açýkçasý üzerinde pek düþünmedim, bir çýrpýda analiz edilecek bir argüman da deðil. aklýmdan tek geçen þey þu, xutum/usd grafiðini borsada iþlem yapan aðababalarýn yakýn geçmiþte dolar bazýnda altýný kabul etmedikleri noktalarý bulmada kullanabiliriz. her daim çalýþýr mý? 2016da 2017de 4-5 kez 2,40usd'den döndüðünü görüyoruz. ama mart 2018de o noktadan tepki bile almadan 1,40usd civarýna düþmüþüz. demek ki mart 2018de o para babalarýnýn pozisyonlarý müsaitmiþ ve tutmak için uðraþmamýþlar.
daha yakýn zamana baktýðýmýzda da 1,40usd civarýndan 4-5 kez dönmüþüz. demek ki þu ana kadar borsadaki hakim güçlerin iþine gelmemiþ 1,40usd altý. veya farklý bir bakýþ açýsýyla 1,40usd civarýnda güçlerinin yeteceðini öngörerek müdahalede bulunmuþlar. daha farklý bir bakýþ açýsýyla 1,40usd altýnda satýcý bulunamadýðýný da düþünebiliriz.
size þöyle bir iki örnek vereyim, bistte çok bilinen hatta efsaneleþtirilen bir hissedeki söylentiye göre, patron hisseleri teminat göstererek kredi çekmiþ ve belirli bir usd deðerinin altýna gelmesine izin vermiyormuþ. tl bazýnda da sürekli yukarý gidiyor zaten. eðer ki patron o krediyi kapatýrsa altta kalanýn caný çýksýn oynanabilir
baþka bir örnek, çok zengin bir patronumuz boþanma davasýnda daha az nafaka ödemek veya daha az tazminat ödemek için tahtanýn çoðunu elinde tuttuðu bir hisseyi sürekli olarak baskýlýyormuþ ve belirli bir fiyatýn üstüne çýkmasýna izin vermiyormuþ.
daha önce geçmiþte olan baþka bir olay, miras kalan yüklü hisseler var. miras paylaþýmý bitene kadar hisselerde týk yok, dava sonuçlanýnca tabiki fiþek
tabi bu üçü de söylenti, ne kadar gerçek ben bilemem. piyasada biraz tecrübesi olan herkes bilir ki her tahtanýn bir sahibi var(bazý kalýn tahtalarýn konsorsiyum þeklinde sahipleri var) ve tahtanýn sahibi caný nereye isterse kýsa vadede oraya götürebiliyor. bunu daha geniþ þekilde düþündüðünüzde bistin sahipleri var ve canlarý ne isterse onu yapabiliyorlar. bir bakýyorsunuz bazý haberlerde 3 gün taban yiyoruz, bir bakýyorsunuz yurtdýþý global bir olaydan kan revan olmuþken biz yeþiliz. benim borsadan anladýðýma göre, iþte bunlarýn hepsi borsadaki hakim güçlerin pozisyonlarýna göre iþliyor. pozisyondan kastýmýz sadece spottaki hisse alýmlarý deðil tabi, bunun vadeli iþlemi var, arbitrajý var, opsiyonu var, varantý var, pair trade var, hedge var, var da var. bazen günlük akd analizi, saklama analizi, maliyet analizi, aps analizi filan yapýyoruz, yapýyoruz ama çok amatörce. neden amatörce? adam pair trade mi yapýyor? arbitraj mý yapýyor? hedge mi yapýyor? açýða mý satmýþ? carry trade mi yapýyor? spread trade mi yapýyor? bakmýyoruz ki. neyse konuyu daðýtmayalým.
önceki yazýda da belirttiðim gibi hisse fiyatýnýn deðiþmesi için tahtadaki tüm lotlarýn iþleme girmesine gerek yok. zaten tahta yapýcýlýðýn veya piyasa yapýcýlýðýn sanatý da buradan geliyor. bir bakýyorsunuz "enflasyon var abi borsa düþmez" argümanýna sarýlmýþ herkes, bir bakmýþsýnýz resesyon geliyor argümanýna takýlýyoruz. bir bakmýþsýnýz haftasonu riskini almak istemeyenler satýyor diyoruz, bir bakmýþsýnýz cuma günü endeks +%3 yapmýþ filan. Ayný þekilde 2016da nükleer bomba atýlsa 2,40usd altý yok denirdi, bugün 1,40 altý yok diyoruz, hem de arada geçen sürede dolar enflasyonunu hesaba katmadan. muhtemelen pala konsorsiyumu da bizim analizlerimize bakýp gülüyor.
neyse, kýsaca xutum/usdtry bir þeyi ifade edecek olsaydý "bistteki hakim gücün yukarýda saydýðým tüm pozisyonlarýnýn o an için daha altýna müsade etmediði veya çevirmek için güçlerinin yettiði destek noktalarýnýn bulunabileceði grafiktir, dirençler için vice versa" derdim sanýrým.
bol kazançlar üstad.

þurda aðýz dadýynan bi kavga edemedik.

Yer Ýmleri