Daha öncede yazmýþtým. Bankalarda kiþi bazýnda ne kadar Eurobond, Tahvil vb ürün varsa bunlar en azýndan Maliyeye bildiriliyor. O nedenle devlette alýnan Eurobond'un ve ödenen kuponlarýn, Eurobond alým satýmlarýnýn bilgisi var.
Eurobondl'arýn ise kiþi bazýnda Euroclear'da saklandýðýný sanmýyorum. Buna dair bir bilgide elde edemedim.
Þahsi görüþüm 200 binlik lotlar olarak kurumlar arasý satýldýðý ve Euroclear'da bu lot bazýnda saklandýðý yönünde.
A kiþisi X Eurobond'undan 1000 nominal aldý diye bankanýn Euroclear'a bildirdiðini düþünmüyorum.Banka hazinesi bunu kendi kayýtlarýnda tutup takip ediyor.
Bankalar Eurobonlarý 200 binlik lotlar þeklinde alýp isterlerse müþterilerine daha düþük nominallerde satýyorlar.
Eurobond ürünleri daha çok büyük yatýrýmcýlar için tasarlanmýþ, ama günümüzde küçük yatýrýmcýlar içinde kullanýlýr bir ürün haline gelmiþ. Ancak diðer ürünlere göre takibi vb konularda biraz zamanýn gerisinde kalmýþ durumda. Alýnda kripto paralarda olduðu gibi blockchain teknolojisi bu iþ için çok uygun.O zaman 1000 nominal altýnda bile alým satým olabilir.
Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir, itibar etmeyiniz.
Yer Ýmleri