Mal ve hizmetlerin birbirleri arasýndaki fiyat dengesi, satýn alma maliyeti/ kira arasýndaki denge bozuldu. Þeker yerine kuru üzüm hatta fýstýk ezmesi yemek daha avantajlý, bisiklet 3-4 kg kavurma veya karides fiyatýna geldi. Kahve içmek çay içmekden ucuz olacak bu gidiþ ile.
E-fatura, E-irsaliye devreye girdi kayýt dýþýlýk resmi piyasayý dengeliyordu o kalktý, kurlar arttý yabancý mallar da degeleyemiyor. Halk fakirleþip bazý ürünlerde miktar olarak satýþlar da azalýnca satýcý maliyeti onlara yediriyor, 5-6 milyon nüfus fazlalýðý da gýda, saðlýk vs temel tüketimde talep fazlalýðý yaratýyor, ihraç edilebilen mallarda ihraç fiyatý baz alýnýyor, sonuçta tuturabildiði ürünler tutturabildiði fiyata satýlýyor.
Rekabetçi piyasa ekonomisinden, kaos ekonomisine geçtik.
Piyasada kaos var. Prof. Cevdet Akçay ona iþaret etmiþ.
>>>>>>>>>>>
https://www.patronlardunyasi.com/hab...ormedik/264590
Dünya'dan Burcu Göksüzoðlu'na konuþan Akçay’a göre en önemli bozulma göreceli fiyatlarda yaþanýyor. Akçay bunu þöyle anlatýyor:
“Önemli olan fiyatlar deðil, göreli fiyatlardýr. Bu ne demek, fiyatlarýn nispeten stabil olduðu bir dönemde buzdolabýnýn TV’ye göre olan fiyatý, 1 haftalýk tatilin arabaya fiyatýna olan göreli fiyatý.” Akçay, “Þu anda Türkiye’de göreceli fiyat kaosu var” diyor ve ekliyor: “Enflasyon için paniklemiyorlar baþka þeyler için panikliyorlar. Eminim yönetim kur için panikliyor. Ancak enflasyondan paniklememeleri çok garip. Çünkü bu enflasyon bütün varlýk fiyatlarýný bozuyor, kötü dengelere götürüyor.




Yer Ýmleri