eldekileri 10,56 dan sattým, düþer yine alýrým diye satmýþtým. Bu sefer en saðlam yanýltmayý yaptý. Aslýnda ben piyasanýn da geri geleceðini düþünerek satmýþtým ama bu sefer tutmadý.
Hayýrlýsý artýk, en azýndan siz yola devam ediyorsunuz.
Ben Turcas bilançosundan bir gün önce elimdeki diðer þirketleri satýp Turcas almýþtým, bilanço iyi gelince biraz tepki yaparsa sattýklarýmý ertesi gün yerine koyarým, bu iþlemden biraz kazanç oluþabilir diye düþünmüþtüm. Öyle de oldu, bilanço etkisiyle %3-5 fiyat farký oluþtu, ben de baþarýlý bir strateji oldu diye sevinip tekrar þirketlere eþit þekilde daðýttým. 1 gün sonra Turcas tavan yapmaya baþladý. Þimdi hesaplýyorum, þirketlere eþit þekilde daðýtýlmýþ olmasaydý da, hepsi Turcas'ta devam etseydi ne kadar kazanç olacaktý diye, akýllara zarar. Yapacak bir þey yok. O kaçmasaydý bu kaçmasaydý diyerek bu iþ olmuyor. Hangi zamanda olursa olsun tek bir þirkete aðýrlýk vermek her zaman büyük risk. Aza kanaat edip dengeli bir stratejiyle ilerlemek her zaman daha güvenli.
Siz eðer hepsini sattýysanýz belki bu bir hata olabilir. Yükseliþlerin ne zamana kadar süreceði hiç belli olmuyor. Bu nedenle risk yaratmayacak seviyede belli bir yatýrýmý korumak uzun vadede daha yüksek getiri saðlayabiliyor. Benim de geçmiþte çok yükseldi diye sattýðým ama çok daha fazla yükselen ve kaçýrdýðým birçok hisse oldu. Hep yaþanýyor bunlar. Borsada fýrsatlar bitmez derler. Takip ettiðiniz diðer þirketlerde gelecekte farklý fýrsatlar mutlaka önünüze çýkacaktýr.
Hepimiz hatalarýmýzdan ders alarak öðrenerek doðru yolu bulmaya çalýþýyoruz. Ben hala her gün bütün para Turcas'ta olsaydý ne kadar kazanç olacaktý diye hesaplayýp ah vah yapýyorum, ama yapmamak gerek. Okuduðum bir kitapta da bundan seneler önce Migros'un yüzde bilmemkaçýna sahip olduðunu söyleyen bir yatýrýmcý vardý. Senelerce borsada yatýrým yapmýþ al sat yapmýþ. Bunlarý hiç yapmayýp o zaman sahip olduðum Migros'u hala tutuyor olsaydým þimdi sahip olduðum paranýn haddi hesabý yoktu diyor. Ama böyle düþünmek olmaz, böyle düþünürse insanýn psikolojisi bozulur diyor. Doðru diyor. Önümüze bakmak en iyisi.
Beklentili hisse diye pandemi dibinden biraz gubre fabrikalarý almýþtým.. Dipten çoðu hisse ataða kalmýþ, ralliye baþlamasýna raðmen gübre belli bir aralýkta bir al sat hissesine dönüþmüþtü. Altýn rezervleri ilgili yabancý bir kuruluþ rapor açýkladý, yabancý bir fon deðerleme raporu sundu, msci endeksine, bist 50 ye girdi ama hisse hiçbir olumlu habere tepki vermiyor 15-16 bandýný geçmiyordu...
Bizdeki borsacý dedenin olayýna benzer bi durumla 6 milyar dolarlýk altýn rezervi olduðu haberi bir kývýlcým ile günden güne yayýldý, 16 lýk hisse kýsa sürede 88 lira oldu.
Tabi hisse ataða kalkýnca al sat yapayým derken treni kaçýrmýþtým. Maalesef bu durum trader ýn makus talihi olabiliyor ve sonradan yukardan almaya insanýn eli gitmiyor.
Yer Ýmleri