediler. Bu kesimin cüzdaný tam takýr boþ. Dolayýsýyla zamanýnda para kazanmadýðý için bu yýl da benden olsun diyemedi biz de bu sýkýntýya düþtük. Yoksa ambarlardan bol bol ürün tedarik edilirdi gerçi o da stokçuluða girdi. Bundan sonra babayý bulursunuz en ufak bir krizde uçar her þey.
Sizde benim gibi cocuklugunu tasrada gecirmissin. sorunu iyi tespit ettiniz.
Devlet destekler verse bile 40-50 donumluk araziler bile isletme maliyetlerini kurtarmiyor.....Turkiye tarim arazileri atom parcalarina bolunmus. Enerji ve ham madde fakiri bir ulkede bu kucuk arazi parcalarinda karli tarim yapmak artik imkansiz.
Devletin Acil arazi reformu yapilmasi gerekiyor.
1- Topragin mulkiyet hakki korunmak sarti ile birbiri ile sinirli butun kucuk arazi parcalari zorunlu olarak birlestirilip daha genis arazilere donusturulmelidir.
2- Genisletilen bu arazilere modern makina ve teknolojilerle isletilmesi icin yatirim yapacak buyuk ciftci yada tarim sirketlerine sureli kiralanmasi lazim. Koylulere tercihe bagli ya yillik arazi kirasi yada mahsulun gelirinden odeme yapilmasi gerekir.
3- Bu birlestirilmis genis arazilerde calistirilacak insanlar yine o parcali arazilerin sahipleri olan koylulerden secilmesi zorunlu hale getirilmelidir.
Boylece hem ulke, hem koylu hemde tarim sirketi kazanmis olur.
Kucuk olcekli arazilerde ancak Iran ve Rusya gibi enerji zengini ulkelerde tarim yapabilirsiniz. ....Gubrenin ham maddesi petro kimya. Traktor mazotla, su matoru mazotla, Nakliye mazotla calisir, jenerator mazotla calisir.
Migros'a gittim. Savaþ hazýrlýðý yapýyor millet. 5x 5KG un alan vardý.
Yað sadece 1 litre Orkide yað var o da 34 TL civarýydý. TV'de herif tohum 2000 dolar/ton dedi millet ayçiçek yaðmaladý.
Zeytinyaðý Komili Naturel Sýzma 2kg 109.90 TL kampanyadan aldým.
https://www.migros.com.tr/komili-nat...t-2-l-p-3f121a
Zorunlu tüketim mallarýnda büyük zam olurken, olmasada olur ürünler de göstermelik indirim var.
Tüm yorumlarým asla/zinhar alým veya satým tavsiyesi deðildir.
"Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile deðildir."
Yer Ýmleri